Retek vetése

A retek vetése egy nagyon fontos feladat, hiszen a sikeres termesztés nagymértékben függ már ettől is. Retek magok a gazdaboltokban, vetőmag boltokban megvásárolhatók, de akár meg is rendelhetőek. Többféle retek mag között válogathatunk a klasszikus piros gumóstól, a fehér retken át egészen a jégcsap vagy fekete retekig. A retek magok vetése tavasszal és ősszel is történhet. Nyáron azért nem célszerű, mert a hosszú nappalok és a nagy meleg hatására rendkívül hamar magszárba fejlődik. Augusztus közepétől azonban ez a probléma már nem áll fenn, onnantól újra vethető.

Retek vetése – fóliasátorban vagy anélkül

Retek legkorábban fóliasátorba vethető. Itt is kérdéses, hogy fűthető, vagy nem a sátor. Ennek megfelelően a vetési időszakok:

  • Fűtés esetén – január 20-30 között
  • Dupla takarású fólia esetében – február 1-10 között
  • Fűtés nélküli fóliasátorban – február 15-28 között

A retkek vetése – mikor és hogyan történjen

Mint minden növény elvetésénél, vagy ültetésénél rendkívül fontos, már a talaj megfelelő előkészítése is. A megfelelő helyet is meg kell keresni számára, mert bár a hideget jól bírja, de az árnyékban nem fejlődik. A retket akár tavasszal, akár ősszel kerül elvetésre ajánlott trágyázott földben elhelyezni. Érdemes sekélyebben vetni a talajba, mert mélyebb vetés esetén, már nem gömb alakú termést fejleszt. A sekélyre vetett magok esetében azonban figyelni kell néhány dologra:

  • a sekélyen – 1,5-2 cm mélyre – vetett magok hamar kiszáradhatnak, érdemes csírázásig talajtakaróval fedni, hogy megtartsa a talaj nedvességét
  • a megfelelő öntözés nagyon fontos mivel, ha kiszárad a talaj, az a termés pudvásodását okozhatja
  • a sok víztől azonban nagyon hamar kireped – akárcsak a sárgarépa, vagy bármely gyökérzöldség
  • emiatt célszerű naponta kisebb mennyiségekkel (3-5 mm) öntözni, főleg ameddig a borsószem nagyságot el nem érte a termés

A retek magja már 2-3 oC-on Celsius fokon csírázásnak indul, de a 20 oC fok neki az ideális. A kikelés a szikleveles időszak 5-6 fokon megfelelő, ilyen hőmérsékleten fejlődik a legjobban. Nagyobb területen vetve a magokat 15-20 X 8-9 cm sor és tőtávolsággal kerülnek a magok a földbe, kb. 1,5 cm mélyen, így a kora tavaszi napsütés melegítő hatása már jobban érvényesül.

A magokat érdemes még egy vékony réteg földdel takarni. Majd alapos öntözés után talajtakaróval fedni le, ami alatt a talaj jobban tud melegedni. Ezáltal a talaj kiszáradása is jobban megakadályozható.

Retek vetése és gondozása tojástartóban:

https://balintgazda.hu/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom