Sörretek hatása

A sörretek hatása ugyanolyan jótékony, mint az egyéb retek fajták esetében. A retek ugyanis egy nagyon egészséges zöldség, mely 8 hónapos kor körül már a babáknak is adható. Hazánkban a tavaszi hónapos retek fajták az igazán népszerűek, szinte a retek szezon is tavaszra korlátozódik. Pedig köszönhetően a számos retek fajtának szinte egész évben elérhetők. Az őszi, téli retek pedig nagyon jól eltárolható, így a téli influenzás, megfázásos időszakot megelőzően már retekkel is erősíthetjük az immunrendszerünket. A számos vitamin – és ásványi anyag tartalmának köszönhetően, pedig a szervezet vitamin raktárát is feltölthetjük rendszeres fogyasztásával.

A sörretek íze nagyon kellemes, kevésbé karakteres, csípős retek íz. Fogyasztása elsősorban nyersen történik, kiváló salátákban, szendvicsekben, vagy csak egyszerűen vajas kenyérre téve, enyhén sózva. De készíthetünk párolt vagy sült retket is. Ezek kiválóak húsételek, fasírtok, frissen sültek mellé. A fűszeres sült zöldségek – mint a sült répa, vagy akár a sült cékla – igen nagy népszerűségnek örvendenek az utóbbi időben. Érdemes kipróbálni őket, mert bár a vitamin tartalmuk egy részét elveszítik, de rendkívül jó alternatívái az egyéb szokásos, szénhidrát gazdag köreteknek.

Sörretek hatása

A sörretek nagy fehĂ©r, Ă­zletes gumĂłjával igen keresett fajta. RendkĂ­vĂĽl egĂ©szsĂ©ges, hiszen számos vitamint Ă©s ásványi anyagot tartalmaz. MegtalálhatĂł benne a B-, C-, E-vitaminok.  Valamint ásványi anyagok közĂĽl kalcium, magnĂ©zium, rĂ©z, mangán, vas, folsav is, melyek mind szĂĽksĂ©gesek az egĂ©szsĂ©ges szervezet fenntartásához. EzenkĂ­vĂĽl a rost tartalma is igen magas. Ezen hatások összessĂ©gĂ©nek köszönhetĹ‘en rendkĂ­vĂĽl jĂłtĂ©konyan hat a szervezetre. TermĂ©szetesen, mint minden más zöldsĂ©g vagy gyĂĽmölcs esetĂ©n jĂłtĂ©kony hatása csak rendszeres fogyasztás mellett Ă©rvĂ©nyesĂĽl.

Jótékony hatásai:

  • hatĂ©kony a baktĂ©riumok növekedĂ©sĂ©nek gátlásában
  • immunrendszer erĹ‘sĂ­tĹ‘
  • segĂ­t az emĂ©sztĹ‘rendszer egĂ©szsĂ©ges fenntartásában
  • jĂłtĂ©konyan hat az Ă©rrendszerre, a keringĂ©si problĂ©mákra
  • szerepet játszik a megfázásos tĂĽnetek, köhögĂ©s lefolyásának enyhĂ­tĂ©sĂ©ben  

Elsősorban nyers fogyasztás mellett fejti ki jótékony hatásait. Amennyiben nem tudjuk rögtön elfogyasztani, érdemes hűtőben tárolni, különben hamar összeesik. A téli retek fajták hosszan eltarthatók, azokat hónapokig lehet tárolni megfelelő körülmények között.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Retek

Vissza a kategĂłria cikkeihez

error: VĂ©dett tartalom