Retek felhasználása

A retek felhasználása igazán sokszínű, bár korántsem használjuk ki ennek a zöldségnek az előnyeit. Mivel nagyon korai zöldségféle, szinte a tavasz beköszöntét jelzi, ha megjelenik a piacok, üzletek polcain. Leginkább nyersen fogyasztjuk, pedig számos felhasználási módja ismert ezen kívül is. Az íze meghatározó, enyhén csípős, ami miatt a gyerekek nem kedvelik annyira, mint például a sárgarépát, de érdemes a szendvicseikbe belecsempészni egy-egy ropogós szeletet.

Annál is inkább, mivel rendkívül egészséges. Annak köszönhetően, hogy tavasztól őszig vethető, napjainkra szinte egész évben megtalálható az üzletekben. Magas B-, C-, E-vitamin tartalma, valamint ásványi anyagok közül megtalálható benne a jód, magnézium és a kén. Ezek együttes hatásának eredményeképp a retek jótékony hatása a szervezetre vitathatatlan.

Retek vásárlása, tárolása

Már a vásárlásnál érdemes arra figyelni, hogy csak kemény, foltoktól mentes retket válasszunk. A gumis, kissé megtöppedt, puha foltos példányokat sem szerencsés választani, mert azok már valószínűleg túl régóta állnak a polcokon. A retek korára utalhat a gyökér és a levelek találkozásánál megjelenő feketés szín is, valamint a hervadt, megsárgult levelek egyaránt. A retek frissességének megállapításához az az igazán ideális, ha a levelek is rajta vannak, mivel azok rögtön elárulják, hogy mennyire friss a hozzájuk kapcsolódó gyökér.

A tárolás legjobb módja, ha konyhai papírtörlőbe bugyolálva rakjuk egy nejlon zacskóba és így tároljuk a hűtőszekrény zöldséges rekeszében. A nejlonban ugyanis megfelelő páratartalom alakul ki a zöldség ropogósan tartásához. Ehhez azonban nem szabad bezárni a zacskó száját, mert akkor bepenészedhet. A tároláskor érdemes megválni a levelétől, mivel az csak a gyökértől veszi el a nedvességet, úgy kevésbé hosszan tartható el.

Retek felhasználása

A retek leginkább nyersen fogyasztva kerül felhasználásra, azonban akár előételként, savanyúságként, vagy krumpli helyett is alkalmazható egy-egy menüsorban. A sült retek kevésbé ismert, mint például a sült répa, vagy akár a sült cékla. Pedig akárcsak az előző gyökérzöldségek esetében itt is nagyon jól felhasználható a retek is.

A retek jól harmonizál sóval, borssal, kakukkfűvel. Kiváló köret lehet, húsételek mellé. De nagyon ízletes retek leves is készíthető. Továbbá a retek lé sem maradhat ki a felsorolásból, hiszen nagyon egészséges és fogyasztásával számos betegség is megelőzhető. A retek mézzel fogyasztva szintén egészség megőrző hatással bír, főleg az őszi megfázásos időszakban érdemes fogyasztani.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Retek

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom