Jégcsapretek

Hazánkban is egyre népszerűbb a retek fajták közül a jégcsapretek. A hónapos retek fajták közé tartozik, bár jellegzetes formájával és színével kilóg a klasszikus retkek közül. Ez a zöldség is a tavasz egyik előhírnöke. Eredetileg Ázsiából származik, mint az összes többi fajta is, de napjainkra a világ szinte minden részén termesztik. Tél végén, mikor a szervezet ásványianyag és vitamin raktárai jelentősen megcsappannak, igazán hasznos természetes vitaminforrás. Ugyanis rendkívül gazdag tápanyagokban és még az íze is kellemes. Mert tudjuk, hogy a gyökérzöldségek íze igazán megosztó. Elég csak a céklára vagy a sárgarépára gondolni. Az utóbbi a gyerekek nagy kedvence is, míg a cékla hiába szintén nagyon egészséges, már kevésbé népszerű. a legnépszerűbbek.

Jégcsapretek vitamin- és ásványi anyag tartalma

A vitaminok közül az A-, B- és C-vitamin is megtalálható benne. Elsősorban C-vitamin tartalma jelentős. Ásványi anyagok közül magas a kalcium, vas és foszfor tartalma, de jelentősebb még a magnézium, kálium és niacint tartalma is. A benne található enzimek, valamint a kéntartalmú vegyületek segítik az emésztést. A leveleit is érdemes fogyasztani, hiszen vasat, karotint és folsavat mutattak ki bennük. Ráadásul számos remek étel – krémleves, pesto – is készíthető belőle.

A retekben található kéntartalmú mustárolaj-glikozidok, raphanol és raphanin nevű illóolaj is megtalálható, ezeknek köszönheti jellegzetes csípős ízét. Ezek az illóolajok azonban nem csupán az ízét adják a reteknek, gyógyhatásának nagy része is ezen anyagokhoz köthető. A jégcsapretek íze enyhén csípős, édeskés. Főzés, sütés során a csípős íz elillan, de az édes aroma még tovább fokozódik.

Jégcsapretkek hatása

Néhány hatóanyaga antibakteriális és gombaölő hatású, éppen ezért alkalmas lehet a megfázás elkerülésére. Felerősíti az ellenálló képességet, de szerepet játszik a bőr, a csontozat, a fogak és az íny egészségében is. Magas rost tartalmának köszönhetően igen jól serkenti az emésztést is. Mivel a kalória tartalma is meglehetősen alacsony, a diétás étrendek remek kiegészítője is lehet. Többek között ezért is ajánlott a rendszeres fogyasztása. Hűtőszekrényben akár 2-3 hétig is tárolható.    

https://hu.wikipedia.org/wiki/Retek

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom