Tartalomjegyzék
A retek szezon már április elejĂ©tĹ‘l indul Ă©s köszönhetĹ‘en a számos fajtának, szinte egĂ©sz Ă©vben elĂ©rhetĹ‘. Az elsĹ‘ primĹ‘r zöldsĂ©g, amit mĂ©g fĂłliasátor alatt termesztenek, hogy minĂ©l elĹ‘bb a piacokra, zöldsĂ©ges standokra kerĂĽlhessenek a friss, ropogĂłs piros gumĂłs csokrok. Nagyon egĂ©szsĂ©ges, közkedvelt zöldsĂ©g, amit fĹ‘leg annak köszönhet, hogy ez az elsĹ‘ friss zöldsĂ©g a hosszĂş tĂ©l után. Az Ăze elĂ©ggĂ© megosztĂł – na nem annyira, mint a cĂ©kla esetĂ©ben, – de nem is olyan nĂ©pszerű, mint pĂ©ldául a sárgarĂ©pa, csakhogy a gyökĂ©rzöldsĂ©geknĂ©l maradjunk. Viszont számos jĂłtĂ©kony hatása miatt mindenkĂ©ppen Ă©rdemes rendszeresen fogyasztani belĹ‘le, ugyanis a retek hatása a szervezetre igazán rendkĂvĂĽli.
A gyĂĽmölcsök Ă©s zöldsĂ©gek esetĂ©ben jĂł, ha tudjuk, hogy mi mikor Ă©rik, Ăgy a piacon is akkor vegyĂĽk, amikor szezonja van. Ezáltal csökkenthetĹ‘ a környezet terhelĂ©se, amit a szállĂtás, a csomagolás, a tartĂłsĂtás jelent a messzirĹ‘l jövĹ‘ áruk esetĂ©ben. ArrĂłl nem is beszĂ©lve, hogy a helyi termelĹ‘ket is támogatni tudjuk, miközben a vásárlĂłk pedig helyi minĹ‘sĂ©gi termĂ©keket kaphatnak.
Ha figyelünk arra, hogy a gyümölcsöket és a zöldségeket a szezonjuk idején vásároljuk, akkor:
- a legfrissebb, leginkább vitamindús zöldségekhez, gyümölcsökhöz juthatunk hozzá
- azokhoz Ă©retten juthatunk hozzá, hiszen nem fĂ©lĂ©retten szedik le, hogy a hosszĂş utaztatást mĂ©g kibĂrja, ne romoljon meg
- tartĂłsĂtĂłszer- Ă©s vegyszermentes Ă©telekhez jutunk, hiszen frissen szedett árut vásárolhatunk
- a szezonális gyĂĽmölcsök vásárlásával a pĂ©nztárcánkat is kĂmĂ©ljĂĽk, hiszen minden gyĂĽmölcs Ă©s zöldsĂ©g a szezonjában kaphatĂł a legkedvezĹ‘bb áron
- érdemes a szedd magadakciókat is keresni, főleg, ha nagyobb mennyiségű befőzést, tervezünk, vagy lefagyasztanánk télire
Retek szezon
A retek szezon a hĂłnapos retek fajták megjelenĂ©sĂ©vel veszi kezdetĂ©t április elejĂ©n. Ezek között leginkább a piros szĂnű, belĂĽl fehĂ©r hĂşsĂş fajták a legismertebbek, de számos formájĂş, szĂnű, Ăzű fajta megtalálhatĂł már a piacok kĂnálatában. A legnĂ©pszerűbbek a kevĂ©s lomblevelet fejlesztĹ‘, gyors növekedĂ©sű, piros gumĂłjĂş fajták. Ilyenek a Korai piros, a Korai legjobb, az Ă“riás vaj retek, de akár a kĂvĂĽl belĂĽl fehĂ©r szĂnű jĂ©gcsapretek is. A retek vetĂ©se nyáron is törtĂ©nhet, de jellemzĹ‘en tavaszi Ă©s Ĺ‘szi vetĂ©sű fajták vannak.
Retek tárolása
A retek megfelelő páratartalom és hőmérséklet mellett elég sokáig eltartható. Ha magunk termesztjük és nagyobb mennyiséget kell eltárolni, érdemes nedves homokban tartani. Ha sokáig tartjuk ott, időnként szükséges átválogatni. Ha piacon vásároljuk és nem használjuk fel azonnal, a hűtőszekrény zöldséges rekeszében – lezárt fedelű dobozban, vagy nejlon zacskóban, aminek a szája nincs lezárva – még akár egy-két hétig is eltartható. Arra érdemes figyelni, hogy tudjon szellőzni, különben megrothadhat.
Retek „szĂĽret”:
https://www.mozgopiac.hu/mikor-mi-szezonlis
Vissza a kategĂłria cikkeihez