Sörretek hatása

A s√∂rretek hat√°sa ugyanolyan j√≥t√©kony, mint az egy√©b retek fajt√°k eset√©ben. A retek ugyanis egy nagyon eg√©szs√©ges z√∂lds√©g, mely 8 h√≥napos kor k√∂r√ľl m√°r a bab√°knak is adhat√≥. Haz√°nkban a tavaszi h√≥napos retek fajt√°k az igaz√°n n√©pszerŇĪek, szinte a retek szezon is tavaszra korl√°toz√≥dik. Pedig k√∂sz√∂nhetŇĎen a sz√°mos retek fajt√°nak szinte eg√©sz √©vben el√©rhetŇĎk. Az ŇĎszi, t√©li retek pedig nagyon j√≥l elt√°rolhat√≥, √≠gy a t√©li influenz√°s, megf√°z√°sos idŇĎszakot megelŇĎzŇĎen m√°r retekkel is erŇĎs√≠thetj√ľk az immunrendszer√ľnket. A sz√°mos vitamin ‚Äď √©s √°sv√°nyi anyag tartalm√°nak k√∂sz√∂nhetŇĎen, pedig a szervezet vitamin rakt√°r√°t is felt√∂lthetj√ľk rendszeres fogyaszt√°s√°val.

A s√∂rretek √≠ze nagyon kellemes, kev√©sb√© karakteres, cs√≠pŇĎs retek √≠z. Fogyaszt√°sa elsŇĎsorban nyersen t√∂rt√©nik, kiv√°l√≥ sal√°t√°kban, szendvicsekben, vagy csak egyszerŇĪen vajas keny√©rre t√©ve, enyh√©n s√≥zva. De k√©sz√≠thet√ľnk p√°rolt vagy s√ľlt retket is. Ezek kiv√°l√≥ak h√ļs√©telek, fas√≠rtok, frissen s√ľltek mell√©. A fŇĪszeres s√ľlt z√∂lds√©gek ‚Äď mint a s√ľlt r√©pa, vagy ak√°r a s√ľlt c√©kla ‚Äď igen nagy n√©pszerŇĪs√©gnek √∂rvendenek az ut√≥bbi idŇĎben. √Črdemes kipr√≥b√°lni ŇĎket, mert b√°r a vitamin tartalmuk egy r√©sz√©t elvesz√≠tik, de rendk√≠v√ľl j√≥ alternat√≠v√°i az egy√©b szok√°sos, sz√©nhidr√°t gazdag k√∂reteknek.

Sörretek hatása

A s√∂rretek nagy feh√©r, √≠zletes gum√≥j√°val igen keresett fajta. Rendk√≠v√ľl eg√©szs√©ges, hiszen sz√°mos vitamint √©s √°sv√°nyi anyagot tartalmaz. Megtal√°lhat√≥ benne a B-, C-, E-vitaminok.  Valamint √°sv√°nyi anyagok k√∂z√ľl kalcium, magn√©zium, r√©z, mang√°n, vas, folsav is, melyek mind sz√ľks√©gesek az eg√©szs√©ges szervezet fenntart√°s√°hoz. Ezenk√≠v√ľl a rost tartalma is igen magas. Ezen hat√°sok √∂sszess√©g√©nek k√∂sz√∂nhetŇĎen rendk√≠v√ľl j√≥t√©konyan hat a szervezetre. Term√©szetesen, mint minden m√°s z√∂lds√©g vagy gy√ľm√∂lcs eset√©n j√≥t√©kony hat√°sa csak rendszeres fogyaszt√°s mellett √©rv√©nyes√ľl.

Jótékony hatásai:

  • hat√©kony a bakt√©riumok n√∂veked√©s√©nek g√°tl√°s√°ban
  • immunrendszer erŇĎs√≠tŇĎ
  • seg√≠t az em√©sztŇĎrendszer eg√©szs√©ges fenntart√°s√°ban
  • j√≥t√©konyan hat az √©rrendszerre, a kering√©si probl√©m√°kra
  • szerepet j√°tszik a megf√°z√°sos t√ľnetek, k√∂h√∂g√©s lefoly√°s√°nak enyh√≠t√©s√©ben  

ElsŇĎsorban nyers fogyaszt√°s mellett fejti ki j√≥t√©kony hat√°sait. Amennyiben nem tudjuk r√∂gt√∂n elfogyasztani, √©rdemes hŇĪtŇĎben t√°rolni, k√ľl√∂nben hamar √∂sszeesik. A t√©li retek fajt√°k hosszan eltarthat√≥k, azokat h√≥napokig lehet t√°rolni megfelelŇĎ k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Retek

Vissza a kategória cikkeihez