TalajmŇĪvelŇĎ retek

Mi is az a talajmŇĪvelŇĎ retek √©s mi√©rt van r√° sz√ľks√©g? Ez a retek a talaj k√∂t√∂tts√©g√©t k√©pes laz√≠tani az√°ltal, hogy m√©lyen a f√∂ldbe hatol. Az egy√©b retek fajt√°k gy√∂kere a nagy talajellen√°ll√°s hat√°s√°ra el√°gazik, oldalir√°nyba fejlŇĎdik tov√°bb vagy ak√°r elhasad, addig a talajmŇĪvelŇĎ retek hat√©konyan t√∂ri √°t az √∂sszet√∂m√∂r√∂d√∂tt talajr√©tegeket is. Ez az egyik n√∂v√©ny, amely a takar√≥n√∂v√©nyes gazd√°lkod√°st elind√≠totta, ez√°ltal is cs√∂kkentve a kijuttatott t√°panyagok mennyis√©g√©t. Sz√°mos egy√©b talajtakar√≥ n√∂v√©ny ‚Äď √©s kever√©keik is megtal√°lhat√≥k, melyek j√≥t√©kony hat√°sai a talajra n√©zve rendk√≠v√ľliek. Hiszen laz√≠tj√°k a talaj szerkezet√©t, sek√©lyebb √©s m√©lyebb r√©tegekben is. Ezenk√≠v√ľl pedig a talaj felsz√≠n√©t is ell√°tj√°k sz√°rmaradv√°nyokkal.

TalajmŇĪvelŇĎ retek jellemz√©se

A talajmŇĪvelŇĎ retek ak√°r 1,5 m√©terig lehatol√≥ vastag kar√≥gy√∂keret is fejleszthet, amin kereszt√ľl a felsŇĎ talajr√©tegbe hozza fel a t√°panyagokat, ez√°ltal megk√∂nny√≠tve az ut√≥n√∂v√©ny t√°panyagfelv√©tel√©t. M√©lyen √©s hat√©konyan laz√≠tja a talajt, erŇĎteljes nitrog√©n-, k√°lium- √©s k√©nfelv√©tel√©nek k√∂sz√∂nhetŇĎen jelentŇĎs m√©rt√©kben n√∂veli a talaj t√°panyagtartalm√°t. Valamint elŇĎk√©sz√≠ti a talajt a k√∂vetkezŇĎ fŇĎn√∂v√©nynek. Massz√≠v z√∂ldt√∂meg√©nek k√∂sz√∂nhetŇĎen elnyomja az ŇĎszi gyomokat, elpusztul√°sa ut√°n pedig sz√©tter√ľl a talajon, √≠gy tavasszal is gyommentesen tartja a parcell√°kat. Tavasszal gyorsan lebomlik, leadva a t√°rolt t√°panyagokat a k√∂vetkezŇĎ fŇĎn√∂v√©nynek.

Jótékony hatásai:

  • Jav√≠tja a talaj levegŇĎz√©s√©t
  • Jav√≠tja a talaj v√≠zgazd√°lkod√°s√°t
  • Elnyomja a fon√°lf√©rgeket √©s gyomokat
  • Felveszi √©s t√°rolja a talajb√≥l a nitrog√©nt, k√°liumot √©s a k√©nt

J√ļlius k√∂zepe ut√°n vethetŇĎ. Haz√°nk ter√ľlet√©n a javasolt vet√©sidŇĎ augusztus k√∂zepe √©s szeptember k√∂zepe k√∂z√© esik, de √©rdemes legal√°bb 10 h√©ttel az elsŇĎ fagyok elŇĎtt elvetni. K√∂nnyen kezelhetŇĎ √©s igen gyorsan ‚Äď 3-4 h√©t alatt ‚Äď kifejlŇĎdik.  M√°r 30-40 nap alatt is jelentŇĎs z√∂ld- √©s gy√∂k√©rt√∂meget produk√°l, azonban az elŇĎny√∂k maxim√°lis kiakn√°z√°sa √©rdek√©ben √©rdemes legal√°bb 10 h√©ttel az elsŇĎ fagy elŇĎtt elvetni. Vet√©sm√©lys√©ge 0,5-1,5 cm k√∂r√ľli, laz√°bb talajokban 2,5 cm is lehet.

A t√ļlzottan nedves talajt nem kedveli, ez√©rt alkalmaz√°sakor ker√ľlendŇĎk a rossz v√≠zgazd√°lkod√°s√ļ, m√©ly fekv√©sŇĪ, nagy nedvess√©gtartalm√ļ talajok. Haszn√°lat√°val hat√©konyan nŇĎ a talaj term√©kenys√©ge a nitrog√©n, k√°lium √©s sz√°mos mikroelem visszatart√°sa r√©v√©n. Mindemellett gyomelnyom√≥ k√©pess√©ge miatt is k√∂zkedvelt takar√≥n√∂v√©ny.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Retek

Vissza a kategória cikkeihez