Tartalomjegyzék
A retek szezon már április elejétől indul és köszönhetően a számos fajtának, szinte egész évben elérhető. Az első primőr zöldség, amit még fóliasátor alatt termesztenek, hogy minél előbb a piacokra, zöldséges standokra kerülhessenek a friss, ropogós piros gumós csokrok. Nagyon egészséges, közkedvelt zöldség, amit főleg annak köszönhet, hogy ez az első friss zöldség a hosszú tél után. Az íze eléggé megosztó – na nem annyira, mint a cékla esetében, – de nem is olyan népszerű, mint például a sárgarépa, csakhogy a gyökérzöldségeknél maradjunk. Viszont számos jótékony hatása miatt mindenképpen érdemes rendszeresen fogyasztani belőle, ugyanis a retek hatása a szervezetre igazán rendkívüli.
A gyümölcsök és zöldségek esetében jó, ha tudjuk, hogy mi mikor érik, így a piacon is akkor vegyük, amikor szezonja van. Ezáltal csökkenthető a környezet terhelése, amit a szállítás, a csomagolás, a tartósítás jelent a messziről jövő áruk esetében. Arról nem is beszélve, hogy a helyi termelőket is támogatni tudjuk, miközben a vásárlók pedig helyi minőségi termékeket kaphatnak.
Ha figyelünk arra, hogy a gyümölcsöket és a zöldségeket a szezonjuk idején vásároljuk, akkor:
- a legfrissebb, leginkább vitamindús zöldségekhez, gyümölcsökhöz juthatunk hozzá
- azokhoz éretten juthatunk hozzá, hiszen nem féléretten szedik le, hogy a hosszú utaztatást még kibírja, ne romoljon meg
- tartósítószer- és vegyszermentes ételekhez jutunk, hiszen frissen szedett árut vásárolhatunk
- a szezonális gyümölcsök vásárlásával a pénztárcánkat is kíméljük, hiszen minden gyümölcs és zöldség a szezonjában kapható a legkedvezőbb áron
- érdemes a szedd magadakciókat is keresni, főleg, ha nagyobb mennyiségű befőzést, tervezünk, vagy lefagyasztanánk télire
Retek szezon
A retek szezon a hónapos retek fajták megjelenésével veszi kezdetét április elején. Ezek között leginkább a piros színű, belül fehér húsú fajták a legismertebbek, de számos formájú, színű, ízű fajta megtalálható már a piacok kínálatában. A legnépszerűbbek a kevés lomblevelet fejlesztő, gyors növekedésű, piros gumójú fajták. Ilyenek a Korai piros, a Korai legjobb, az Óriás vaj retek, de akár a kívül belül fehér színű jégcsapretek is. A retek vetése nyáron is történhet, de jellemzően tavaszi és őszi vetésű fajták vannak.
Retek tárolása
A retek megfelelő páratartalom és hőmérséklet mellett elég sokáig eltartható. Ha magunk termesztjük és nagyobb mennyiséget kell eltárolni, érdemes nedves homokban tartani. Ha sokáig tartjuk ott, időnként szükséges átválogatni. Ha piacon vásároljuk és nem használjuk fel azonnal, a hűtőszekrény zöldséges rekeszében – lezárt fedelű dobozban, vagy nejlon zacskóban, aminek a szája nincs lezárva – még akár egy-két hétig is eltartható. Arra érdemes figyelni, hogy tudjon szellőzni, különben megrothadhat.
Retek „szüret”:
https://www.mozgopiac.hu/mikor-mi-szezonlis
Vissza a kategória cikkeihez