Hazánkban a sörretek is nĂ©pszerű, fĹ‘leg mivel ennek enyhe Ăze van, ami miatt akár babáknak is adhatĂł. Lehet nyersen, fĹ‘zve, vagy sĂĽtve is, az utĂłbbi elkĂ©szĂtĂ©si mĂłdokkal egyĂ©bkĂ©nt is veszĂt a retek a csĂpĹ‘ssĂ©gĂ©bĹ‘l. A retek a tavaszi zöldsĂ©gek egyik elĹ‘hĂrnöke, kis piros gumĂłival a hĂłnapos retek nagyon keresett a piacokon. Annál is inkább, mert tavaszra már nagyon vágyunk a friss, ropogĂłs zöldsĂ©gek ĂzĂ©re.
Bár számos fajtája miatt szinte egĂ©sz Ă©vben elĂ©rhetĹ‘, a retek szezon szinte csak tavaszra korlátozĂłdik. Ugyanis, ahogy megjelenik a többi idĂ©ny zöldsĂ©g Ă©s gyĂĽmölcs – fĹ‘leg az eper megjelenĂ©se után – már kevĂ©sbĂ© van kereslet a retekre. Pedig tele van vitaminokkal, többek között B-, C- Ă©s E vitamint tartalmaz. Valamint ásványi anyagok közĂĽl kalcium, magnĂ©zium, rĂ©z, mangán, vas, folsav találhatĂł benne. Ezen kĂvĂĽl rost tartalomban is igen gazadag, emiatt igazán jĂłl illeszthetĹ‘ a fogyĂłkĂşrás Ă©trendekbe. Ráadásul a retekcsĂra is igazán egĂ©szsĂ©ges, Ă©rdemes megprĂłbálkozni a hajtatásával is.
Az Ĺ‘szi, tĂ©li retek fajták pedig egĂ©sz tavaszig eltarthatĂłk, ezzel segĂtve a szervezet vitamin kĂ©szletĂ©nek pĂłtlásában. A sörretek vagy MĂĽncheni sörretek nevĂ©nek valĂłszĂnűleg nem sok köze lehet, sem MĂĽnchenhez, sem pedig a sörhöz. ValĂłszĂnűbb, hogy ez a hazánkban már-már Ĺ‘shonos fajta a betakarĂtásának idĹ‘pontjárĂłl kapta a nevĂ©t.
A sörretkek termesztése
A sörretek vetĂ©se ugyanis jĂşlius vĂ©gĂ©re, augusztus elejĂ©re tehetĹ‘, Ăgy oktĂłber elejĂ©n szedhetĹ‘ fel a földbĹ‘l. A vetĂ©se már a nyári nagy melegek vĂ©ge felĂ© tehetĹ‘, ezáltal is elkerĂĽlve, hogy a növĂ©ny felmagozĂłdjon. Itt is igaz, mint az egyĂ©b gyökĂ©rzöldsĂ©gek esetĂ©ben, hogy nem frissen trágyázott talaj számára a kedvezĹ‘, hanem olyan, ami tavasszal kerĂĽlt trágyázásra Ă©s az elsĹ‘ vetemĂ©ny után (ami lehet saláta, borsĂł stb.) kerĂĽl a talajba.
Káposzta után ne vessĂĽk, mivel mindkettĹ‘ ugyanazon család – a keresztesvirágĂşak – közĂ© tartozik, ezĂ©rt ugyanazok a kártevĹ‘k veszĂ©lyeztetik Ĺ‘ket. Érdemes Ăşgy vetni, hogy kb. 10 cm-re kerĂĽljenek egymástĂłl a magok, Ăgy nem lesz szĂĽksĂ©g az egyelĂ©sĂĽkre. Illetve kĂ©nyelmesen el fognak fĂ©rni az akár teniszlabda nagyságĂş gumĂłk is. A kikelĂ©sig folyamatosan öntözni szĂĽksĂ©ges, de Ăşgy, hogy pangĂł vĂz ne álljon alatta.
Müncheni sörretek jellemzése
MeglehetĹ‘sen hosszĂş – 90-110 napos – tenyĂ©sz idejű. DĂşs lombot növeszt, mely sötĂ©tzöld szĂnű. GumĂłja akár teniszlabda nagyságĂşra is megnĹ‘, fehĂ©r szĂnű, gömbölyű, karakteres, de finom retek Ăzű, sokáig eltarthatĂł fajta. Friss fogyasztásra a legalkalmasabb, de párolva, sĂĽtve is nagyon finom. Érdemes hűtĹ‘ben tárolni, ha nem fogyasszuk el rögtön, mert hamar összeesnek. Mivel a hĂ©ja vastagabb, mint a hĂłnapos reteknek fajták esetĂ©ben, ez a fajta jellemzĹ‘en hámozva kerĂĽl feldolgozásra, fogyasztásra.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Retek
Vissza a kategĂłria cikkeihez