Retek ültetése cserépbe

A retek ültetése cserépbe, vagy bármilyen egyéb edénybe is történhet. Számos zöldség nevelhető cserépben erkélyen, balkonon, akár még törpe gyümölcsfák is. A retek rendkívül egészséges, bár nem olyan népszerű zöldség. Az első primőr, ami miatt nagyon várjuk tavasszal a piacokon a megjelenését, de a retek szezon körülbelül ezzel véget is ér. Annak ellenére, hogy a retek fajták sokfélesége miatt szinte egész évben elérhető lenne ez a friss, ropogós zöldség.

Nem fogyasztunk belőle sokat, mert kora nyártól – az eper megjelenésétől kezdve – már érik a többi zamatos zöldség, gyümölcs, ami háttérbe szorítja a retek iránti keresletet. A téli retek még egy nagyon jó vitamin forrás, ezzel az immunrendszerünket erősíthetjük a megfázásos, influenzás időszak előtt. De ez sem olyan népszerű, mint a tavaszi hónapos retek, ráadásul a karakteres íze miatt nem is olyan kedvelt. Pedig a téli fekete retek hatása igazán rendkívüli a szervezet számára. Érdemes lenne belőle rendszeresen fogyasztani.

Retek ültetése cserépbe – vagy más edényekbe

A retket jellemzően fóliasátor alatt termesztik, így ugyanis – főleg, ha fűtött a sátor – már január végén, február elején el lehet vetni a magokat. Ha nincs lehetőségünk fóliasátorban nevelni a palántákat, akkor érdemes cserében elszórni a magokat, és a hidegek megszűnéséig bent tartani őket.

Milyen edénybe vethetők a magok?

Bármilyen edénybe szórhatjuk őket, de az alábbiakra érdemes figyelni:

  • cserép – legyen rajta vízelvezető rész
  • terrakotta cserépedények – ha kint szeretnénk tartani őket télen is, fagyállót válasszunk
  • fém edények – a hőmérséklet ingadozását könnyen átveszik, ezért buborék fóliával érdemes körbe tekerni belülről, hogy a gyökerek ne érintkezzenek az oldalával
  • faládák – ki kell őket bélelni, hogy a folyamatos nedvesség ne tegye őket tönkre

Érdemes először palánta nevelő tálcára szórni a magokat, és ha már kisebb palántákká nőtt a növény, akkor ültetni át cserépbe. Ameddig nem indul csírázásnak, addig fóliával le is lehet takarni – így jobban tartja a meleget és a nedvességet is. A retekcsíra már önmagában is fogyasztható, egészséges, tápanyagdús zöldség.  retek már csíráztatott állapotában is számos módon felhasználható, nagyon egészséges étel.

Retek ültetése cserépbe – milyen legyen a föld

A retek vetése előtt érdemes arra figyelni, hogy a cserépben hamarabb kiszárad a föld, mintha a kertbe palántázunk, illetve a hőmérséklet ingadozások is jobban érzékelhetők. Emiatt a földet érdemes már a palántázás előtt összekeverni tápanyagokkal és úgy szórni bele az ültető edénybe. A jó vízelvezetés érdekében, hogy pangó vízben ne álljon a növény, rétegesen ajánlott rakni homokkal keverve és kavicsokat szórva az edény aljára. A föld kiszáradása ellen a tetejét érdemes mulccsal – lenyírt fű, fakéreg stb. – is befedni.

A magokat elvetés után nem locsolókannával, hanem kis kézi tartályos spriccelővel ajánlott öntözni, mert így nem mosódnak ki a magok. Fólia alatt kevésbé száradnak ki, de érdemes minden nap megnézni és ha már nem nedves a föld, akkor gondoskodni az utánpótlásról., Ha kijöttek az első csírák, akkor a fóliát el kell távolítani, hogy levegőzni tudjon, illetve kevésbé meleg helyre kell vinni, mint ahol addig volt. A kis palántákat széjjel kell ültetni nagyobb edényekbe, de ha a hőmérséklet engedi már a kertbe is kerületnek a végleges helyükre.

Retek vetése és gondozása tojástartóban:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Retek

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom