Sörretek hatása

A sörretek hatása ugyanolyan jótékony, mint az egyéb retek fajták esetében. A retek ugyanis egy nagyon egészséges zöldség, mely 8 hónapos kor körül már a babáknak is adható. Hazánkban a tavaszi hónapos retek fajták az igazán népszerűek, szinte a retek szezon is tavaszra korlátozódik. Pedig köszönhetően a számos retek fajtának szinte egész évben elérhetők. Az őszi, téli retek pedig nagyon jól eltárolható, így a téli influenzás, megfázásos időszakot megelőzően már retekkel is erősíthetjük az immunrendszerünket. A számos vitamin – és ásványi anyag tartalmának köszönhetően, pedig a szervezet vitamin raktárát is feltölthetjük rendszeres fogyasztásával.

A sörretek íze nagyon kellemes, kevésbé karakteres, csípős retek íz. Fogyasztása elsősorban nyersen történik, kiváló salátákban, szendvicsekben, vagy csak egyszerűen vajas kenyérre téve, enyhén sózva. De készíthetünk párolt vagy sült retket is. Ezek kiválóak húsételek, fasírtok, frissen sültek mellé. A fűszeres sült zöldségek – mint a sült répa, vagy akár a sült céklaigen nagy népszerűségnek örvendenek az utóbbi időben. Érdemes kipróbálni őket, mert bár a vitamin tartalmuk egy részét elveszítik, de rendkívül jó alternatívái az egyéb szokásos, szénhidrát gazdag köreteknek.

Sörretek hatása

A sörretek nagy fehér, ízletes gumójával igen keresett fajta. Rendkívül egészséges, hiszen számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Megtalálható benne a B-, C-, E-vitaminok.  Valamint ásványi anyagok közül kalcium, magnézium, réz, mangán, vas, folsav is, melyek mind szükségesek az egészséges szervezet fenntartásához. Ezenkívül a rost tartalma is igen magas. Ezen hatások összességének köszönhetően rendkívül jótékonyan hat a szervezetre. Természetesen, mint minden más zöldség vagy gyümölcs esetén jótékony hatása csak rendszeres fogyasztás mellett érvényesül.

Jótékony hatásai:

  • hatékony a baktériumok növekedésének gátlásában
  • immunrendszer erősítő
  • segít az emésztőrendszer egészséges fenntartásában
  • jótékonyan hat az érrendszerre, a keringési problémákra
  • szerepet játszik a megfázásos tünetek, köhögés lefolyásának enyhítésében  

Elsősorban nyers fogyasztás mellett fejti ki jótékony hatásait. Amennyiben nem tudjuk rögtön elfogyasztani, érdemes hűtőben tárolni, különben hamar összeesik. A téli retek fajták hosszan eltarthatók, azokat hónapokig lehet tárolni megfelelő körülmények között.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Retek

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom