Retek lé

A retek lé igazán egészséges ital, mivel számos vitamint, ásványi anyagot tartalmaz, akárcsak maga a retek. Azonban a levében koncentráltan van jelen a tápanyag, mivel 1 dl lé elfogyasztásához több gumót kéne megennünk.  A kerti retek egyéves növény, amelynek leginkább három fajtája ismeretes, vagyis a hónapos retek, az őszi-téli retek és a nyári retek.

A retek tápanyagtartalma igen jelentős, melyet elsősorban vitamin tartalmának köszönhet. Ugyanis megtalálható benne számos vitamin, többek között: B1-, B2-, C- és P-vitamin is. A kerti reteknek éppen ezért kitüntetett szerepe van mind a tavaszi, mind a téli vitaminellátásában.

A zöldség gyökere csípős ízvilággal rendelkezik, amely a benne lévő mustárolaj-glikozidoknak köszönhető. Emellett rengeteg C-vitamint tartalmaz, ezért megfázásos időszakban nagyon hasznos a fogyasztásra. Köhögéscsillapításra is rendkívül alkalmas. A retek mézzel fogyasztva igazán hatásos ráadásul azt a gyerekek is hajlandóak elfogyasztani.

A retket jellemzően nyersen fogyasztjuk, vajas kenyérrel, szendvicsekbe és húsételek mellé. De a retek saláta és az ecetes savanyú retek is nagyon népszerű csemege.

Retek lé

A retek lé bármelyik retek fajtából elkészíthető. A gumók kipréselt leve már a népi gyógyászatban is bevett módszer volt főleg a megfázásos és epe problémák kezelésére. A retekből kipréselt lé a gyomornedv- és az epeelválasztást is elősegíti. Viszont epekő és gyomornyálkahártya-gyulladás esetén óvakodjunk a használatától, ugyanis az epekő az elmozdulásával elzárhatja az epevezetéket, súlyos görcsöket okozva ezzel. A frissen fogyasztott reteklé stabilizálja a vérnyomást, jó hatással van az ízületi gyulladásra, alkalmazható különféle bőrbetegségeknél, és egyes feltételezések szerint még daganatellenes hatással is rendelkezik.

A természetgyógyászat, a homeopátia is előszeretettel alkalmazza, elsősorban az emésztőrendszer különféle betegségeinek a kezelésére. Házi szépségápolószerként is alkalmazható, ugyanis rendkívül jól használható a zsíros és pattanásos bőr esetében is.

Otthon is könnyedén elkészíthető, de a bio boltok polcain is megtalálható, így készen is vásárolható, rendelhető. A fekete retek kivonata pedig kapszula formájában is elérhető a gyógyszertárakban, patikákban.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Retek

error: Védett tartalom