Retek kalória

A retek kal√≥ria tartalma rendk√≠v√ľl alacsony, √≠gy remek kieg√©sz√≠tŇĎje lehet a fogy√≥k√ļr√°s √©trendnek is. Magas rost tartalma seg√≠ti az em√©szt√©st √©s az anyagcser√©re is j√≥t√©kony hat√°ssal van. A m√©regtelen√≠t√©sben is szerepet j√°tszik. Azonban kiz√°r√≥lag a retek fogyaszt√°sa nem javallott ugyanis nagyobb mennyis√©g elfogyaszt√°sa puffad√°st, hasi g√∂rcs√∂ket is okozhat.

10 dekagrammnyi retek nagyj√°b√≥l 15-16 kal√≥ri√°t tartalmaz. √Ėsszehasonl√≠t√°sk√©ppen az eg√©sz √©vben kaphat√≥ alma energia tartalma egy k√∂zepes m√©retŇĪ alma eset√©n 50 kal√≥ria

Retek kalória tartalma

10 dkg retek az alábbi értékekkel bír:

  • 16 kcal
  • 0,7 g feh√©rje
  • 0,1 g zs√≠r
  • 1,9 g sz√©nhidr√°t (mely teljes eg√©sz√©ben cukor)

A retek glikémiás indexe: 15

R√°ad√°sul a retek k√©pes cs√∂kkenteni a cukorszintet a cukorbetegs√©gben szenvedŇĎk szervezet√©ben. Ez√©rt cukorbetegs√©gben szenvedŇĎk sz√°m√°ra is korl√°tlanul fogyaszthat√≥. Szemben p√©ld√°ul a dinny√©vel, aminek szint√©n alacsony a kal√≥ria tartalma, de a cukor tartalma √©s a glik√©mi√°s indexe magas.

Mi is az a glik√©mi√°s index? 

A glik√©mi√°s index ‚Äď mely 1 √©s 100 k√∂z√∂tti √©rt√©k ‚Äď seg√≠ts√©g√©vel meghat√°rozhat√≥, hogy egy adott √©lelmiszer mennyire √©s milyen gyorsan emeli meg a v√©rcukorszintet.

Az alacsony GI-jŇĪ √©lelmiszerek csak minim√°lis m√©rt√©kben emelik meg a v√©rcukorszintet, m√≠g a magas GI-jŇĪ √©lelmiszerek a gl√ľk√≥zszint jelentŇĎs emelked√©s√©t v√°ltj√°k ki, √©s fokozott inzulinreakci√≥t vonnak maguk ut√°n.

Ha megn√©zz√ľk a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ sz√©nhidr√°tt√≠pusokhoz tartoz√≥ glik√©mi√°s indexet, l√°that√≥, hogy egyes √∂sszetett sz√©nhidr√°tok jobban megemelik a v√©rcukorszintet, mint az egyszerŇĪ sz√©nhidr√°tok. Mivel a glik√©mi√°s index seg√≠ts√©g√©vel ar√°nyaiban meghat√°rozhat√≥, hogy a sz√©nhidr√°tok mik√©nt hatnak a szervezet v√©rcukorszintj√©re, fontos eszk√∂zk√©nt haszn√°lhatod azt azon √©telek √©s √©lelmiszerek kiv√°laszt√°s√°hoz, amelyek r√∂vid √©s hossz√ļ t√°von seg√≠tenek a v√©rcukorszint stabiliz√°l√°s√°ban, illetve ell√°tj√°k szervezeted a sz√ľks√©ges energi√°val.

A retket √©rdemes √©tkez√©s elŇĎtt ‚Äď ak√°r √©tkez√©sek k√∂z√∂tt is fogyasztani. Ilyenkor egy poh√°r vizet is c√©lszerŇĪ fogyasztani vele, hogy a rostjai kiss√© megdagadjanak a gyomorban, ez ugyanis lehetŇĎv√© teszi, hogy hosszabb ideig laktassanak.

https://femina.hu/fogyokura/100_kaloria_gyumolcs/

Vissza a kategória cikkeihez