Retek fajták

Hazánkban a retek fajták közül vannak nagyon népszerűek és vannak, amik bár nagyon egészségesek, de kevésbé kedveltek. A retek az első tavaszi primőr zöldség, amit már nagyon várunk, a hosszú tél után. A piacokon pirosló kis gumós zöldség a tavasz előhírnöke. Hazánkban bárhol termeszthető, de szinte az egész világon termelik ezt az egyéves, rövid tenyész idejű zöldséget. A kis piros gumós termésűeket ismerjük talán a legjobban, pedig számos fajtája létezik.

A formájuk, színük is rendkívül változatos, hiszen vannak gömb, szív, tojás és henger alakú, piros, fehér és lila héjú hónaposretek-fajták. A gumó húsa fehér, esetleg enyhén piros cirmos. Továbbá ott van a fekete retek, melynek csak külső héja fekete, a húsa ennek is fehér. A növény levelei többnyire serteszőrösek, de akadnak csupasz levelűek is; ezeknek a levele is fogyasztható.

Ismertebb retek fajták hazánkban:

Hónapos retek fajták:

Jégcsap: Szabadföldi termesztésre alkalmas, jó minőségű, 40-50 napos tenyész idejű hónaposretek. Gumója üvegesen fehér, középnagy, hosszú, répa alakú, tömött, pudvásodásra, repedésre nem hajlamos, enyhén csípős ízű.

Korai piros: Korai szabadföldi és hajtatási fajta, mivel hajtatásra és korai szabadföldi termesztésre egyaránt alkalmas. Rendkívül jó minőségű hónapos retek. Gumója középnagy, kemény, tömött, ragyogó élénkpiros színű. Pudvásodásra, repedésre nem hajlamos.

Korai legjobb: Pudvásodásra, repedésre nem hajlamos korai hajtatási fajta. Középnagy gumójú, fényes piros színű.

Francia reggeli: Szintén nem pudvásodó fajta. Korai hajtatásra és szabadföldi termesztésre egyaránt alkalmas. A gumója jellegzetes hengeres alakú, élénkpiros színű fehér végződéssel. Különleges formája és íze miatt kedvelik.

Óriás vaj: Rendkívül nagy gumójú, hajtatásra és korai szabadföldi termesztésre egyaránt alkalmas fajta. Gömbölyű, élénkpiros színű, nagy gumót termeszt. Jó minőségű, 40-50 napos tenyész idejű hónapos retek. Pudvásodásra, repedésre nem hajlamos. Lombja középnagy, világoszöld.

Saxa: Szintén korai fajta, mely gömbölyű, fényes skarlátpiros gumókat terem. Levelei aprók, rövidek.

A nyári retek fajtái

Jánosnapi: Igen ízletes, ropogós fajta, 50-70 napos tenyész idejű, kedvelt nyári retek szabadföldi termesztésre. Gumója nagy méretű, világosbarna héjszínű, répára hasonlító formájú. Húsa fehér, ropogós, jó minőségű, pudvásodásra nem hajlamos.

Húsvéri Rózsa: Tavasztól őszig termeszthető, gyors növekedésű nyári retek. Félhosszú gumója sötétrózsaszín színű, lefele keskenyedő. Húsa fehér, enyhén csípős ízű.

Mikepércsi: Fehér héjszínű, kedvelt nyári retek szabadföldi termesztésre. Gumója nagy méretű, lapított gömb alakú, jó minőségű, pudvásodásra kevésbé hajlamos.

Őszi retek fajták:

Müncheni sör: Hosszú tenyész idejű (90-110 napos), jól tárolható fajta. Dús lombja sötétzöld. Gumója széles vállú, kúp vagy tojás alakú, fehér színű, rendkívül finom, ízletes. Nem pudvásodik, nyári és őszi fogyasztásra is termeszthető.

Téli retek fajtái:

Erfurti kerek fekete retek: legkorábban július végén vethető 100-120 napos tenyész idejű, gömb alakú, nagy gumójú, a legtovább eltartható fajta. Korai vetésben üreges gumót fejleszt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Retek

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom