Tartalomjegyzék
A kérdésre, hogy a retek melyik részét fogyasztjuk, egyértelmű a válasz: a gyökerét, vagy gumóját. Azonban – bár kevesen élnek a lehetőséggel és használják fel a retek zöldjét – de a retek levele is fogyasztható. Miért is dobnánk ki, ha friss, zsenge levelekhez jutunk a zöldségesnél, vagy a piacon. Sokszor ráadásul úgy hozhatunk el belőle, hogy még fizetni sem kell érte. A zsenge zöld levelekből pedig ízletes pesto vagy akár remek krémleves is készíthető.
Retek melyik részét fogyasztjuk?
A gyökerét: nyersen, salátának, előételnek, levesnek, savanyúságnak
A levelét: pestonak, krémlevesnek, smoothienak
Retek levél krémleves recept
Hozzávalók:
- 3 csokor sörretek friss zöld levele
- 3 db közepes krumpli
- 1,2 liter víz vagy zöldség alaplé
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 2 dl főzőtejszín
- 2 evőkanál olaj
- őrölt bors – ízlés szerint
- só – ízlés szerint
Retek levél krémleves elkészítése
- A retkek levelét alaposan meg kell mosni, lecsöpögtetni és durvára összevágni.
- A hagymát és a krumplit meg kell tisztítani és kockákra kell vágni, majd egy nagyobb lábasban olajon megdinsztelni.
- Fűszerezzük sóval, borssal ízlés szerit, majd öntsük fel a zöldség alaplével vagy a vízzel.
- Forrástól számítva még kb. 10-15 percig kell főzni.
- Majd a leveshez kell adni a durvára összevágott retek leveleket is.
- Ezzel legalább további 5 percig szükséges főzni.
- A tűzről levéve botmixerrrel össze kell turmixolni, pépesíteni, majd tovább ízesíteni ha még szükséges.
- Fűszerezhető még curry vagy fokhagyma segítségével, ha erősebb ízűt szeretnénk.
- Majd hozzákeverjük a tejszínt is, ami selymesebbé teszi a leves textúráját.
Tálaláskor megszórhatjuk pirított zsemlekockákkal vagy akár reszelt sajttal is. Rendkívül finom krémleves a végeredmény. Érdemes kipróbálni!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Retek
Vissza a kategória cikkeihez