Retek kártevői

A retek kártevői a hónapos retek esetében a rövid tenyészidőből adódóan nem sok rovart, illetve gombás megbetegedést jelentenek, de kártételük annál súlyosabb lehet. Hazánkban a retek fajták közül a hónapos retek a legismertebb, melynek tenyészideje nem túl hosszú, de ez alatt az idő alatt is szükséges a kártevők elleni védekezés. Ennek első lehetséges módja a megelőzés, melyet már a retek vetése előtt a talaj előkészítésével fontos megejteni. Nemcsak a másodvetésű retek – az őszi téli retek fajták – esetén, hanem bármelyik retek fajta vetése előtt. A talajlakó rovarok ugyanis súlyos károkat okozhatnak, ha nem távolítjuk el őket a vetés előtt. A talaj fertőtlenítésével, gyom mentesítéssel és megfelelő mélységű ásással célt érhetünk. A retek gondozása ugyanis nemcsak a folyamatos öntözés és a gyommentesítés biztosítása.

Retek kártevői – rovarok

  • Földibolhák

A földibolhák a keresztesvirágúak – így a káposztafélék és a retkek – legjelentősebb kártevői. Évente egy nemzedékük kel ki, a kifejlett alakjuk az imágók, ezek okozzák a kártételt a levelek megrágásával. Ennek következtében a növény párologtatása szabálytalanná válik. Aszályos idő esetében emiatt a növények először lankadni kezdenek, majd elhervadnak végül teljesen el is pusztulhatnak. Tömeges elszaporodásuknak a száraz, meleg időjárás kedvez. A növények folyamatos vizsgálatával, hamar felfedezhetjük a földibolha jelenlétét, ugyanis a leveleken fehér foltok jelennek meg. Ekkor még hidegvizes permetezéssel gyéríthetők. A vetésforgó betartásával csökkenthető a kártételük. Vegyszeres védekezésre rendszerint nincs lehetőség az élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartása miatt. Az ugyanis hosszabb, mint a retek felhúzásáig eltelő időszak.

  • Gyökérlégy

A legnagyobb kárt okozó kártevő, mely a gumókat támadja meg. A fajnak 2-3 nemzedéke is kikel évente. A talajban telel, báb alakban. Tojásaikat a növény tövéhez, vagy a közelébe a talajra rakják. Rajzásuk már március elején megindulhat. A kifejlett lárvák behatolnak a gumókba és egyre szélesebb járatot készítenek. A fertőzött retek étkezésre alkalmatlan. Vetésforgóval és növényvédelemmel is szükséges védekezni ellenük, különben nagy arányú fertőzés léphet fel.

Retek kártevői – gombás betegségek

  • Retek peronoszpóra

A gumókat és a leveleket egyaránt károsíthatja. A levélen sárgászöld foltok, a fonákján fehér penészgyep található. A gumókon gyakran elmosódott szélű sötétszürke foltok láthatók, melyek először csak a felső harmadban később a gumó egészére kiterjednek. A gumók belseje is elszíneződik, sötétbarnás, szürkés lesz. A kórokozó a növénymaradványokon telel, ahonnan a sziklevelekre, majd a lomblevelekre kerül, s onnan az öntözővízzel lemosódik a gumókra. Vetésforgó és növényvédelem szükséges a védekezéshez.

Élettani betegségek

Ezek nem fertőzőek, de a termés piaci értékét ronthatják.

  • repedezett gumó

Ezt többnyire az egyenetlen nedvesség ingadozása okozza. Ezért ajánlott folyamatosan, egyenletesen öntözni, a nagy esőzések sem tesznek jót a gumóknak. A fajták repedésre való hajlama eltérő, melyet a vető magok leírásánál szerepeltetnek.

  • pudvásodott gumó

Ez pedig éppen a nedvesség hiányára vezethető vissza. Ilyen esetben a gumók, szivacsosak, üregesek lesznek, az élvezeti értékük jelentősen csökken.

Ezek elsősorban a hónapos retkek esetében fordulnak elő, de jelentkezhetnek az őszi-téli fajtáknál is.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Retek

error: Védett tartalom