Tartalomjegyzék
A retek felhasználása igazán sokszĂnű, bár korántsem használjuk ki ennek a zöldsĂ©gnek az elĹ‘nyeit. Mivel nagyon korai zöldsĂ©gfĂ©le, szinte a tavasz beköszöntĂ©t jelzi, ha megjelenik a piacok, ĂĽzletek polcain. Leginkább nyersen fogyasztjuk, pedig számos felhasználási mĂłdja ismert ezen kĂvĂĽl is. Az Ăze meghatározĂł, enyhĂ©n csĂpĹ‘s, ami miatt a gyerekek nem kedvelik annyira, mint pĂ©ldául a sárgarĂ©pát, de Ă©rdemes a szendvicseikbe belecsempĂ©szni egy-egy ropogĂłs szeletet.
Annál is inkább, mivel rendkĂvĂĽl egĂ©szsĂ©ges. Annak köszönhetĹ‘en, hogy tavasztĂłl Ĺ‘szig vethetĹ‘, napjainkra szinte egĂ©sz Ă©vben megtalálhatĂł az ĂĽzletekben. Magas B-, C-, E-vitamin tartalma, valamint ásványi anyagok közĂĽl megtalálhatĂł benne a jĂłd, magnĂ©zium Ă©s a kĂ©n. Ezek egyĂĽttes hatásának eredmĂ©nyekĂ©pp a retek jĂłtĂ©kony hatása a szervezetre vitathatatlan.
Retek vásárlása, tárolása
Már a vásárlásnál Ă©rdemes arra figyelni, hogy csak kemĂ©ny, foltoktĂłl mentes retket válasszunk. A gumis, kissĂ© megtöppedt, puha foltos pĂ©ldányokat sem szerencsĂ©s választani, mert azok már valĂłszĂnűleg tĂşl rĂ©gĂłta állnak a polcokon. A retek korára utalhat a gyökĂ©r Ă©s a levelek találkozásánál megjelenĹ‘ feketĂ©s szĂn is, valamint a hervadt, megsárgult levelek egyaránt. A retek frissessĂ©gĂ©nek megállapĂtásához az az igazán ideális, ha a levelek is rajta vannak, mivel azok rögtön elárulják, hogy mennyire friss a hozzájuk kapcsolĂłdĂł gyökĂ©r.
A tárolás legjobb mĂłdja, ha konyhai papĂrtörlĹ‘be bugyolálva rakjuk egy nejlon zacskĂłba Ă©s Ăgy tároljuk a hűtĹ‘szekrĂ©ny zöldsĂ©ges rekeszĂ©ben. A nejlonban ugyanis megfelelĹ‘ páratartalom alakul ki a zöldsĂ©g ropogĂłsan tartásához. Ehhez azonban nem szabad bezárni a zacskĂł száját, mert akkor bepenĂ©szedhet. A tároláskor Ă©rdemes megválni a levelĂ©tĹ‘l, mivel az csak a gyökĂ©rtĹ‘l veszi el a nedvessĂ©get, Ăşgy kevĂ©sbĂ© hosszan tarthatĂł el.
Retek felhasználása
A retek leginkább nyersen fogyasztva kerül felhasználásra, azonban akár előételként, savanyúságként, vagy krumpli helyett is alkalmazható egy-egy menüsorban. A sült retek kevésbé ismert, mint például a sült répa, vagy akár a sült cékla. Pedig akárcsak az előző gyökérzöldségek esetében itt is nagyon jól felhasználható a retek is.
A retek jĂłl harmonizál sĂłval, borssal, kakukkfűvel. KiválĂł köret lehet, hĂşsĂ©telek mellĂ©. De nagyon Ăzletes retek leves is kĂ©szĂthetĹ‘. Továbbá a retek lĂ© sem maradhat ki a felsorolásbĂłl, hiszen nagyon egĂ©szsĂ©ges Ă©s fogyasztásával számos betegsĂ©g is megelĹ‘zhetĹ‘. A retek mĂ©zzel fogyasztva szintĂ©n egĂ©szsĂ©g megĹ‘rzĹ‘ hatással bĂr, fĹ‘leg az Ĺ‘szi megfázásos idĹ‘szakban Ă©rdemes fogyasztani.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Retek
Vissza a kategĂłria cikkeihez