Talajművelő retek

Mi is az a talajművelő retek és miért van rá szükség? Ez a retek a talaj kötöttségét képes lazítani azáltal, hogy mélyen a földbe hatol. Az egyéb retek fajták gyökere a nagy talajellenállás hatására elágazik, oldalirányba fejlődik tovább vagy akár elhasad, addig a talajművelő retek hatékonyan töri át az összetömörödött talajrétegeket is. Ez az egyik növény, amely a takarónövényes gazdálkodást elindította, ezáltal is csökkentve a kijuttatott tápanyagok mennyiségét. Számos egyéb talajtakaró növény – és keverékeik is megtalálhatók, melyek jótékony hatásai a talajra nézve rendkívüliek. Hiszen lazítják a talaj szerkezetét, sekélyebb és mélyebb rétegekben is. Ezenkívül pedig a talaj felszínét is ellátják szármaradványokkal.

Talajművelő retek jellemzése

A talajművelő retek akár 1,5 méterig lehatoló vastag karógyökeret is fejleszthet, amin keresztül a felső talajrétegbe hozza fel a tápanyagokat, ezáltal megkönnyítve az utónövény tápanyagfelvételét. Mélyen és hatékonyan lazítja a talajt, erőteljes nitrogén-, kálium- és kénfelvételének köszönhetően jelentős mértékben növeli a talaj tápanyagtartalmát. Valamint előkészíti a talajt a következő főnövénynek. Masszív zöldtömegének köszönhetően elnyomja az őszi gyomokat, elpusztulása után pedig szétterül a talajon, így tavasszal is gyommentesen tartja a parcellákat. Tavasszal gyorsan lebomlik, leadva a tárolt tápanyagokat a következő főnövénynek.

Jótékony hatásai:

  • Javítja a talaj levegőzését
  • Javítja a talaj vízgazdálkodását
  • Elnyomja a fonálférgeket és gyomokat
  • Felveszi és tárolja a talajból a nitrogént, káliumot és a ként

Július közepe után vethető. Hazánk területén a javasolt vetésidő augusztus közepe és szeptember közepe közé esik, de érdemes legalább 10 héttel az első fagyok előtt elvetni. Könnyen kezelhető és igen gyorsan – 3-4 hét alatt – kifejlődik.  Már 30-40 nap alatt is jelentős zöld- és gyökértömeget produkál, azonban az előnyök maximális kiaknázása érdekében érdemes legalább 10 héttel az első fagy előtt elvetni. Vetésmélysége 0,5-1,5 cm körüli, lazább talajokban 2,5 cm is lehet.

A túlzottan nedves talajt nem kedveli, ezért alkalmazásakor kerülendők a rossz vízgazdálkodású, mély fekvésű, nagy nedvességtartalmú talajok. Használatával hatékonyan nő a talaj termékenysége a nitrogén, kálium és számos mikroelem visszatartása révén. Mindemellett gyomelnyomó képessége miatt is közkedvelt takarónövény.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Retek

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom