Nyári retek

A nyári retek nem olyan népszerű, mint a tavaszi hónapos retek, ugyanis a nyári vetés nem olyan sikeres. A legnépszerűbb a tavaszi retek, hiszen ez az első friss zöldség a hosszú téli hónapok után. A ropogós, piros gumós termést már nagyon várjuk a piacok, zöldségesek standjaira. A hónapos retek fajták sokfélék, nemcsak a népszerű piros külsejű gumósok találhatók meg közöttük, hanem például a kívül-belül fehér színű jégcsapretek is. A retek szezon – bár úgy gondolnánk, hogy kizárólag tavasszal van – a számos retek fajtának köszönhetően, szinte egész évben tart. 

Nyári retek – vagy hónapos retek

A nyári retkek közül is számos formájú, színű megtalálható. Igazán változatosak, hiszen vannak kerek gömb, szív, tojás és henger alakú. Továbbá piros, fehér és lila héjú nyári retek fajták is. A gumók húsa jellemzően fehér, esetleg enyhén pirosas. A nyári retkek között megtalálható kívül-belül fehér is, ilyen például a jégcsapretek. Jellemzően a retek gumója kerül feldolgozásra, de néhány fajtának a levele is fogyasztható. Ezekből rendkívül finom krémleves, de akár pesto is készíthető.

Ismertebb nyári retkek fajtái:

Hazánkban a legismertebb a hónapos retek fajták, de a nyáriak közül is van néhány nagyon népszerű. Ezek eltérnek a tavasszal a piacokon kínált kívül élénk piros, fehér húsú fajtáktól és a formájuk sem a megszokott kerek, gömb forma.  A nyáriak legismertebbjei: a János napi, a Húsvéti Rózsa és a Mikepércsi fehér.

János napi: Rendkívül ízletes, ropogós, nagy méretű gumókat nevelő fajta. A tenyész ideje jellemzően 50-70 nap. Kedvelt nyári retek szabadföldi termesztésre. A nagy méretű gumója kívül világosbarna színű, a húsa fehér, ropogós, rendkívül jó minőségű, mely nem hajlamos a pudvásodásra. Formája leginkább a sárgarépára hasonlít.

Húsvéri Rózsa: Ez a fajta tavasztól őszig termeszthető, gyors növekedésű. Gumója félhosszú, sötét rózsaszínű, melynek húsa fehér, enyhén csípős ízvilággal.

Mikepércsi fehér: Ez egy fehér színű, közkedvelt nyári szabadföldi termesztésre alkalmas retek fajta. Gumója igen nagy méretű, lapított gömb alakú. Rendkívül jó minőségű, ízletes, mely pudvásodásra kevésbé hajlamos.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Retek

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom