Retek leves

A retek leves nem egy ismert leves, bár ahogy cĂ©klábĂłl, sárgarĂ©pábĂłl Ă©s egyĂ©b gyökĂ©rzöldsĂ©gekbĹ‘l, Ăşgy a retekbĹ‘l is kĂ©szĂ­thetĹ‘ Ă­zletes leves. A retek – akárcsak a retekbĹ‘l kĂ©szĂĽlt Ă©telek – egy nagyon egĂ©szsĂ©ges zöldsĂ©g, ami tele van vitaminnal, ásványi anyagokkal. Mellyel a tĂ©li idĹ‘szak feltölthetjĂĽk a szervezet ásványi anyag kĂ©szletĂ©t Ă©s megerĹ‘sĂ­thetjĂĽk az esetlegesen legyengĂĽlt immunrendszerĂĽnket is. 

Retek leves recept

Hozzávalók:

  • 35 dkg hĂłnapos retek
  • 1 fej vöröshagyma
  • 6 dkg bacon szalonna
  • 2 evĹ‘kanál vaj
  • 8 dl zöldsĂ©gleves vagy hĂşsleves alaplĂ©
  • 2 dl Ă­rĂł
  • 1 evĹ‘kanál mĂ©z
  • Ĺ‘rölt bors – Ă­zlĂ©s szerint
  • sĂł – Ă­zlĂ©s szerint
  • petrezselyem, kapor – a dĂ­szĂ­tĂ©shez

Retek leves elkĂ©szĂ­tĂ©se lĂ©pĂ©srĹ‘l – lĂ©pĂ©sre:

  1. A retkeket alaposan meg kell mosni, a leveleit el kell távolítani a végeit levágni.
  2. Majd fel kell Ĺ‘ket szeletelni.
  3. A hagymát meg kell tisztítani és apró kockákra vágni.
  4. A bacont – ha nem kockázott – szintén fel kell darabolni.
  5. Egy edényben fel kell olvasztani a vajat.
  6. Majd a kockázott bacont és a hagymát is rá kell szórni és meg kell őket párolni.
  7. Hozzá kell keverni a mézet, felönteni az alaplével majd először felforralni ezt követően még kb. 20 percig kell főzni.
  8. A retket – néhány darab kivételével, amely a díszítéshez kell – bele kell szórni a levesbe.
  9. Hozzá kell adni az írót és összemelegíteni, de már ezzel nem kell újra forralni.
  10. Az egészet botmixerrel össze kell pürésíteni, majd sózni, borsozni ízlés szerint.
  11. Petrezselyemzölddel, esetleg kaporral és a félretett retek darabokkal díszítjük, így tálaljuk.

Kínálhatunk mellé pirított fokhagymás bagettet, de a fekete kenyér is rendkívül jól illik hozzá. Érdemes kipróbálni! Jó étvágyat hozzá!

(Címlap kép: https://www.tomandiet.com/magazin/tag/dietas-leves-recept/ )

Vissza a kategĂłria cikkeihez