Retek √ľltet√©se cser√©pbe

A retek √ľltet√©se cser√©pbe, vagy b√°rmilyen egy√©b ed√©nybe is t√∂rt√©nhet. Sz√°mos z√∂lds√©g nevelhetŇĎ cser√©pben erk√©lyen, balkonon, ak√°r m√©g t√∂rpe gy√ľm√∂lcsf√°k is. A retek rendk√≠v√ľl eg√©szs√©ges, b√°r nem olyan n√©pszerŇĪ z√∂lds√©g. Az elsŇĎ primŇĎr, ami miatt nagyon v√°rjuk tavasszal a piacokon a megjelen√©s√©t, de a retek szezon k√∂r√ľlbel√ľl ezzel v√©get is √©r. Annak ellen√©re, hogy a retek fajt√°k sokf√©les√©ge miatt szinte eg√©sz √©vben el√©rhetŇĎ lenne ez a friss, ropog√≥s z√∂lds√©g.

Nem fogyasztunk belŇĎle sokat, mert kora ny√°rt√≥l ‚Äď az eper megjelen√©s√©tŇĎl kezdve ‚Äď m√°r √©rik a t√∂bbi zamatos z√∂lds√©g, gy√ľm√∂lcs, ami h√°tt√©rbe szor√≠tja a retek ir√°nti keresletet. A t√©li retek m√©g egy nagyon j√≥ vitamin forr√°s, ezzel az immunrendszer√ľnket erŇĎs√≠thetj√ľk a megf√°z√°sos, influenz√°s idŇĎszak elŇĎtt. De ez sem olyan n√©pszerŇĪ, mint a tavaszi h√≥napos retek, r√°ad√°sul a karakteres √≠ze miatt nem is olyan kedvelt. Pedig a t√©li fekete retek hat√°sa igaz√°n rendk√≠v√ľli a szervezet sz√°m√°ra. √Črdemes lenne belŇĎle rendszeresen fogyasztani.

Retek √ľltet√©se cser√©pbe ‚Äď vagy m√°s ed√©nyekbe

A retket jellemzŇĎen f√≥lias√°tor alatt termesztik, √≠gy ugyanis ‚Äď fŇĎleg, ha fŇĪt√∂tt a s√°tor ‚Äď m√°r janu√°r v√©g√©n, febru√°r elej√©n el lehet vetni a magokat. Ha nincs lehetŇĎs√©g√ľnk f√≥lias√°torban nevelni a pal√°nt√°kat, akkor √©rdemes cser√©ben elsz√≥rni a magokat, √©s a hidegek megszŇĪn√©s√©ig bent tartani ŇĎket.

Milyen ed√©nybe vethetŇĎk a magok?

B√°rmilyen ed√©nybe sz√≥rhatjuk ŇĎket, de az al√°bbiakra √©rdemes figyelni:

  • cser√©p ‚Äď legyen rajta v√≠zelvezetŇĎ r√©sz
  • terrakotta cser√©ped√©nyek ‚Äď ha kint szeretn√©nk tartani ŇĎket t√©len is, fagy√°ll√≥t v√°lasszunk
  • f√©m ed√©nyek ‚Äď a hŇĎm√©rs√©klet ingadoz√°s√°t k√∂nnyen √°tveszik, ez√©rt bubor√©k f√≥li√°val √©rdemes k√∂rbe tekerni bel√ľlrŇĎl, hogy a gy√∂kerek ne √©rintkezzenek az oldal√°val
  • fal√°d√°k ‚Äď ki kell ŇĎket b√©lelni, hogy a folyamatos nedvess√©g ne tegye ŇĎket t√∂nkre

√Črdemes elŇĎsz√∂r pal√°nta nevelŇĎ t√°lc√°ra sz√≥rni a magokat, √©s ha m√°r kisebb pal√°nt√°kk√° nŇĎtt a n√∂v√©ny, akkor √ľltetni √°t cser√©pbe. Ameddig nem indul cs√≠r√°z√°snak, addig f√≥li√°val le is lehet takarni ‚Äď √≠gy jobban tartja a meleget √©s a nedvess√©get is. A retekcs√≠ra m√°r √∂nmag√°ban is fogyaszthat√≥, eg√©szs√©ges, t√°panyagd√ļs z√∂lds√©g.  retek m√°r cs√≠r√°ztatott √°llapot√°ban is sz√°mos m√≥don felhaszn√°lhat√≥, nagyon eg√©szs√©ges √©tel.

Retek √ľltet√©se cser√©pbe ‚Äď milyen legyen a f√∂ld

A retek vet√©se elŇĎtt √©rdemes arra figyelni, hogy a cser√©pben hamarabb kisz√°rad a f√∂ld, mintha a kertbe pal√°nt√°zunk, illetve a hŇĎm√©rs√©klet ingadoz√°sok is jobban √©rz√©kelhetŇĎk. Emiatt a f√∂ldet √©rdemes m√°r a pal√°nt√°z√°s elŇĎtt √∂sszekeverni t√°panyagokkal √©s √ļgy sz√≥rni bele az √ľltetŇĎ ed√©nybe. A j√≥ v√≠zelvezet√©s √©rdek√©ben, hogy pang√≥ v√≠zben ne √°lljon a n√∂v√©ny, r√©tegesen aj√°nlott rakni homokkal keverve √©s kavicsokat sz√≥rva az ed√©ny alj√°ra. A f√∂ld kisz√°rad√°sa ellen a tetej√©t √©rdemes mulccsal ‚Äď leny√≠rt fŇĪ, fak√©reg stb. ‚Äď is befedni.

A magokat elvet√©s ut√°n nem locsol√≥kann√°val, hanem kis k√©zi tart√°lyos spriccelŇĎvel aj√°nlott √∂nt√∂zni, mert √≠gy nem mos√≥dnak ki a magok. F√≥lia alatt kev√©sb√© sz√°radnak ki, de √©rdemes minden nap megn√©zni √©s ha m√°r nem nedves a f√∂ld, akkor gondoskodni az ut√°np√≥tl√°sr√≥l., Ha kij√∂ttek az elsŇĎ cs√≠r√°k, akkor a f√≥li√°t el kell t√°vol√≠tani, hogy levegŇĎzni tudjon, illetve kev√©sb√© meleg helyre kell vinni, mint ahol addig volt. A kis pal√°nt√°kat sz√©jjel kell √ľltetni nagyobb ed√©nyekbe, de ha a hŇĎm√©rs√©klet engedi m√°r a kertbe is ker√ľletnek a v√©gleges hely√ľkre.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Retek

Vissza a kategória cikkeihez