Retek kalĂłria

A retek kalória tartalma rendkívül alacsony, így remek kiegészítője lehet a fogyókúrás étrendnek is. Magas rost tartalma segíti az emésztést és az anyagcserére is jótékony hatással van. A méregtelenítésben is szerepet játszik. Azonban kizárólag a retek fogyasztása nem javallott ugyanis nagyobb mennyiség elfogyasztása puffadást, hasi görcsöket is okozhat.

10 dekagrammnyi retek nagyjából 15-16 kalóriát tartalmaz. Összehasonlításképpen az egész évben kapható alma energia tartalma egy közepes méretű alma esetén 50 kalória

Retek kalĂłria tartalma

10 dkg retek az alábbi értékekkel bír:

  • 16 kcal
  • 0,7 g fehĂ©rje
  • 0,1 g zsĂ­r
  • 1,9 g szĂ©nhidrát (mely teljes egĂ©szĂ©ben cukor)

A retek glikémiás indexe: 15

Ráadásul a retek képes csökkenteni a cukorszintet a cukorbetegségben szenvedők szervezetében. Ezért cukorbetegségben szenvedők számára is korlátlanul fogyasztható. Szemben például a dinnyével, aminek szintén alacsony a kalória tartalma, de a cukor tartalma és a glikémiás indexe magas.

Mi is az a glikĂ©miás index? 

A glikémiás index – mely 1 és 100 közötti érték – segítségével meghatározható, hogy egy adott élelmiszer mennyire és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet.

Az alacsony GI-jű élelmiszerek csak minimális mértékben emelik meg a vércukorszintet, míg a magas GI-jű élelmiszerek a glükózszint jelentős emelkedését váltják ki, és fokozott inzulinreakciót vonnak maguk után.

Ha megnĂ©zzĂĽk a kĂĽlönbözĹ‘ szĂ©nhidráttĂ­pusokhoz tartozĂł glikĂ©miás indexet, láthatĂł, hogy egyes összetett szĂ©nhidrátok jobban megemelik a vĂ©rcukorszintet, mint az egyszerű szĂ©nhidrátok. Mivel a glikĂ©miás index segĂ­tsĂ©gĂ©vel arányaiban meghatározhatĂł, hogy a szĂ©nhidrátok mikĂ©nt hatnak a szervezet vĂ©rcukorszintjĂ©re, fontos eszközkĂ©nt használhatod azt azon Ă©telek Ă©s Ă©lelmiszerek kiválasztásához, amelyek rövid Ă©s hosszĂş távon segĂ­tenek a vĂ©rcukorszint stabilizálásában, illetve ellátják szervezeted a szĂĽksĂ©ges energiával.

A retket érdemes étkezés előtt – akár étkezések között is fogyasztani. Ilyenkor egy pohár vizet is célszerű fogyasztani vele, hogy a rostjai kissé megdagadjanak a gyomorban, ez ugyanis lehetővé teszi, hogy hosszabb ideig laktassanak.

https://femina.hu/fogyokura/100_kaloria_gyumolcs/

Vissza a kategĂłria cikkeihez

error: VĂ©dett tartalom