Retek melyik részét fogyasztjuk

A kérdésre, hogy a retek melyik részét fogyasztjuk, egyértelmű a válasz: a gyökerét, vagy gumóját. Azonban – bár kevesen élnek a lehetőséggel és használják fel a retek zöldjét – de a retek levele is fogyasztható. Miért is dobnánk ki, ha friss, zsenge levelekhez jutunk a zöldségesnél, vagy a piacon. Sokszor ráadásul úgy hozhatunk el belőle, hogy még fizetni sem kell érte. A zsenge zöld levelekből pedig ízletes pesto vagy akár remek krémleves is készíthető.  

Retek melyik részét fogyasztjuk?

A gyökerét: nyersen, salátának, előételnek, levesnek, savanyúságnak

A levelét: pestonak, krémlevesnek, smoothienak

Retek levél krémleves recept

Hozzávalók:

  • 3 csokor sörretek friss zöld levele
  • 3 db közepes krumpli
  • 1,2 liter víz vagy zöldség alaplé
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 evőkanál olaj
  • őrölt bors – ízlés szerint
  • só – ízlés szerint

Retek levél krémleves elkészítése

  1. A retkek levelét alaposan meg kell mosni, lecsöpögtetni és durvára összevágni.
  2. A hagymát és a krumplit meg kell tisztítani és kockákra kell vágni, majd egy nagyobb lábasban olajon megdinsztelni.
  3. Fűszerezzük sóval, borssal ízlés szerit, majd öntsük fel a zöldség alaplével vagy a vízzel.
  4. Forrástól számítva még kb. 10-15 percig kell főzni.
  5. Majd a leveshez kell adni a durvára összevágott retek leveleket is.
  6. Ezzel legalább további 5 percig szükséges főzni.
  7. A tűzről levéve botmixerrrel össze kell turmixolni, pépesíteni, majd tovább ízesíteni ha még szükséges.
  8. Fűszerezhető még curry vagy fokhagyma segítségével, ha erősebb ízűt szeretnénk.
  9. Majd hozzákeverjük a tejszínt is, ami selymesebbé teszi a leves textúráját.

Tálaláskor megszórhatjuk pirított zsemlekockákkal vagy akár reszelt sajttal is. Rendkívül finom krémleves a végeredmény. Érdemes kipróbálni!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Retek

Vissza a kategória cikkeihez