Sörretek

Hazánkban a sörretek is népszerű, főleg mivel ennek enyhe íze van, ami miatt akár babáknak is adható. Lehet nyersen, főzve, vagy sütve is, az utóbbi elkészítési módokkal egyébként is veszít a retek a csípősségéből. A retek a tavaszi zöldségek egyik előhírnöke, kis piros gumóival a hónapos retek nagyon keresett a piacokon. Annál is inkább, mert tavaszra már nagyon vágyunk a friss, ropogós zöldségek ízére.

Bár számos fajtája miatt szinte egész évben elérhető, a retek szezon szinte csak tavaszra korlátozódik. Ugyanis, ahogy megjelenik a többi idény zöldség és gyümölcs – főleg az eper megjelenése után – már kevésbé van kereslet a retekre. Pedig tele van vitaminokkal, többek között B-, C- és E vitamint tartalmaz. Valamint ásványi anyagok közül kalcium, magnézium, réz, mangán, vas, folsav található benne. Ezen kívül rost tartalomban is igen gazadag, emiatt igazán jól illeszthető a fogyókúrás étrendekbe. Ráadásul a retekcsíra is igazán egészséges, érdemes megpróbálkozni a hajtatásával is.

Az őszi, téli retek fajták pedig egész tavaszig eltarthatók, ezzel segítve a szervezet vitamin készletének pótlásában. A sörretek vagy Müncheni sörretek nevének valószínűleg nem sok köze lehet, sem Münchenhez, sem pedig a sörhöz. Valószínűbb, hogy ez a hazánkban már-már őshonos fajta a betakarításának időpontjáról kapta a nevét. 

A sörretkek termesztése

A sörretek vetése ugyanis július végére, augusztus elejére tehető, így október elején szedhető fel a földből. A vetése már a nyári nagy melegek vége felé tehető, ezáltal is elkerülve, hogy a növény felmagozódjon. Itt is igaz, mint az egyéb gyökérzöldségek esetében, hogy nem frissen trágyázott talaj számára a kedvező, hanem olyan, ami tavasszal került trágyázásra és az első vetemény után (ami lehet saláta, borsó stb.) kerül a talajba.

Káposzta után ne vessük, mivel mindkettő ugyanazon család – a keresztesvirágúak – közé tartozik, ezért ugyanazok a kártevők veszélyeztetik őket. Érdemes úgy vetni, hogy kb. 10 cm-re kerüljenek egymástól a magok, így nem lesz szükség az egyelésükre. Illetve kényelmesen el fognak férni az akár teniszlabda nagyságú gumók is. A kikelésig folyamatosan öntözni szükséges, de úgy, hogy pangó víz ne álljon alatta.

Müncheni sörretek jellemzése

Meglehetősen hosszú – 90-110 napos – tenyész idejű. Dús lombot növeszt, mely sötétzöld színű. Gumója akár teniszlabda nagyságúra is megnő, fehér színű, gömbölyű, karakteres, de finom retek ízű, sokáig eltartható fajta. Friss fogyasztásra a legalkalmasabb, de párolva, sütve is nagyon finom. Érdemes hűtőben tárolni, ha nem fogyasszuk el rögtön, mert hamar összeesnek. Mivel a héja vastagabb, mint a hónapos reteknek fajták esetében, ez a fajta jellemzően hámozva kerül feldolgozásra, fogyasztásra.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Retek

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom