Retek

A retek a keresztesvirágúak családjába tartozó növény, akárcsak a káposzta. Azonban a gyökérzöldségek közé sorolandó úgy, mint a sárgarépa, petrezselyem, vagy a cékla is. Nemcsak gumója, de bizonyos fajtáknak a levele is felhasználható. Sőt a csíra is rendkívül egészséges, bár még inkább az egészségtudatos étkezést követők táborában népszerű.

Az eredete vitatott, de már az ókori egyiptomiak, rómaiak és görögök is ismerték.  Kínában szintén több ezeréves múltja van ennek az egészséges zöldségfélének. Európába Marco Polo hozhatta. Hazánkban már 1664-ből van róla írásos emlék. A fajták alapján megkülönböztetnek hónapos-, valamint nyári, őszi-téli és japán retket is.

A külső héja általában egy, de lehet kétszínű: piros, rózsaszín, fehér, lila, zöld, fekete vagy barnássárga. Belül jellemzően fehér színű a húsa, de lehet zöld, esetleg rózsaszín is. Alak és méret tekintetében szintén sokféle: szabályos gömb, megnyúlt vagy lapított formája mellett hengeres és répa formájú egyaránt lehet. Hazánkban a különböző fajták közül vannak nagyon népszerűek és vannak, amik bár nagyon egészségesek, de kevésbé kedveltek. A hónapos retek az első tavaszi primőr zöldség, amit már nagyon várunk, a hosszú tél után. A piacokon pirosló kis gumós zöldség a tavasz előhírnöke. Hazánkban bárhol termeszthető, de szinte az egész világon termelik ezt az egyéves, rövid tenyész idejű zöldséget. A kis piros gumós termésűeket ismerjük talán a legjobban, pedig számos fajtája létezik.

Retek angolul

Ez a növény nemcsak hazánkban, hanem az egész világon termesztett és ismert növény. Nagyon egészséges, a retek hatása is világszinten régóta ismert és alkalmazott népi gyógymód. Ezért sokszor felmerül, a retek angol neve is, hiszen sokfelé keresett ez a rendkívül egészséges zöldség. Angolul a kis piros gumók neve: radish. Számos fajtájuk, belőlük készült termékek és magok is megrendelhetők interneten keresztül különböző web shopokból, akár külföldről is ilyenkor is felmerülhet az angol megnevezése.

Retek magok

A vetőmagok számos fajtája megtalálható a vetőmag – és gazdaboltokban, vagy a nagyobb kertészetek polcain is. A magok alapján megkülönböztünk hónapos-, valamint nyári, őszi-téli és japán retkeket is. A hónapos esetében a megvastagodott szik alatti szár kerül fogyasztásra, a többi változat esetén répatest fejlődik. A retek vetése jellemzően tavasszal és ősszel történik, a nyári vetés viszonylag ritka.

Retkek tárolása

A retek szezon szinte leginkább csak tavaszra tehető, de a retek egész évben elérhető egészséges zöldség, mely körülbelül 8 hónapos kortól már a babáknak is adható. A tavaszi retkeket leginkább hűtőben érdemes tárolni a szára nélkül hideg vízben megmosva és úgy dobozba téve. Így akár egy hétig is eláll. A téli fekete retek nagyon jól tárolható és hosszú ideig eláll. Hűvös helyen tartva vagy homokban elvermelve akár hónapokig is. Ráadásul a fekete retek hatása igazán rendkívüli, érdemes tartani belőle otthon.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Retek

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom