Tartalomjegyzék
A retek mézzel egy remek népi gyógyír a megfázásos, torokfájásos megbetegedésekre az őszi influenzás, megfázásos időszakokban. Leginkább a fekete retek használható erre, főleg mivel rendkívül hatásos köhögés, rekedtség, megfázásos megbetegedések ellen. Valamint ez a fajta retek alkalmas a légúti megbetegedések, betegségek gyógyítására is. A méz édes íze miatt még a gyerekeknek is könnyebben adható betegségek esetén.
Retek mézzel többféleképpen is készíthető:
Reszelt retek mézzel
Hozzávalók:
- 1 nagy fekete retek
- 3 evőkanál méz
Elkészítése:
- A retket alaposan meg kell mosni, majd lereszelni és a három evőkanál mézzel össze kell keverni.
- Legalább 10 órát kell hagyni állni, majd kinyomkodni és leszűrni.
- Az így kapott levet egész napra elosztva kell elfogyasztani.
Méz a félbevágott retekben
Hozzávalók:
- 1 nagy fekete retek
- méz – ami kitölti az üreget
Elkészítése:
- Először a retket alaposan meg kell mosni, majd a közepét ki kell kaparni. (Ez elfogyasztható vajas kenyér mellé, vagy sült húsok mellé, de készíthető belőle saláta is akár.)
- A kikapart üreget meg kell tölteni mézzel.
- Alaposan be kell csomagolni és hűtőszekrénybe kell tenni legalább 24 órára.
- Ennyi idő alatt a méz átveszi a retek ízét és a vitamintartalmát is. A mézet az üregből ki kell kanalazni, így fogyasztható.
- A kikapart üreg még tovább mélyíthető és ismét fel lehet tölteni mézzel.
Átcsurgatott mézes reteklé
Hozzávalók:
- 1 nagyobb fekete retek gumó
- méz – ami kitölti a „tölcsért”
Elkészítése:
- Először a retket alaposan meg kell mosni, majd a közepébe tölcsér formájú üreget kell vájni. A levágott gyökérrésznél kell maradjon egy apró rés.
- A kivájt retek gumót egy bögrére kell állítani és meg kell tölteni a „tölcsér” részt mézzel.
- A méz lassan átcsordogálva a résen a retek vitamin tartalmát kioldva hatásos torokfájás elleni orvosság.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Retek
Címlapkép: Mézes fekete retek (forrás: https://www.origo.hu/tafelspicc/20191210-miert-egyunk-retket-telen.html)
Vissza a kategória cikkeihez