Retek vetőmag

A retek vetőmag számos fajtája elérhető a gazdaboltokban és a vetőmag üzletekben egyaránt. Egyre több helyről interneten keresztüli vásárlásra is lehetőség adódik, ami azért is remek lehetőség, mert már előre megnézegethetjük a különböző retek fajták kínálatait és kiválaszthatjuk, hogy melyiket is szeretnénk.  A tavaszi hónapos retek fajták nagyon közkedveltek, annál is inkább, mivel ezek a tavasz hírnökei, az első tavaszi friss zöldségek. A téli retek kevésbé népszerű, bár az egészségre gyakorolt hatása rendkívüli, érdemes lenne belőle minél rendszeresebben fogyasztani. Azonban furcsa – fekete – színe és ízvilága miatt nem olyan közkedvelt. A különböző retek magok között megtalálhatók a klasszikus piros gumós, a fehér retket adótól egészen a fekete retekig mindenféle. A retek magok vetése leginkább tavasszal és ősszel is történik. Nyáron ugyanis a hosszú nappalok és a nagy meleg hatására rendkívül hamar magszárba fejlődnek és kicsi gumót növesztenek. Augusztus közepétől, szeptember elejétől azonban ez a probléma már nem áll fenn, onnantól újra vethető.

Retek vetőmag – tavaszi, nyári, piros, fehér vagy fekete

A retek vetőmagok rendkívül széles kínálatban találhatók meg a gazdaboltok kínálatában. Igazán érdekes fajták is kaphatók, mint például a Francia reggeli, amely hengeres a végén fehér színű különleges retek fajta. Ilyen különlegességek – bár ezek hazánkban is régóta nagy népszerűségnek örvendenek – a Jégcsapretek, vagy akár a régi magyar fajta a János napi retek. A legkorábban vethető magok fűtött fóliasátorba már január végétől is vethetők.

A retek vetőmag már 2-3 oC fokon csírázásnak indul, de a 18-20 oC fok számára az ideális. Nagyobb területen vetve a magokat 15-20 X 8-9 cm sor és tőtávolsággal kerülnek a magok a földbe, kb. 1,5 cm mélyen, így a kora tavaszi napsütés melegítő hatása már jobban érvényesül.

A magokat érdemes még egy vékony réteg földdel takarni. Majd alapos öntözés után talajtakaróval fedni le, ami alatt a talaj jobban tud melegedni. Ezáltal a talaj kiszáradása is jobban megakadályozható.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Retek

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom