Retek lé

A retek l√© igaz√°n eg√©szs√©ges ital, mivel sz√°mos vitamint, √°sv√°nyi anyagot tartalmaz, ak√°rcsak maga a retek. Azonban a lev√©ben koncentr√°ltan van jelen a t√°panyag, mivel 1 dl l√© elfogyaszt√°s√°hoz t√∂bb gum√≥t k√©ne megenn√ľnk.  A kerti retek egy√©ves n√∂v√©ny, amelynek legink√°bb h√°rom fajt√°ja ismeretes, vagyis a h√≥napos retek, az ŇĎszi-t√©li retek √©s a ny√°ri retek.

A retek t√°panyagtartalma igen jelentŇĎs, melyet elsŇĎsorban vitamin tartalm√°nak k√∂sz√∂nhet. Ugyanis megtal√°lhat√≥ benne sz√°mos vitamin, t√∂bbek k√∂z√∂tt: B1-, B2-, C- √©s P-vitamin is. A kerti reteknek √©ppen ez√©rt kit√ľntetett szerepe van mind a tavaszi, mind a t√©li vitaminell√°t√°s√°ban.

A z√∂lds√©g gy√∂kere cs√≠pŇĎs √≠zvil√°ggal rendelkezik, amely a benne l√©vŇĎ must√°rolaj-glikozidoknak k√∂sz√∂nhetŇĎ. Emellett rengeteg C-vitamint tartalmaz, ez√©rt megf√°z√°sos idŇĎszakban nagyon hasznos a fogyaszt√°sra. K√∂h√∂g√©scsillap√≠t√°sra is rendk√≠v√ľl alkalmas. A retek m√©zzel fogyasztva igaz√°n hat√°sos r√°ad√°sul azt a gyerekek is hajland√≥ak elfogyasztani.

A retket jellemzŇĎen nyersen fogyasztjuk, vajas keny√©rrel, szendvicsekbe √©s h√ļs√©telek mell√©. De a retek sal√°ta √©s az ecetes savany√ļ retek is nagyon n√©pszerŇĪ csemege.

Retek lé

A retek l√© b√°rmelyik retek fajt√°b√≥l elk√©sz√≠thetŇĎ. A gum√≥k kipr√©selt leve m√°r a n√©pi gy√≥gy√°szatban is bevett m√≥dszer volt fŇĎleg a megf√°z√°sos √©s epe probl√©m√°k kezel√©s√©re. A retekbŇĎl kipr√©selt l√© a gyomornedv- √©s az epeelv√°laszt√°st is elŇĎseg√≠ti. Viszont epekŇĎ √©s gyomorny√°lkah√°rtya-gyullad√°s eset√©n √≥vakodjunk a haszn√°lat√°t√≥l, ugyanis az epekŇĎ az elmozdul√°s√°val elz√°rhatja az epevezet√©ket, s√ļlyos g√∂rcs√∂ket okozva ezzel. A frissen fogyasztott retekl√© stabiliz√°lja a v√©rnyom√°st, j√≥ hat√°ssal van az √≠z√ľleti gyullad√°sra, alkalmazhat√≥ k√ľl√∂nf√©le bŇĎrbetegs√©gekn√©l, √©s egyes felt√©telez√©sek szerint m√©g daganatellenes hat√°ssal is rendelkezik.

A term√©szetgy√≥gy√°szat, a homeop√°tia is elŇĎszeretettel alkalmazza, elsŇĎsorban az em√©sztŇĎrendszer k√ľl√∂nf√©le betegs√©geinek a kezel√©s√©re. H√°zi sz√©ps√©g√°pol√≥szerk√©nt is alkalmazhat√≥, ugyanis rendk√≠v√ľl j√≥l haszn√°lhat√≥ a zs√≠ros √©s pattan√°sos bŇĎr eset√©ben is.

Otthon is k√∂nnyed√©n elk√©sz√≠thetŇĎ, de a bio boltok polcain is megtal√°lhat√≥, √≠gy k√©szen is v√°s√°rolhat√≥, rendelhetŇĎ. A fekete retek kivonata pedig kapszula form√°j√°ban is el√©rhetŇĎ a gy√≥gyszert√°rakban, patik√°kban.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Retek