Retek magaságyásba

A retek magaságyásba is kiválóan termeszthető zöldség, hiszen itt mindent megkap, amire szüksége van: meleget, tápanyagban dús földet, folyamatos öntözést. A magaságyas termesztés az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ez nem véletlen, hiszen magaságyásban kényelmesebb a kertészkedés és ahol a talaj nem alkalmas a különféle növények termesztésére ott is remek megoldás.

Napjainkra szinte nincs is olyan háztartás, ahol nem termesztenek valamilyen fűszernövényt vagy zöldséget. Míg régen a díszkertek hódítottak, a járvány óta egyre nagyobb jelentősége van a konyhakerteknek. Ahol pedig nincs konyhakert van erkély vagy ablakpárkány. Számos fűszer- és gyógynövény, valamint zöldségfélék is termeszthetők akár cserépben is.

Hónapos retek magaságyásba: mikor ültessük?

Érdemes tudni, hogy a magaságyásba vetve is érdemes sátort készíteni fölé, ugyanis rendkívül jótékony számára a nedves, párás közeg. Ezért jellemzően fóliasátorban termesztik.A retek vetése szinte egész évben történhet, de főleg tavaszi és őszi vetése elterjedt. Magjai hidegtűrőek, melyek már 2-3 °C-on elkezdenek csírázni, és 15-20 °C-on kelnek ki a leggyorsabban. A gumóképződéshez sincs szüksége nagyobb melegre. Olyan helyet keressünk számára, ahol mennyiségű fény éri, különben a szára megnyúlik, nagy lombozatot nevel, de a gumója nem tud megfelelően fejlődni.

Milyen a jó mulcs?

A talaj takarására tökéletesen alkalmas az aprított fakéreg, faforgács, szalma, széna, de akár a lehullott lomb is megfelelő. A szerves növényi mulcs előnye, hogy korhadása közben javítja a talaj állapotát. Ezen túlmenően pedig a mulcs a termést is megóvja az öntözés során visszafröccsenő sártól, így a zöldségek kevésbé koszolódnak.

Ha rétegeljük a talajt a magaságyásban, akkor az alsó rétegek rendkívül sok vizet tudnak tárolni, illetve a bomlási folyamatnak köszönhetően hő is termelődik. 

Retek magaságyásban: milyen növényekkel ültessük?

A magaságyásban a retek igényeinek megfelelően tudjuk előkészíteni a helyet és mindent szabályozni tudunk a tápanyagellátástól kezdve a védőnövényekig. 

A retek nem speciális igényű zöldség. Hidegtűrő, alacsony hőmérsékleten nevelve fejleszt szép gumót. Talajban sem válogat,bár a túltrágyázás a pudvásodásához vezethet. Vízigényét folyamatos ellátás mellett biztosítsuk. Ugyanis az egyenetlen, nagy mennyiségű locsolás a gumók szétrepedéséhez vezethet.

Fényigényénél pedig a lényeg, hogy ne legyen állandó takarásban, mivel a napi több órás közvetlen napfény az érési folyamatokhoz szükséges.

A retek mellé leginkább javasolt védőnövények:

Fűszerek közül:

  • majoránna
  • petrezselyem

Azonban ne kerüljön:

  • izsóp mellé, mert az árt neki.

Retek ültetése magaságyásba: hasznos tudnivalók

A kora tavasszal vetett magokból áprilisra, az ősszel – augusztus végén, szeptember elején vetettből – pedig októberre lesz friss termés. A különböző fajtáktól függően a vetést követő 30-70 nappal már szüretelhető a termés.

A legkorábban termő fajta a kis piros gumójú hónapos retek. Ezt a nagyobb gumójú, majd a már tárolásra is alkalmas téli fajták fajták követnek.

Magaságyás, de milyen?

Magaságyást készíthetünk saját magunk, de vásárolhatunk készen is. Bár ez utóbbi jóval drágább megoldás.

A magaságyás anyaga lehet:

Fából

Ebben az esetben – akár készen vesszük, akár magunk csináljuk – érdemes arra figyelni, hogy a faanyag le legyen kezelve. Kezelés nélkül ugyanis 2-3 évnél tovább nem fogja bírni az időjárás viszontagságait. Ehhez ajánlott egy kültéri víz-és UV- ellenálló lazúrfestékkel átkenni a deszkákat. A deszkák között is érdemes legalább 1-2 cm hézagot hagyni, hogy a fa nedvességét megakadályozzuk. Valamint szintén ebből a célból ajánlott a magaságyás belső felületét tófóliával beborítani.

Kőből

A magaságyás kőből is készülhet. Ez lehet tégla – új vagy bontott – vagy terméskő, térkő egyaránt. Ezek előnye, hogy jobban megtartja a hőt, így a kora tavaszi és a késő őszi időszakban is segíti a termesztett növények növekedését. Az elhelyezésekor, kialakításakor figyeljünk rá, hogy minden oldalról könnyen megközelíthető legyen és a közepét is kényelmesen elérjük. Magasságát is úgy határozzuk meg, hogy kényelmes legyen.

A magaságyás rétegezése

Hatékonyabban termeszthetjük a zöldségeket a hagyományos szabadföldi termesztésnél, ha nemcsak egyszerűen termőfölddel töltjük meg, hanem rétegezünk. Ugyanis, ha különböző szerves anyagokat rétegezünk el az aljában, akkor azok idővel korhadnak, komposztálódnak, ezáltal hasznos tápanyagokkal látják el a talajban élő mikroorganizmusokat.

A kialakítást követően akár csirkehálót is tehetünk az aljára, ezzel megakadályozzuk a rágcsálók és a vakondok bejutását a magaságyásba.

Rétegezés alulról:

  1. A legaljára nagyobb méretű kerti hulladékokat, faágakat, gallyakat tegyünk kb. 20 cm vastagon.
  2. Erre egy réteg földet tegyünk nagyjából 10 cm vastagságban.
  3. Ezt kövesse zöld, magasabb víztartalmú szerves hulladék – lenyesett fű, levelek, félig érett komposzt stb. – kb. 20 cm vastagon.
  4. Majd erre szintén 10 cm vastagon föld kerüljön. (Minden réteget alaposan tömörítsünk!)
  5. Erre termőföld kerüljön, melyet előzőleg alaposan keverjünk el érett, átrostált komposzttal és baromfitrágya- vagy szarvasmarhatrágya granulátummal.
  6. Ezt a réteget is tömörítsük.
  7. Végül az utolsó réteg laza, porhanyós, átrostált termőföld és érett komposzt keveréke legyen.

Ezzel a magaságyas termesztéssel szinte bármilyen növény termeszthető. A megfelelő társnövények megválasztásával a károkozók ellen védekezhetünk, a mulcsozással pedig időt takaríthatunk meg, mind az öntözés, mind a gyommentesítés tekintetében.

Magaságy 5 fő részére – de mit ültessünk bele?

https://hu.wikipedia.org/wiki/Retek

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom