Retek

A retek a keresztesvirágúak családjába tartozó növény, akárcsak a káposzta. Azonban a gyökérzöldségek közé sorolandó úgy, mint a sárgarépa, petrezselyem, vagy a cékla is. Nemcsak gumója, de bizonyos fajtáknak a levele is felhasználható. Sőt a csíra is rendkívül egészséges, bár még inkább az egészségtudatos étkezést követők táborában népszerű.

Az eredete vitatott, de már az Ăłkori egyiptomiak, rĂłmaiak Ă©s görögök is ismertĂ©k.  KĂ­nában szintĂ©n több ezerĂ©ves mĂşltja van ennek az egĂ©szsĂ©ges zöldsĂ©gfĂ©lĂ©nek. EurĂłpába Marco Polo hozhatta. Hazánkban már 1664-bĹ‘l van rĂłla Ă­rásos emlĂ©k. A fajták alapján megkĂĽlönböztetnek hĂłnapos-, valamint nyári, Ĺ‘szi-tĂ©li Ă©s japán retket is.

A külső héja általában egy, de lehet kétszínű: piros, rózsaszín, fehér, lila, zöld, fekete vagy barnássárga. Belül jellemzően fehér színű a húsa, de lehet zöld, esetleg rózsaszín is. Alak és méret tekintetében szintén sokféle: szabályos gömb, megnyúlt vagy lapított formája mellett hengeres és répa formájú egyaránt lehet. Hazánkban a különböző fajták közül vannak nagyon népszerűek és vannak, amik bár nagyon egészségesek, de kevésbé kedveltek. A hónapos retek az első tavaszi primőr zöldség, amit már nagyon várunk, a hosszú tél után. A piacokon pirosló kis gumós zöldség a tavasz előhírnöke. Hazánkban bárhol termeszthető, de szinte az egész világon termelik ezt az egyéves, rövid tenyész idejű zöldséget. A kis piros gumós termésűeket ismerjük talán a legjobban, pedig számos fajtája létezik.

Retek angolul

Ez a növény nemcsak hazánkban, hanem az egész világon termesztett és ismert növény. Nagyon egészséges, a retek hatása is világszinten régóta ismert és alkalmazott népi gyógymód. Ezért sokszor felmerül, a retek angol neve is, hiszen sokfelé keresett ez a rendkívül egészséges zöldség. Angolul a kis piros gumók neve: radish. Számos fajtájuk, belőlük készült termékek és magok is megrendelhetők interneten keresztül különböző web shopokból, akár külföldről is ilyenkor is felmerülhet az angol megnevezése.

Retek magok

A vetĹ‘magok számos fajtája megtalálhatĂł a vetĹ‘mag – Ă©s gazdaboltokban, vagy a nagyobb kertĂ©szetek polcain is. A magok alapján megkĂĽlönböztĂĽnk hĂłnapos-, valamint nyári, Ĺ‘szi-tĂ©li Ă©s japán retkeket is. A hĂłnapos esetĂ©ben a megvastagodott szik alatti szár kerĂĽl fogyasztásra, a többi változat esetĂ©n rĂ©patest fejlĹ‘dik. A retek vetĂ©se jellemzĹ‘en tavasszal Ă©s Ĺ‘sszel törtĂ©nik, a nyári vetĂ©s viszonylag ritka.

Retkek tárolása

A retek szezon szinte leginkább csak tavaszra tehető, de a retek egész évben elérhető egészséges zöldség, mely körülbelül 8 hónapos kortól már a babáknak is adható. A tavaszi retkeket leginkább hűtőben érdemes tárolni a szára nélkül hideg vízben megmosva és úgy dobozba téve. Így akár egy hétig is eláll. A téli fekete retek nagyon jól tárolható és hosszú ideig eláll. Hűvös helyen tartva vagy homokban elvermelve akár hónapokig is. Ráadásul a fekete retek hatása igazán rendkívüli, érdemes tartani belőle otthon.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Retek

Vissza a kategĂłria cikkeihez

error: VĂ©dett tartalom