Retek vetőmag

A retek vetĹ‘mag számos fajtája elĂ©rhetĹ‘ a gazdaboltokban Ă©s a vetĹ‘mag ĂĽzletekben egyaránt. Egyre több helyrĹ‘l interneten keresztĂĽli vásárlásra is lehetĹ‘sĂ©g adĂłdik, ami azĂ©rt is remek lehetĹ‘sĂ©g, mert már elĹ‘re megnĂ©zegethetjĂĽk a kĂĽlönbözĹ‘ retek fajták kĂ­nálatait Ă©s kiválaszthatjuk, hogy melyiket is szeretnĂ©nk.  A tavaszi hĂłnapos retek fajták nagyon közkedveltek, annál is inkább, mivel ezek a tavasz hĂ­rnökei, az elsĹ‘ tavaszi friss zöldsĂ©gek. A tĂ©li retek kevĂ©sbĂ© nĂ©pszerű, bár az egĂ©szsĂ©gre gyakorolt hatása rendkĂ­vĂĽli, Ă©rdemes lenne belĹ‘le minĂ©l rendszeresebben fogyasztani. Azonban furcsa – fekete – szĂ­ne Ă©s Ă­zvilága miatt nem olyan közkedvelt. A kĂĽlönbözĹ‘ retek magok között megtalálhatĂłk a klasszikus piros gumĂłs, a fehĂ©r retket adĂłtĂłl egĂ©szen a fekete retekig mindenfĂ©le. A retek magok vetĂ©se leginkább tavasszal Ă©s Ĺ‘sszel is törtĂ©nik. Nyáron ugyanis a hosszĂş nappalok Ă©s a nagy meleg hatására rendkĂ­vĂĽl hamar magszárba fejlĹ‘dnek Ă©s kicsi gumĂłt növesztenek. Augusztus közepĂ©tĹ‘l, szeptember elejĂ©tĹ‘l azonban ez a problĂ©ma már nem áll fenn, onnantĂłl Ăşjra vethetĹ‘.

Retek vetőmag – tavaszi, nyári, piros, fehér vagy fekete

A retek vetőmagok rendkívül széles kínálatban találhatók meg a gazdaboltok kínálatában. Igazán érdekes fajták is kaphatók, mint például a Francia reggeli, amely hengeres a végén fehér színű különleges retek fajta. Ilyen különlegességek – bár ezek hazánkban is régóta nagy népszerűségnek örvendenek – a Jégcsapretek, vagy akár a régi magyar fajta a János napi retek. A legkorábban vethető magok fűtött fóliasátorba már január végétől is vethetők.

A retek vetĹ‘mag már 2-3 oC fokon csĂ­rázásnak indul, de a 18-20 oC fok számára az ideális. Nagyobb terĂĽleten vetve a magokat 15-20 X 8-9 cm sor Ă©s tĹ‘távolsággal kerĂĽlnek a magok a földbe, kb. 1,5 cm mĂ©lyen, Ă­gy a kora tavaszi napsĂĽtĂ©s melegĂ­tĹ‘ hatása már jobban Ă©rvĂ©nyesĂĽl.

A magokat érdemes még egy vékony réteg földdel takarni. Majd alapos öntözés után talajtakaróval fedni le, ami alatt a talaj jobban tud melegedni. Ezáltal a talaj kiszáradása is jobban megakadályozható.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Retek

Vissza a kategĂłria cikkeihez

error: VĂ©dett tartalom