Retek vitamin

A retek vitamin tartalomban nagyon gazdag és számos ásványi anyag, rost is megtalálható benne. Ezek együttes hatása a szervezetre, igazán jótékony. A retek nemcsak kifejlett gumó formájában fogyasztható. A retekcsíra is rendkívül gazdag tápanyagokban, az egészségtudatos táplálkozást követők egyik alap élelmiszere. A retek leginkább tavasszal keresett zöldség. Bár szinte egész évben elérhető a számos retek fajtának köszönhetően. De mivel a kereslet tavasszal a legnagyobb iránta a retek szezon is szinte erre az időszakra korlátozódik. Pedig a téli retek fajták szintén nagyon egészségesek, a vitamin raktárainkat fel tudjuk tölteni vele az őszi-téli megfázásos, influenzás időszak előtt. Mivel pedig a kalória tartalmuk viszonylag alacsony, ezért még fogyókúrás étrendbe is könnyedén beilleszthetőek.

Retek vitamin tartalma

A retek kiváló vitamin- és ásványi anyag forrás. A fekete retekben megtalálható a raphanol – egy kéntartalmú illóolaj, valamint B-, C- és E- és K-vitamin, a piros retkekben pedig még P-vitamin is. Fél csésze retek tartalmazza a napi ajánlott C-vitamin tartalom 14%-át. Ásványi anyagok közül van benne folsav, kálium, mangán, magnézium, kalcium, vas, foszfor, nátrium, réz és cink is. Nyersen fogyasztva a legegészségesebb, de a sült retek is rendkívül ízletes, érdemes kipróbálni.

A retek bármelyik fajtája bővelkedik rostban, így rendkívül jó hatással van az emésztésre és az anyagcserére egyaránt. Méregtelenítő hatása igen jelentős. Ráadásul mivel a retek fogyasztása után tovább érezzük magunkat jóllakottnak, és a kalória tartalma is meglehetősen alacsony, így a fogyókúrás étrendek remek kiegészítői is.

Retek tárolása, felhasználása

A hónapos retek fajták a hűtő zöldséges rekeszében megfelelő pártartalom mellett akár egy hétig is elállnak. A téli retek fajtákat főleg homokban tárolják pincékben vagy vermekben. Így hosszú hónapokig eltarthatók, bár szükséges időnként az átválogatásuk. A retek fogyasztása elsősorban nyersen történik, de számos egyéb étel – krémleves, mártások, saláták, pestok, savanyú retek – is készíthetők belőle.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Retek

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom