Retek saláta

A retek saláta főleg a tavaszi időszakban – a retek szezonban népszerű csemege. Ilyenkor már egyébként is nagyon ki vagyunk éhezve a friss, ropogós zöldségekre. Bár elsősorban nyersen fogyasztjuk, nagyon sokféle ízletes saláta készíthető belőle.

Saláta receptek retekkel

Céklás retek saláta

Hozzávalók:

  • 20 dkg hĂłnapos retek
  • 20 dkg fejes saláta
  • 1 kisebb cĂ©kla
  • sĂł – Ă­zlĂ©s szerint
  • bors – Ă­zlĂ©s szerint
  • olĂ­vaolaj – Ă­zlĂ©s szerint

Elkészítése:

  1. A zöldségeket megmossuk, majd apróbb darabokra vágjuk (a retket karikára).
  2. A cékla nyersen is belekerülhet, de érdemes megfőzni, vagy sült cékla is kerülhet bele.
  3. A feldarabolt zöldségeket fűszerezzük, majd összekeverjük egy kis olívaolajjal.

Sültek mellé, fasírozottakhoz vagy friss bagettal, mártogatóssal nagyon finom ebéd, vagy könnyű vacsora. Tovább gazdagítható főtt tojással, vagy kockára vágott sült csirkével. Jó étvágyat hozzá!

Narancsos retek saláta

Mivel az őszi-téli időszakban sokkal kevesebb idény gyümölcs, zöldség érhető el, de a vitamin – és ásványi anyag feltöltése a szervezet számára igen hasznos, érdemes ezt a salátát elkészíteni. Rendkívül ízletes és igazi vitaminbomba!

Hozzávalók:

  • 2 db narancs
  • 3 db retek
  • 1 közepes lilahagyma
  • 15 db fekete magozott olĂ­vabogyĂł
  • koriander – Ă­zlĂ©s szerint
  • rĂłmai kömĂ©ny – Ă­zlĂ©s szerint
  • csipet cayenne bors
  • sĂł – Ă­zlĂ©s szerint
  • kevĂ©s frissen facsart citrom leve
  • nĂ©hány szál menta, petrezselyem vagy friss koriander levele aprĂłra vágva

Narancsos retek saláta elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A narancsokat ki kell filézni és minden szeletet ketté kell vágni.
  2. A retket meg kell mosni, majd vékonyra karikázni.
  3. A citrom levét ki kell facsarni.
  4. A hagymát meg kell tisztítani és vékonyra kell szeletelni.
  5. A zöld fűszereket meg kell mosni, megszárítani egy konyharuha között és apróra vagdosni.
  6. Egy száraz serpenyőben meg kell kicsit pirítani a római köményt és a koriandert, majd egy mozsárban össze kell törni őket.
  7. Egy tálban össze kell keverni a narancs darabokat, a retket, a hagymát és hozzá kell keverni az olívabogyót is.
  8. Ezután hozzá kell adni a római köményt, koriandert, cayenne borsot és meg kell sózni.
  9. Össze kell keverni az egészet és bele kell szórni a zöld fűszereket is.
  10. Meg kell locsolni a citrom levével és az olívaolajjal és végül hagyni kell, hogy az ízek összeérjenek.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Retek

Vissza a kategĂłria cikkeihez