Retek palánta

A retek palánta a magból kifejlett növény, melyet a jó idő esetén már a szabadba, de akár cserépbe is ültethetünk. Ha cserépbe ültetjük, akkor jobban elérhetővé válik, főleg, ha a konyha ablakban nevelgetjük. A retek egy nagyon egészséges zöldség, a fogyasztása mégsem olyan nagy mértékű. Jellemzően tavasszal – a retek szezon kezdetén – keresettebb, amikor még más friss zöldség nem érhető el a piacok, zöldség üzletek polcain.

Ilyenkor nagyon keresett, de amint már megjelennek már zöldségek és gyümölcsök – főleg április végétől, május elejétől az eper – akkor egyre kevesebb iránta a kereslet. Pedig rendkívül egészséges, rendszeres fogyasztás mellett számos betegség megelőzhető vele, hiszen a retek hatása a szervezetre igazán jótékony. Ráadásul a retekcsíra is igazán egészséges csemege, ezért is érdemes a retek vetésével megpróbálkozni, hiszen akkor otthon is könnyedén elérhető. Ráadásul a számos retek fajtának köszönhetően, szinte egész évben vethető retek, bár jellemzően tavasszal és ősszel vetik a különböző fajtákat.

Retek palánta

A retek vetése már kora tavasszal – fűtött fólia sátras vetés esetén már tél vége felé – megtörténik. Ilyenkor a magokat szórjuk el az előzőleg elkészített helyükre. Ez lehet cserép vagy bármely ültető tálca stb. A talajt elő kell készíteni, a magokat beszórni, majd spriccelős módszerrel kell őket öntözni, hogy a magok ne mosódjanak ki a földből. Mivel cserépben kevésbé marad meg a nedvesség, érdemes rendszeresen öntözni, de ne álljon alatta a víz.

Ajánlott fóliával letakarni, mert a nedvességet is jobban megtartja általa a föld és melegebben is tartja, így a magok hamarabb csírázásnak indulhatnak. Ha már a retekcsírák megjelentek, a fóliát le kell szedni róla, hogy a növény tudjon szellőzni. Ilyenkor a melegebb helyről már átvihetők hűvösebbre, hogy elkezdjük őket készíteni a szabadföldi kiültetésre.

Retek palánták kiültetése

A retek palántát a fagyok elmúltával és ha már a talaj melegebb érdemes kiültetni a szabadba az előzőleg elkészített végleges helyére. A földet megfelelően fel kell ásni, gyom mentesíteni, trágyázni, majd jöhet az átültetés. A hónapos retkek esetében kisebb sor- és tőtávolsággal kell számolni, mint a téli retek esetében, annak ugyanis nagyobb a gumója és a lombja is. A tavaszi retkek 15-20 cm sor- és 8-9 cm tőtávolsággal ültethetők. Majd be kell őket locsolni és folyamatosan szemmel tartani, hogy a retek kártevői ne tegyenek benne kárt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Retek

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom