Tartalomjegyzék
Hazánkban a vajretek az egyik legnĂ©pszerűbb retek fajta. Annak ellenĂ©re, hogy számos más retek fajta is lĂ©tezik, mĂ©g mindig ez a legismertebb. FĹ‘leg ennek a fajtáit termesztik szabadföldön Ă©s ezeket is hajtatják. Az utĂłbbi Ă©vekben ugyan növekedett a kereslet a nagyobb mĂ©retű Ĺ‘szi Ă©s tĂ©li retkek iránt is, de mĂ©g mindig a kis piros gumĂłs az igazi. Annál is inkább mivel ez a zöldsĂ©g szinte a tavasz hĂrnöke, már nagyon várjuk a hosszĂş tĂ©l után a megjelenĂ©sĂ©t a piacok, zöldsĂ©ges ĂĽzletek kĂnálatában.
Azonban a számtalan fajtának köszönhetĹ‘en a retek szinte egĂ©sz Ă©vben elĂ©rhetĹ‘. Bár a kereslet miatt azt lehet mondani, hogy a retek szezon mintha csak tavasszal lenne. Pedig a tĂ©li retek fajták hatása mĂ©g a hĂłnapos retek jĂłtĂ©kony hatásain is tĂşltesznek. Ráadásul sokkal hosszabb ideig tarthatĂłak el, mint hĂłnapos társaik. A vajretek csĂpĹ‘sebb, mint pĂ©ldául a sörretek, ezĂ©rt babáknak inkább ez utĂłbbi adhatĂł igazán. Bár a retek csĂpĹ‘ssĂ©ge fĹ‘tt, párolt vagy sĂĽlt állapotában jelentĹ‘sen veszĂt az erejĂ©bĹ‘l. A retek kalĂłria tartalma meglehetĹ‘sen alacsony, Ăgy fogyĂłkĂşrás Ă©trendbe is remekĂĽl beilleszthetĹ‘. De pĂ©ldául a sĂĽlt retek – akárcsak a fűszeres sĂĽlt rĂ©pa, vagy a sĂĽlt cĂ©kla – remek köret a szokásos krumpli, rizs, tĂ©szta helyett a kĂĽlönbözĹ‘ hĂşsok mellĂ©. A reteknek pedig nemcsak a gumĂłja, de a levele is felhasználhatĂł, amelybĹ‘l Ăzletes krĂ©mleves, mártás, vagy pesto is kĂ©szĂthetĹ‘. Â
Vajretek jellemzése
Ezek a hĂłnapos retkek hazai hajtatásban eltĂ©rnek az olasz, vagy spanyol retkektĹ‘l, ugyanis átmĂ©rĹ‘jĂĽk meghaladja a 4-5 cm-t, Ă©s levelekkel egyĂĽtt, csomĂłzva kerĂĽl forgalomba. Vannak fajták, mint pĂ©ldául a FĂ©legyházi Vajretek, ami mĂ©g ennĂ©l is nagyobb mĂ©retű. JellemzĹ‘en 6-7 cm-ig is megnĹ‘ Ă©s ennek ellenĂ©re nem pudvásodik. ĂŤze nem, vagy legfeljebb enyhĂ©n csĂpĹ‘s.https://uborka.eu/uborka/
Minden esetben előnövénynek termesztik valamelyik nagyobb termelési értéket hozó, hosszabb tenyész idejű melegigényes primőr előtt, mint például a paprika, ritkábban a paradicsom vagy az uborka).
Hónapos retek vetése, gondozása
A retek vetĂ©se elĹ‘tt már elĹ‘ kell kĂ©szĂteni a talajt, ami egy ásást, trágyázást Ă©s gyom mentesĂtĂ©st is magában foglal. Érdemes a talajlakĂł rovarok ellen is vĂ©dekezni, mielĹ‘tt a magokat kiszĂłrjuk. A retek a hidegtűrĹ‘ növĂ©nyek közĂ© tartozik. Nappali hĹ‘mĂ©rsĂ©kleti optimuma 10-18 °C körĂĽl van. Februárban 10-12 °C, áprilisban 15-18 °C hĹ‘mĂ©rsĂ©kleten fejlĹ‘dik a legjobban. A mag csĂrázása már 2-3 °C megindul, a kedvezĹ‘ talajhĹ‘mĂ©rsĂ©klet a csĂrázáshoz Ă©s a gumĂłkĂ©pzĂ©shez 9-13 °C között van. A hideget jĂłl bĂrja, a -4, -6 °C lehűlĂ©st mĂ©g elviseli.
A fény hiányára azonban nagyon érzékenyek. Olyankor vékony, megnyúlt gumókat növeszt. A hajtató hónapos retek fajták – azonban a hosszú nappalok idején is magszárat fejlesztenek minimális gumóképzés mellett.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Retek
Vissza a kategĂłria cikkeihez