Retek leves

A retek leves nem egy ismert leves, bár ahogy céklából, sárgarépából és egyéb gyökérzöldségekből, úgy a retekből is készíthető ízletes leves. A retek – akárcsak a retekből készült ételek – egy nagyon egészséges zöldség, ami tele van vitaminnal, ásványi anyagokkal. Mellyel a téli időszak feltölthetjük a szervezet ásványi anyag készletét és megerősíthetjük az esetlegesen legyengült immunrendszerünket is. 

Retek leves recept

Hozzávalók:

  • 35 dkg hónapos retek
  • 1 fej vöröshagyma
  • 6 dkg bacon szalonna
  • 2 evőkanál vaj
  • 8 dl zöldségleves vagy húsleves alaplé
  • 2 dl író
  • 1 evőkanál méz
  • őrölt bors – ízlés szerint
  • só – ízlés szerint
  • petrezselyem, kapor – a díszítéshez

Retek leves elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A retkeket alaposan meg kell mosni, a leveleit el kell távolítani a végeit levágni.
  2. Majd fel kell őket szeletelni.
  3. A hagymát meg kell tisztítani és apró kockákra vágni.
  4. A bacont – ha nem kockázott – szintén fel kell darabolni.
  5. Egy edényben fel kell olvasztani a vajat.
  6. Majd a kockázott bacont és a hagymát is rá kell szórni és meg kell őket párolni.
  7. Hozzá kell keverni a mézet, felönteni az alaplével majd először felforralni ezt követően még kb. 20 percig kell főzni.
  8. A retket – néhány darab kivételével, amely a díszítéshez kell – bele kell szórni a levesbe.
  9. Hozzá kell adni az írót és összemelegíteni, de már ezzel nem kell újra forralni.
  10. Az egészet botmixerrel össze kell pürésíteni, majd sózni, borsozni ízlés szerint.
  11. Petrezselyemzölddel, esetleg kaporral és a félretett retek darabokkal díszítjük, így tálaljuk.

Kínálhatunk mellé pirított fokhagymás bagettet, de a fekete kenyér is rendkívül jól illik hozzá. Érdemes kipróbálni! Jó étvágyat hozzá!

(Címlap kép: https://www.tomandiet.com/magazin/tag/dietas-leves-recept/ )

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom