Tartalomjegyzék
A kĂ©rdĂ©sre, hogy a retek melyik rĂ©szĂ©t fogyasztjuk, egyĂ©rtelmű a válasz: a gyökerĂ©t, vagy gumĂłját. Azonban – bár kevesen Ă©lnek a lehetĹ‘sĂ©ggel Ă©s használják fel a retek zöldjĂ©t – de a retek levele is fogyaszthatĂł. MiĂ©rt is dobnánk ki, ha friss, zsenge levelekhez jutunk a zöldsĂ©gesnĂ©l, vagy a piacon. Sokszor ráadásul Ăşgy hozhatunk el belĹ‘le, hogy mĂ©g fizetni sem kell Ă©rte. A zsenge zöld levelekbĹ‘l pedig Ăzletes pesto vagy akár remek krĂ©mleves is kĂ©szĂthetĹ‘.
Retek melyik részét fogyasztjuk?
A gyökerét: nyersen, salátának, előételnek, levesnek, savanyúságnak
A levelét: pestonak, krémlevesnek, smoothienak
Retek levél krémleves recept
Hozzávalók:
- 3 csokor sörretek friss zöld levele
- 3 db közepes krumpli
- 1,2 liter vĂz vagy zöldsĂ©g alaplĂ©
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 2 dl fĹ‘zĹ‘tejszĂn
- 2 evőkanál olaj
- Ĺ‘rölt bors – ĂzlĂ©s szerint
- sĂł – ĂzlĂ©s szerint
Retek levĂ©l krĂ©mleves elkĂ©szĂtĂ©se
- A retkek levelét alaposan meg kell mosni, lecsöpögtetni és durvára összevágni.
- A hagymát Ă©s a krumplit meg kell tisztĂtani Ă©s kockákra kell vágni, majd egy nagyobb lábasban olajon megdinsztelni.
- FűszerezzĂĽk sĂłval, borssal ĂzlĂ©s szerit, majd öntsĂĽk fel a zöldsĂ©g alaplĂ©vel vagy a vĂzzel.
- ForrástĂłl számĂtva mĂ©g kb. 10-15 percig kell fĹ‘zni.
- Majd a leveshez kell adni a durvára összevágott retek leveleket is.
- Ezzel legalább további 5 percig szükséges főzni.
- A tűzrĹ‘l levĂ©ve botmixerrrel össze kell turmixolni, pĂ©pesĂteni, majd tovább ĂzesĂteni ha mĂ©g szĂĽksĂ©ges.
- FűszerezhetĹ‘ mĂ©g curry vagy fokhagyma segĂtsĂ©gĂ©vel, ha erĹ‘sebb Ăzűt szeretnĂ©nk.
- Majd hozzákeverjĂĽk a tejszĂnt is, ami selymesebbĂ© teszi a leves textĂşráját.
Tálaláskor megszĂłrhatjuk pirĂtott zsemlekockákkal vagy akár reszelt sajttal is. RendkĂvĂĽl finom krĂ©mleves a vĂ©geredmĂ©ny. Érdemes kiprĂłbálni!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Retek
Vissza a kategĂłria cikkeihez