Retek vitamin

A retek vitamin tartalomban nagyon gazdag √©s sz√°mos √°sv√°nyi anyag, rost is megtal√°lhat√≥ benne. Ezek egy√ľttes hat√°sa a szervezetre, igaz√°n j√≥t√©kony. A retek nemcsak kifejlett gum√≥ form√°j√°ban fogyaszthat√≥. A retekcs√≠ra is rendk√≠v√ľl gazdag t√°panyagokban, az eg√©szs√©gtudatos t√°pl√°lkoz√°st k√∂vetŇĎk egyik alap √©lelmiszere. A retek legink√°bb tavasszal keresett z√∂lds√©g. B√°r szinte eg√©sz √©vben el√©rhetŇĎ a sz√°mos retek fajt√°nak k√∂sz√∂nhetŇĎen. De mivel a kereslet tavasszal a legnagyobb ir√°nta a retek szezon is szinte erre az idŇĎszakra korl√°toz√≥dik. Pedig a t√©li retek fajt√°k szint√©n nagyon eg√©szs√©gesek, a vitamin rakt√°rainkat fel tudjuk t√∂lteni vele az ŇĎszi-t√©li megf√°z√°sos, influenz√°s idŇĎszak elŇĎtt. Mivel pedig a kal√≥ria tartalmuk viszonylag alacsony, ez√©rt m√©g fogy√≥k√ļr√°s √©trendbe is k√∂nnyed√©n beilleszthetŇĎek.

Retek vitamin tartalma

A retek kiv√°l√≥ vitamin- √©s √°sv√°nyi anyag forr√°s. A fekete retekben megtal√°lhat√≥ a raphanol ‚Äď egy k√©ntartalm√ļ ill√≥olaj, valamint B-, C- √©s E- √©s K-vitamin, a piros retkekben pedig m√©g P-vitamin is. F√©l cs√©sze retek tartalmazza a napi aj√°nlott C-vitamin tartalom 14%-√°t. √Āsv√°nyi anyagok k√∂z√ľl van benne folsav, k√°lium, mang√°n, magn√©zium, kalcium, vas, foszfor, n√°trium, r√©z √©s cink is. Nyersen fogyasztva a legeg√©szs√©gesebb, de a s√ľlt retek is rendk√≠v√ľl √≠zletes, √©rdemes kipr√≥b√°lni.

A retek b√°rmelyik fajt√°ja bŇĎvelkedik rostban, √≠gy rendk√≠v√ľl j√≥ hat√°ssal van az em√©szt√©sre √©s az anyagcser√©re egyar√°nt. M√©regtelen√≠tŇĎ hat√°sa igen jelentŇĎs. R√°ad√°sul mivel a retek fogyaszt√°sa ut√°n tov√°bb √©rezz√ľk magunkat j√≥llakottnak, √©s a kal√≥ria tartalma is meglehetŇĎsen alacsony, √≠gy a fogy√≥k√ļr√°s √©trendek remek kieg√©sz√≠tŇĎi is.

Retek t√°rol√°sa, felhaszn√°l√°sa

A h√≥napos retek fajt√°k a hŇĪtŇĎ z√∂lds√©ges rekesz√©ben megfelelŇĎ p√°rtartalom mellett ak√°r egy h√©tig is el√°llnak. A t√©li retek fajt√°kat fŇĎleg homokban t√°rolj√°k pinc√©kben vagy vermekben. √ćgy hossz√ļ h√≥napokig eltarthat√≥k, b√°r sz√ľks√©ges idŇĎnk√©nt az √°tv√°logat√°suk. A retek fogyaszt√°sa elsŇĎsorban nyersen t√∂rt√©nik, de sz√°mos egy√©b √©tel ‚Äď kr√©mleves, m√°rt√°sok, sal√°t√°k, pestok, savany√ļ retek ‚Äď is k√©sz√≠thetŇĎk belŇĎle.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Retek

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom