Retek a babáknak

Vajon mikortól adható retek a babáknak? A retek hatása nemcsak a felnőttek, de babák esetében is jótékony. Hiszen számos vitamin és ásványi anyag található benne. A magnézium, kén, jód mellett gazdag rost tartalomban is. A vitaminok közül megtalálható benne többek között a B-, C- és E-vitamin is.  Rendkívül tápláló, emésztés javító, ezért már a babáknak és az időseknek is értékes táplálék.

Ráadásul szinte egész évben hozzájuthatunk. Fogyasztásával számos betegség megelőzhető, de érdemes figyelni az elfogyasztott mennyiségre, mert főleg hasfájós baba esetében, vagy felnőttek esetén a gyomorproblémáknál érdemes kisebb mennyiséget fogyasztani belőle. Itt is igaz, mint a gyógyszerek esetében, hogy nem kell belőle több, mint a megengedett.

Mikortól adható retek a babáknak?

A retek azon zöldségek közé tartozik, amik körülbelül 8 hónapos kor körül adhatók a babáknak. 6 hónapos kor körül már adható banán, őszibarack. Ekkorra ugyanis a legtöbb baba pocakja már megérik az új ízek emésztésére. Ez a hozzátáplálás időszakának a kezdete.

Jellemzően hazánkban az alma az első gyümölcs, amit kóstoltatunk a babákkal a hatodik hónap környékén. Ilyenkor már meg lehet próbálkozni az édes gyümölcsízek mellett zöldségek közül a cékla, a sárgarépa, saláta, burgonya, édesburgonya, sütőtök, gesztenye, brokkoli, spárga megismertetésével is. Érdemes ezeket szépen sorban bevezetni, hogy a gyomruk meg tudja szokni az új ízeket.

A gyümölcsöket nyersen pürésítve, a zöldségeket párolt, vagy főtt formában célszerű először megismertetni velük úgy, hogy alaposan leturmixoljuk, vagy összepasszírozzuk. A párolás esetében kevésbé sérülnek a zöldségekben található vitaminok. A banánt az édes íze és állaga miatt a legtöbb baba nagyon kedveli. Más zöldségekkel, gyümölcsökkel keverve finom főzelékeket kínálhatunk nekik.

Mire érdemes figyelni, ha retket adunk a babának

  • Csak olyan vásároljunk, adjunk a babáknak, ami nincs benyomódva, megütődve, kemény gumójú, vagyis egészséges. A belül puha, szivacsos retket mi magunk se fogyasszuk.
  • Alaposan meg kell mosni a gyümölcs héját, és a végeit levágni.
  • Adható nyersen, párolva, főve, sütve – ez utóbbiak lágyítják a csípős ízét – lé formájában.
  • Érdemes először pürébe keverve kínálni.
  • A jégcsapretek és a sörretek enyhébb ízű, célszerű ezekkel kezdeni az íz ismertetését. A hónapos retek borsosabb, csípősebb ízvilágú. A fekete retek szintén, de az tartható el leghosszabban és mivel téli retek fajta, ezért ősztől tavaszig elérhető a piacokon, zöldséges üzletek polcain.
  • Alaposan turmixoljuk össze, ne maradjanak benne darabok, mert az félrenyelést, fulladást okozhat.
  • Itt is érvényes az alapszabály, mely szerint egyszerre csak egy új étel bevezetésére kerüljön sor. Ugyanis, mint ahogy számos zöldség vagy gyümölcs a retek is okozhat allergiát. Mindenképpen érdemes figyelni a retek allergia tüneteire, ha először adunk a babának belőle.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Retek

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom