Retek melyik részét fogyasztjuk

A kĂ©rdĂ©sre, hogy a retek melyik rĂ©szĂ©t fogyasztjuk, egyĂ©rtelmű a válasz: a gyökerĂ©t, vagy gumĂłját. Azonban – bár kevesen Ă©lnek a lehetĹ‘sĂ©ggel Ă©s használják fel a retek zöldjĂ©t – de a retek levele is fogyaszthatĂł. MiĂ©rt is dobnánk ki, ha friss, zsenge levelekhez jutunk a zöldsĂ©gesnĂ©l, vagy a piacon. Sokszor ráadásul Ăşgy hozhatunk el belĹ‘le, hogy mĂ©g fizetni sem kell Ă©rte. A zsenge zöld levelekbĹ‘l pedig Ă­zletes pesto vagy akár remek krĂ©mleves is kĂ©szĂ­thetĹ‘.  

Retek melyik részét fogyasztjuk?

A gyökerét: nyersen, salátának, előételnek, levesnek, savanyúságnak

A levelét: pestonak, krémlevesnek, smoothienak

Retek levél krémleves recept

Hozzávalók:

  • 3 csokor sörretek friss zöld levele
  • 3 db közepes krumpli
  • 1,2 liter vĂ­z vagy zöldsĂ©g alaplĂ©
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 dl fĹ‘zĹ‘tejszĂ­n
  • 2 evĹ‘kanál olaj
  • Ĺ‘rölt bors – Ă­zlĂ©s szerint
  • sĂł – Ă­zlĂ©s szerint

Retek levél krémleves elkészítése

  1. A retkek levelét alaposan meg kell mosni, lecsöpögtetni és durvára összevágni.
  2. A hagymát és a krumplit meg kell tisztítani és kockákra kell vágni, majd egy nagyobb lábasban olajon megdinsztelni.
  3. Fűszerezzük sóval, borssal ízlés szerit, majd öntsük fel a zöldség alaplével vagy a vízzel.
  4. Forrástól számítva még kb. 10-15 percig kell főzni.
  5. Majd a leveshez kell adni a durvára összevágott retek leveleket is.
  6. Ezzel legalább további 5 percig szükséges főzni.
  7. A tűzről levéve botmixerrrel össze kell turmixolni, pépesíteni, majd tovább ízesíteni ha még szükséges.
  8. Fűszerezhető még curry vagy fokhagyma segítségével, ha erősebb ízűt szeretnénk.
  9. Majd hozzákeverjük a tejszínt is, ami selymesebbé teszi a leves textúráját.

Tálaláskor megszórhatjuk pirított zsemlekockákkal vagy akár reszelt sajttal is. Rendkívül finom krémleves a végeredmény. Érdemes kipróbálni!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Retek

Vissza a kategĂłria cikkeihez

error: Védett tartalom