Retek szezon

A retek szezon már április elejĂ©tĹ‘l indul Ă©s köszönhetĹ‘en a számos fajtának, szinte egĂ©sz Ă©vben elĂ©rhetĹ‘. Az elsĹ‘ primĹ‘r zöldsĂ©g, amit mĂ©g fĂłliasátor alatt termesztenek, hogy minĂ©l elĹ‘bb a piacokra, zöldsĂ©ges standokra kerĂĽlhessenek a friss, ropogĂłs piros gumĂłs csokrok. Nagyon egĂ©szsĂ©ges, közkedvelt zöldsĂ©g, amit fĹ‘leg annak köszönhet, hogy ez az elsĹ‘ friss zöldsĂ©g a hosszĂş tĂ©l után. Az Ă­ze elĂ©ggĂ© megosztĂł – na nem annyira, mint a cĂ©kla esetĂ©ben, – de nem is olyan nĂ©pszerű, mint pĂ©ldául a sárgarĂ©pa, csakhogy a gyökĂ©rzöldsĂ©geknĂ©l maradjunk. Viszont számos jĂłtĂ©kony hatása miatt mindenkĂ©ppen Ă©rdemes rendszeresen fogyasztani belĹ‘le, ugyanis a retek hatása a szervezetre igazán rendkĂ­vĂĽli.

A gyĂĽmölcsök Ă©s zöldsĂ©gek esetĂ©ben jĂł, ha tudjuk, hogy mi mikor Ă©rik, Ă­gy a piacon is akkor vegyĂĽk, amikor szezonja van. Ezáltal csökkenthetĹ‘ a környezet terhelĂ©se, amit a szállĂ­tás, a csomagolás, a tartĂłsĂ­tás jelent a messzirĹ‘l jövĹ‘ áruk esetĂ©ben. ArrĂłl nem is beszĂ©lve, hogy a helyi termelĹ‘ket is támogatni tudjuk, miközben a vásárlĂłk pedig helyi minĹ‘sĂ©gi termĂ©keket kaphatnak.

Ha figyelünk arra, hogy a gyümölcsöket és a zöldségeket a szezonjuk idején vásároljuk, akkor:

  • a legfrissebb, leginkább vitamindĂşs zöldsĂ©gekhez, gyĂĽmölcsökhöz juthatunk hozzá
  • azokhoz Ă©retten juthatunk hozzá, hiszen nem fĂ©lĂ©retten szedik le, hogy a hosszĂş utaztatást mĂ©g kibĂ­rja, ne romoljon meg 
  • tartĂłsĂ­tĂłszer- Ă©s vegyszermentes Ă©telekhez jutunk, hiszen frissen szedett árut vásárolhatunk
  • a szezonális gyĂĽmölcsök vásárlásával a pĂ©nztárcánkat is kĂ­mĂ©ljĂĽk, hiszen minden gyĂĽmölcs Ă©s zöldsĂ©g a szezonjában kaphatĂł a legkedvezĹ‘bb áron
  • Ă©rdemes a szedd magadakciĂłkat is keresni, fĹ‘leg, ha nagyobb mennyisĂ©gű befĹ‘zĂ©st, tervezĂĽnk, vagy lefagyasztanánk tĂ©lire

Retek szezon

A retek szezon a hĂłnapos retek fajták megjelenĂ©sĂ©vel veszi kezdetĂ©t április elejĂ©n. Ezek között leginkább a piros szĂ­nű, belĂĽl fehĂ©r hĂşsĂş fajták a legismertebbek, de számos formájĂş, szĂ­nű, Ă­zű fajta megtalálhatĂł már a piacok kĂ­nálatában. A legnĂ©pszerűbbek a kevĂ©s lomblevelet fejlesztĹ‘, gyors növekedĂ©sű, piros gumĂłjĂş fajták. Ilyenek a Korai piros, a Korai legjobb, az Ă“riás vaj retek, de akár a kĂ­vĂĽl belĂĽl fehĂ©r szĂ­nű jĂ©gcsapretek is. A retek vetĂ©se nyáron is törtĂ©nhet, de jellemzĹ‘en tavaszi Ă©s Ĺ‘szi vetĂ©sű fajták vannak.  

Retek tárolása

A retek megfelelő páratartalom és hőmérséklet mellett elég sokáig eltartható. Ha magunk termesztjük és nagyobb mennyiséget kell eltárolni, érdemes nedves homokban tartani. Ha sokáig tartjuk ott, időnként szükséges átválogatni. Ha piacon vásároljuk és nem használjuk fel azonnal, a hűtőszekrény zöldséges rekeszében – lezárt fedelű dobozban, vagy nejlon zacskóban, aminek a szája nincs lezárva – még akár egy-két hétig is eltartható. Arra érdemes figyelni, hogy tudjon szellőzni, különben megrothadhat.

Retek „szĂĽret”:

https://www.mozgopiac.hu/mikor-mi-szezonlis

Vissza a kategĂłria cikkeihez

error: Védett tartalom