Retek ára

A retek ára szezonrĂłl szezonra változik, hiszen több tĂ©nyezĹ‘ is befolyásolja folyamatosan, Ă­gy elĹ‘re nem lehet megmondani mikor mennyi lesz az ára. Hazánkban a retek az egyik legkorábban Ă©rĹ‘ zöldsĂ©gfĂ©le, mely emiatt nagyon nĂ©pszerű csemege.  Hiszen nagyon várjuk már a tavasz elsĹ‘ friss, ropogĂłs zöldsĂ©gĂ©t a piacokon, zöldsĂ©gek ĂĽzletek polcain. Bár számos retek fajta van, a retek szezon szinte csak tavaszra korlátozĂłdik. Bár szinte egĂ©sz Ă©vben termeszthetĹ‘ lenne, a kereslet a tavasz vĂ©gi egyĂ©b zöldsĂ©gek, gyĂĽmölcsök – fĹ‘leg az eper – megjelenĂ©se után már nagyon gyĂ©r iránta. Pedig egy rendkĂ­vĂĽl egĂ©szsĂ©ges zöldsĂ©g. A retek hatása a szervezetre igazán jĂłtĂ©kony, ezĂ©rt ajánlott lenne a rendszeres fogyasztása is.

Retek ára

A retek árak alakulása általában két fő tényezőtől függ:

  1. A magyar termelők milyen áron és mikortól tudnak szállítani az exportpiacokra. A nagyobb áruházláncok nálunk is az olasz és spanyol fóliázott retket árulják már a hazai megjelenése előtt, amit viszont a levelénél csomóznak.
  2. A másik pedig az időjárás.

Ezek miatt szinte lehetetlen megjósolni, hogy mikor mennyi lesz a retek – de akár bármilyen gyümölcs vagy zöldség – ára.

Az árak alakulásáról

A felvásárlási árak a korábbi évekhez hasonlóan tág határok között mozogtak. Még mindig igaz, hogy az a termelő jár a legjobban, aki a termőföldről, fóliasátorból el tudja adni a megtermelt mennyiség nagy részét. Ugyanis így nem kell szállítási költséggel számolni, ráadásul így akár magasabb áron tudják értékesíteni a termést.

Retek érdekességek a nagyvilágból

Napjainkban szinte az egész világon termesztik, de ez a káposztafélék családjába tartozó növény származása vitatott. Már az ókori Egyiptom piramisépítőinek is szerepelt az étrendjében. De ismerték a rómaiak és a görögök is. Kínában is több ezeréves múltra tekint vissza. Európába a feltételezések szerint Marco Polo hozta el. Hazánkban 1664-ből van már írásos emlék jelenlétéről. Ez a rendkívül egészséges gyökérzöldség azóta a népi gyógyászat egyik elmaradhatatlan növénye. Itthon főleg Csongrád, Bács-Kiskun és Pest megyében termesztik nagyobb mennyiségben. Ráadásul az utóbbi években a retekcsíra is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Bár egyelőre még inkább az egészségtudatos táplálkozást keresők körében.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Retek

error: VĂ©dett tartalom