Sörretek

Hazánkban a sörretek is népszerű, főleg mivel ennek enyhe íze van, ami miatt akár babáknak is adható. Lehet nyersen, főzve, vagy sütve is, az utóbbi elkészítési módokkal egyébként is veszít a retek a csípősségéből. A retek a tavaszi zöldségek egyik előhírnöke, kis piros gumóival a hónapos retek nagyon keresett a piacokon. Annál is inkább, mert tavaszra már nagyon vágyunk a friss, ropogós zöldségek ízére.

Bár számos fajtája miatt szinte egész évben elérhető, a retek szezon szinte csak tavaszra korlátozódik. Ugyanis, ahogy megjelenik a többi idény zöldség és gyümölcs – főleg az eper megjelenése után – már kevésbé van kereslet a retekre. Pedig tele van vitaminokkal, többek között B-, C- és E vitamint tartalmaz. Valamint ásványi anyagok közül kalcium, magnézium, réz, mangán, vas, folsav található benne. Ezen kívül rost tartalomban is igen gazadag, emiatt igazán jól illeszthető a fogyókúrás étrendekbe. Ráadásul a retekcsíra is igazán egészséges, érdemes megpróbálkozni a hajtatásával is.

Az Ĺ‘szi, tĂ©li retek fajták pedig egĂ©sz tavaszig eltarthatĂłk, ezzel segĂ­tve a szervezet vitamin kĂ©szletĂ©nek pĂłtlásában. A sörretek vagy MĂĽncheni sörretek nevĂ©nek valĂłszĂ­nűleg nem sok köze lehet, sem MĂĽnchenhez, sem pedig a sörhöz. ValĂłszĂ­nűbb, hogy ez a hazánkban már-már Ĺ‘shonos fajta a betakarĂ­tásának idĹ‘pontjárĂłl kapta a nevĂ©t. 

A sörretkek termesztése

A sörretek vetése ugyanis július végére, augusztus elejére tehető, így október elején szedhető fel a földből. A vetése már a nyári nagy melegek vége felé tehető, ezáltal is elkerülve, hogy a növény felmagozódjon. Itt is igaz, mint az egyéb gyökérzöldségek esetében, hogy nem frissen trágyázott talaj számára a kedvező, hanem olyan, ami tavasszal került trágyázásra és az első vetemény után (ami lehet saláta, borsó stb.) kerül a talajba.

Káposzta után ne vessĂĽk, mivel mindkettĹ‘ ugyanazon család – a keresztesvirágĂşak – közĂ© tartozik, ezĂ©rt ugyanazok a kártevĹ‘k veszĂ©lyeztetik Ĺ‘ket. Érdemes Ăşgy vetni, hogy kb. 10 cm-re kerĂĽljenek egymástĂłl a magok, Ă­gy nem lesz szĂĽksĂ©g az egyelĂ©sĂĽkre. Illetve kĂ©nyelmesen el fognak fĂ©rni az akár teniszlabda nagyságĂş gumĂłk is. A kikelĂ©sig folyamatosan öntözni szĂĽksĂ©ges, de Ăşgy, hogy pangĂł vĂ­z ne álljon alatta.

Müncheni sörretek jellemzése

Meglehetősen hosszú – 90-110 napos – tenyész idejű. Dús lombot növeszt, mely sötétzöld színű. Gumója akár teniszlabda nagyságúra is megnő, fehér színű, gömbölyű, karakteres, de finom retek ízű, sokáig eltartható fajta. Friss fogyasztásra a legalkalmasabb, de párolva, sütve is nagyon finom. Érdemes hűtőben tárolni, ha nem fogyasszuk el rögtön, mert hamar összeesnek. Mivel a héja vastagabb, mint a hónapos reteknek fajták esetében, ez a fajta jellemzően hámozva kerül feldolgozásra, fogyasztásra.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Retek

Vissza a kategĂłria cikkeihez

error: VĂ©dett tartalom