SavanyĂş retek

A savanyú retek – vagy ecetes retek bizony nem olyan népszerű csemege, mint az ecetes uborka, de aki kipróbálja nem fogja megbánni. Elkészítési módja többféle lehet, az ahány ház, annyi szokás alapján. Mivel létezik édes vagy csípős savanyú retek, mézes savanyú retek, egyszerű ecetes retek és ti tudja még hány féle. Főleg akkor érdemes készíteni, ha a retek nagyobb mennyiségben terem, mint amit frissen el tudnánk fogyasztani. A klasszikus savanyított retek recept itt található.

Klasszikus savanyĂş retek recept

Hozzávalók:

  • 12-15 db hĂłnapos retek  
  • 1 dl ecet (20 %-os, vagy esetleg borecet)
  • 6 dl vĂ­z
  • 3 kk sĂł
  • 4 ek cukor
  • egĂ©sz bors (kb. 18-20 szem)
  • mustármag (kb. 30-35 szem)
  • koriandermag (kb. 13-15 szem)
  • 1 db legalább 1 l-s befĹ‘ttesĂĽveg

Ecetes vagy savanyĂş retkek elkĂ©szĂ­tĂ©se lĂ©pĂ©srĹ‘l – lĂ©pĂ©sre:                                                       

  1. Az ĂĽvegeket alaposan ki kell mosni, majd megszárĂ­tani (sĂĽtĹ‘be állĂ­tva 15 percre 90-100 fokon is lehet). 
  2. A retkeket alaposan meg kell mosni, a végeit lecsipkedni és negyedekre – a nagyobbakat kisebb darabokra – kell vágni.
  3. A fűszereket szĂłrjuk az ĂĽveg aljába, majd ezt követĹ‘en az retek darabokat szorosan egymás mellĂ© tegyĂĽk az ĂĽvegbe szĂ©pen rĂ©tegezve. 
  4. Készítsük el a felöntőlét úgy, hogy a vízben keverjük el a sót, cukrot és az ecetet a teljes feloldódásig.
  5. A retkekkel telerakott üvegeket öntsük fel a felöntőlével, majd zárjuk le és tegyük egy napra hűtőbe.
  6. Legalább ennyi idő szükséges, hogy összeérjenek az ízek.

Hűtőben néhány hétig tartósítás nélkül is eltartható. Bármilyen főétel, húsétel mellé kiváló savanyúság, de akár csak egy zsíros, vagy vajas kenyérrel is rendkívül finom. Érdemes kipróbálni! Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Retek

(Címlap kép: http://www.eztfaldfel.hu/2015/05/savanyu-retek-honapos-retek-ecetben-i.html )

Vissza a kategĂłria cikkeihez