Téli retek

Hazánkban a téli retek fajták kevésbé ismertek és népszerűek, mint a tavaszi hónapos retek fajták. Pedig a téli fekete retek az egészségünkre rendkívül jótékonyan hat. Tél előtt a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokkal és ásványi anyagokkal látja el a szervezetet. Ráadásul számos betegség megelőzhető, illetve kezelhető vele. A fekete retek hatása főleg a népi gyógyászatból ismert, amikor is a torokfájásra, influenza – és megfázásos tünetek kezelésére használták. Nincs ez másképp napjainkban sem. A retek mézzel rendkívül hatásos ezeknek a megbetegedéseknek a házi kezelésében. Rendkívül jótékony hatású emésztési problémák, epekő és pajzsmirigy kezelésénél is. De fekete retek por is kapható a gyógyszertárakban, mely különböző emésztési problémákra hatékony segítség.

Téli retek fajták

A téli retket jellemzően augusztus végén, szeptember elején vetik, így október végére már felszedhetők a kifejlett gumók. A téli retek vetése ugyanúgy történik, mint az egyéb fajták esetében. A földet tehát megfelelően elő kell készíteni és a helyét is gondosan megválasztani, ezután jöhet a vetése is.

Számos piros gumójú retek termeszthető őszre, télre is, de a legjellemzőbb és leginkább eltartható ebben az időszakban a fekete retek. Ennek a fajtának csak a külső héjszíne fekete, maga a retek hús, fehér, mint jellemzően a többi fajta esetében is. Kevésbé népszerű fajta, talán mert színében és ízében is eltér a hagyományos, megszokott, klasszikus tavaszi retek fajtáktól.

Ismertebb téli retek fajták

Black Spanish: őszi termesztésű, hosszú ideig eltartható, tárolható fajta, mely pudvásodásra nem hajlamos. Fekete színű, fehér húsú, jó ízű fajta.

Erfurti kerek fekete retek: legkorábban július végén vethető 100-120 napos tenyész idejű, gömb alakú, nagy gumójú, a legtovább eltartható fajta. Korai vetésben üreges gumót fejleszt.

Téli retkek hatása

A téli fekete retek rendkívül jótékony hatású a szervezetre, ezért ajánlott a rendszeres fogyasztása is.

  • emésztés javító
  • epehajtó
  • epekő-képződést gátló
  • vízhajtó
  • köhögés csillapító
  • immunerősítő
  • hatékony segítség a megfázásos, influenzás tünetek kezelésében
  • méregtelenítő

Általában nyersen fogyasztjuk, de rendkívül jó saláta alapanyag és akár sütve is elkészíthető. Így elveszíti erős csípős ízét, mely a sütés hatására a karalábéhoz hasonló ízű lesz. De a fekete retek kivonata kapszula formában is megtalálható a patikákban.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Retek

Címlap kép: Fekete retek (forrás: https://www.natursziget.com/egeszseg/20140101-vitaminbomba-telire-fekete-retek)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom