Vajretek

Hazánkban a vajretek az egyik legnépszerűbb retek fajta. Annak ellenére, hogy számos más retek fajta is létezik, még mindig ez a legismertebb. Főleg ennek a fajtáit termesztik szabadföldön és ezeket is hajtatják. Az utóbbi években ugyan növekedett a kereslet a nagyobb méretű őszi és téli retkek iránt is, de még mindig a kis piros gumós az igazi. Annál is inkább mivel ez a zöldség szinte a tavasz hírnöke, már nagyon várjuk a hosszú tél után a megjelenését a piacok, zöldséges üzletek kínálatában.

Azonban a számtalan fajtának köszönhetően a retek szinte egész évben elérhető. Bár a kereslet miatt azt lehet mondani, hogy a retek szezon mintha csak tavasszal lenne. Pedig a téli retek fajták hatása még a hónapos retek jótékony hatásain is túltesznek. Ráadásul sokkal hosszabb ideig tarthatóak el, mint hónapos társaik. A vajretek csípősebb, mint például a sörretek, ezért babáknak inkább ez utóbbi adható igazán. Bár a retek csípőssége főtt, párolt vagy sült állapotában jelentősen veszít az erejéből. A retek kalória tartalma meglehetősen alacsony, így fogyókúrás étrendbe is remekül beilleszthető. De például a sült retek – akárcsak a fűszeres sült répa, vagy a sült cékla – remek köret a szokásos krumpli, rizs, tészta helyett a különböző húsok mellé. A reteknek pedig nemcsak a gumója, de a levele is felhasználható, amelyből ízletes krémleves, mártás, vagy pesto is készíthető.  

Vajretek jellemzése

Ezek a hónapos retkek hazai hajtatásban eltérnek az olasz, vagy spanyol retkektől, ugyanis átmérőjük meghaladja a 4-5 cm-t, és levelekkel együtt, csomózva kerül forgalomba. Vannak fajták, mint például a Félegyházi Vajretek, ami még ennél is nagyobb méretű. Jellemzően 6-7 cm-ig is megnő és ennek ellenére nem pudvásodik. Íze nem, vagy legfeljebb enyhén csípős.https://uborka.eu/uborka/

Minden esetben előnövénynek termesztik valamelyik nagyobb termelési értéket hozó, hosszabb tenyész idejű melegigényes primőr előtt, mint például a paprika, ritkábban a paradicsom vagy az uborka).

Hónapos retek vetése, gondozása

A retek vetése előtt már elő kell készíteni a talajt, ami egy ásást, trágyázást és gyom mentesítést is magában foglal. Érdemes a talajlakó rovarok ellen is védekezni, mielőtt a magokat kiszórjuk. A retek a hidegtűrő növények közé tartozik. Nappali hőmérsékleti optimuma 10-18 °C körül van. Februárban 10-12 °C, áprilisban 15-18 °C hőmérsékleten fejlődik a legjobban. A mag csírázása már 2-3 °C megindul, a kedvező talajhőmérséklet a csírázáshoz és a gumóképzéshez 9-13 °C között van. A hideget jól bírja, a -4, -6 °C lehűlést még elviseli.

A fény hiányára azonban nagyon érzékenyek. Olyankor vékony, megnyúlt gumókat növeszt. A hajtató hónapos retek fajták – azonban a hosszú nappalok idején is magszárat fejlesztenek minimális gumóképzés mellett.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Retek

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom