Tartalomjegyzék
A retek leves nem egy ismert leves, bár ahogy céklából, sárgarépából és egyéb gyökérzöldségekből, úgy a retekből is készíthető ízletes leves. A retek – akárcsak a retekből készült ételek – egy nagyon egészséges zöldség, ami tele van vitaminnal, ásványi anyagokkal. Mellyel a téli időszak feltölthetjük a szervezet ásványi anyag készletét és megerősíthetjük az esetlegesen legyengült immunrendszerünket is.
Retek leves recept
Hozzávalók:
- 35 dkg hónapos retek
- 1 fej vöröshagyma
- 6 dkg bacon szalonna
- 2 evőkanál vaj
- 8 dl zöldségleves vagy húsleves alaplé
- 2 dl író
- 1 evőkanál méz
- őrölt bors – ízlés szerint
- só – ízlés szerint
- petrezselyem, kapor – a díszítéshez
Retek leves elkészítése lépésről – lépésre:
- A retkeket alaposan meg kell mosni, a leveleit el kell távolítani a végeit levágni.
- Majd fel kell őket szeletelni.
- A hagymát meg kell tisztítani és apró kockákra vágni.
- A bacont – ha nem kockázott – szintén fel kell darabolni.
- Egy edényben fel kell olvasztani a vajat.
- Majd a kockázott bacont és a hagymát is rá kell szórni és meg kell őket párolni.
- Hozzá kell keverni a mézet, felönteni az alaplével majd először felforralni ezt követően még kb. 20 percig kell főzni.
- A retket – néhány darab kivételével, amely a díszítéshez kell – bele kell szórni a levesbe.
- Hozzá kell adni az írót és összemelegíteni, de már ezzel nem kell újra forralni.
- Az egészet botmixerrel össze kell pürésíteni, majd sózni, borsozni ízlés szerint.
- Petrezselyemzölddel, esetleg kaporral és a félretett retek darabokkal díszítjük, így tálaljuk.
Kínálhatunk mellé pirított fokhagymás bagettet, de a fekete kenyér is rendkívül jól illik hozzá. Érdemes kipróbálni! Jó étvágyat hozzá!
(Címlap kép: https://www.tomandiet.com/magazin/tag/dietas-leves-recept/ )
Vissza a kategória cikkeihez