Nyári retek

A nyári retek nem olyan nĂ©pszerű, mint a tavaszi hĂłnapos retek, ugyanis a nyári vetĂ©s nem olyan sikeres. A legnĂ©pszerűbb a tavaszi retek, hiszen ez az elsĹ‘ friss zöldsĂ©g a hosszĂş tĂ©li hĂłnapok után. A ropogĂłs, piros gumĂłs termĂ©st már nagyon várjuk a piacok, zöldsĂ©gesek standjaira. A hĂłnapos retek fajták sokfĂ©lĂ©k, nemcsak a nĂ©pszerű piros kĂĽlsejű gumĂłsok találhatĂłk meg közöttĂĽk, hanem pĂ©ldául a kĂ­vĂĽl-belĂĽl fehĂ©r szĂ­nű jĂ©gcsapretek is. A retek szezon – bár Ăşgy gondolnánk, hogy kizárĂłlag tavasszal van – a számos retek fajtának köszönhetĹ‘en, szinte egĂ©sz Ă©vben tart. 

Nyári retek – vagy hónapos retek

A nyári retkek közül is számos formájú, színű megtalálható. Igazán változatosak, hiszen vannak kerek gömb, szív, tojás és henger alakú. Továbbá piros, fehér és lila héjú nyári retek fajták is. A gumók húsa jellemzően fehér, esetleg enyhén pirosas. A nyári retkek között megtalálható kívül-belül fehér is, ilyen például a jégcsapretek. Jellemzően a retek gumója kerül feldolgozásra, de néhány fajtának a levele is fogyasztható. Ezekből rendkívül finom krémleves, de akár pesto is készíthető.

Ismertebb nyári retkek fajtái:

Hazánkban a legismertebb a hĂłnapos retek fajták, de a nyáriak közĂĽl is van nĂ©hány nagyon nĂ©pszerű. Ezek eltĂ©rnek a tavasszal a piacokon kĂ­nált kĂ­vĂĽl Ă©lĂ©nk piros, fehĂ©r hĂşsĂş fajtáktĂłl Ă©s a formájuk sem a megszokott kerek, gömb forma.  A nyáriak legismertebbjei: a János napi, a HĂşsvĂ©ti RĂłzsa Ă©s a MikepĂ©rcsi fehĂ©r.

János napi: Rendkívül ízletes, ropogós, nagy méretű gumókat nevelő fajta. A tenyész ideje jellemzően 50-70 nap. Kedvelt nyári retek szabadföldi termesztésre. A nagy méretű gumója kívül világosbarna színű, a húsa fehér, ropogós, rendkívül jó minőségű, mely nem hajlamos a pudvásodásra. Formája leginkább a sárgarépára hasonlít.

Húsvéri Rózsa: Ez a fajta tavasztól őszig termeszthető, gyors növekedésű. Gumója félhosszú, sötét rózsaszínű, melynek húsa fehér, enyhén csípős ízvilággal.

Mikepércsi fehér: Ez egy fehér színű, közkedvelt nyári szabadföldi termesztésre alkalmas retek fajta. Gumója igen nagy méretű, lapított gömb alakú. Rendkívül jó minőségű, ízletes, mely pudvásodásra kevésbé hajlamos.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Retek

Vissza a kategĂłria cikkeihez

error: VĂ©dett tartalom