Retek ültetése

A retek ültetése tulajdonképpen vetést jelent, mivel magról kerül kiszórásra és többnyire ott is marad az eredeti helyén. Nagyobb termesztés esetén fóliasátor alatt nevelik, mivel ez az első és legkeresettebb prímőr zöldség tavasszal. Ha lehetőségünk adódik rá, érdemes nekünk is fóliasátor alatt termeszteni, de ha fóliával takarjuk le a talajt, az is sokat segít. Mivel a tenyész ideje a kertek növényei közül a legrövidebb – 55-60 nap – ezért bátran vethetjük egyéb növények sorai közé is. A talaj előkészítése is egy nagyon fontos feladat, hiszen a sikeres termesztés nagymértékben függ már ettől is. Retek magok a gazdaboltokban, vetőmag boltokban megvásárolhatók, de akár meg is rendelhetőek.

Retek ültetése – vetése mikor történjen

A retek vetése szinte egész évben történhet, de mivel a nyári hosszú és meleg nappalok miatt könnyen felmagzik és nem fejleszt gumót, emiatt inkább tavaszi és őszi vetése elterjedt. Magjai hidegtűrőek, melyek már 2-3 °C-on elkezdenek csírázni, és 15-20 °C-on kelnek ki a leggyorsabban. A gumóképződéshez sincs szüksége nagyobb melegre. Viszont kedveli a nyirkos talajt és a párás, meleg levegőt érdemes fóliasátor alatt termeszteni. Olyan helyre érdemes vetni, ahol megfelelő mennyiségű fény éri, különben a szára megnyúlik, nagy lombozatot nevel, de a gumója nem tud megfelelően fejlődni. A kora tavasszal vetett magokból áprilisra, az ősszel – augusztus végén, szeptember elején vetettből – pedig októberre lesz friss termés.

Retek vetése – hogyan és hová történjen

Az első feladat a talaj megfelelő előkészítése, mely egy mélyebb ásásból, gyomtalanításból, esetleg népi tápanyagozásból kell álljon. Ha a földben talajlakó rovarok nyomát véljük felfedezni, azok ellen is védekezni szükséges. Érdemes sekélyebben vetni a talajba, mert mélyebb vetés esetén, már nem gömb alakú termést fejleszt. Legkedveltebbek a kevés lomblevelet fejlesztő, gyors növekedésű, piros gumójú retek fajták. A sekélyre vetett magok esetében azonban figyelni kell arra, hogy a magok hamar kiszáradhatnak, érdemes csírázásig talajtakaróval fedni, hogy megtartsa a talaj nedvességét. Érdemes folyamatosan gyom mentesíteni és ahogy növekednek a gumók, a nagyobbakat kihúzni először, így lesz hely a többi növekedéséhez.

Fontos a megfelelő mennyiségű öntözés – akár csöpögtető rendszer segítségével, ugyanis, ha kiszárad a talaj, az a termés pudvásodását okozhatja. Ugyanakkor a túlöntözés következtében a sok víztől kireped.

Retek társnövényei

A kis termetű, rövidebb tenyész idejű növényeket érdemes a hosszabb tenyész idejű, nagyobb zöldségek közé vetni. Ennek előnyei, hogy:

  • helytakarékos megoldást biztosít
  • a helyes növények társításával távol tarthatók bizonyos kártevők
  • kevesebb növényvédős védekezés szükséges

A retek társnövényei: bab, borsó, brokkoli, cukkini, görögdinnye, hagyma, karfiol, káposzta, leveles kel kukorica, majoránna, padlizsán, paszternák, petrezselyem, saláta, sárgarépa, szőlő, tök, uborka

Árt a reteknek: az izsóp.

Retek vetése és gondozása tojástartóban:

https://balintgazda.hu/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom