Tartalomjegyzék
A retek saláta fĹ‘leg a tavaszi idĹ‘szakban – a retek szezonban nĂ©pszerű csemege. Ilyenkor már egyĂ©bkĂ©nt is nagyon ki vagyunk Ă©hezve a friss, ropogĂłs zöldsĂ©gekre. Bár elsĹ‘sorban nyersen fogyasztjuk, nagyon sokfĂ©le Ăzletes saláta kĂ©szĂthetĹ‘ belĹ‘le.
Saláta receptek retekkel
Céklás retek saláta
Hozzávalók:
- 20 dkg hĂłnapos retek
- 20 dkg fejes saláta
- 1 kisebb cékla
- sĂł – ĂzlĂ©s szerint
- bors – ĂzlĂ©s szerint
- olĂvaolaj – ĂzlĂ©s szerint
ElkĂ©szĂtĂ©se:
- A zöldségeket megmossuk, majd apróbb darabokra vágjuk (a retket karikára).
- A cékla nyersen is belekerülhet, de érdemes megfőzni, vagy sült cékla is kerülhet bele.
- A feldarabolt zöldsĂ©geket fűszerezzĂĽk, majd összekeverjĂĽk egy kis olĂvaolajjal.
SĂĽltek mellĂ©, fasĂrozottakhoz vagy friss bagettal, mártogatĂłssal nagyon finom ebĂ©d, vagy könnyű vacsora. Tovább gazdagĂthatĂł fĹ‘tt tojással, vagy kockára vágott sĂĽlt csirkĂ©vel. JĂł Ă©tvágyat hozzá!
Narancsos retek saláta
Mivel az Ĺ‘szi-tĂ©li idĹ‘szakban sokkal kevesebb idĂ©ny gyĂĽmölcs, zöldsĂ©g Ă©rhetĹ‘ el, de a vitamin – Ă©s ásványi anyag feltöltĂ©se a szervezet számára igen hasznos, Ă©rdemes ezt a salátát elkĂ©szĂteni. RendkĂvĂĽl Ăzletes Ă©s igazi vitaminbomba!
Hozzávalók:
- 2 db narancs
- 3 db retek
- 1 közepes lilahagyma
- 15 db fekete magozott olĂvabogyĂł
- koriander – ĂzlĂ©s szerint
- rĂłmai kömĂ©ny – ĂzlĂ©s szerint
- csipet cayenne bors
- sĂł – ĂzlĂ©s szerint
- kevés frissen facsart citrom leve
- néhány szál menta, petrezselyem vagy friss koriander levele apróra vágva
Narancsos retek saláta elkĂ©szĂtĂ©se lĂ©pĂ©srĹ‘l – lĂ©pĂ©sre:
- A narancsokat ki kell filézni és minden szeletet ketté kell vágni.
- A retket meg kell mosni, majd vékonyra karikázni.
- A citrom levét ki kell facsarni.
- A hagymát meg kell tisztĂtani Ă©s vĂ©konyra kell szeletelni.
- A zöld fűszereket meg kell mosni, megszárĂtani egy konyharuha között Ă©s aprĂłra vagdosni.
- Egy száraz serpenyĹ‘ben meg kell kicsit pirĂtani a rĂłmai kömĂ©nyt Ă©s a koriandert, majd egy mozsárban össze kell törni Ĺ‘ket.
- Egy tálban össze kell keverni a narancs darabokat, a retket, a hagymát Ă©s hozzá kell keverni az olĂvabogyĂłt is.
- Ezután hozzá kell adni a római köményt, koriandert, cayenne borsot és meg kell sózni.
- Össze kell keverni az egészet és bele kell szórni a zöld fűszereket is.
- Meg kell locsolni a citrom levĂ©vel Ă©s az olĂvaolajjal Ă©s vĂ©gĂĽl hagyni kell, hogy az Ăzek összeĂ©rjenek.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Retek
Vissza a kategĂłria cikkeihez