János napi retek

A János napi retek egy nyári retek fajta. Ezek nem olyan népszerűek, mint a tavaszi retkek, ennek egyik oka abban keresendő, hogy kevésbé ismertek. Valamint a tavaszi piros kis gumókat már nagyon várjuk a hosszú tél után, hiszen azok az első zöldségek, a tavasz hírnökei. Nyárra már sokféle zöldség és gyümölcs elérhetővé válik, így a retek már abban az időszakban nem olyan keresett. Ráadásul a nyári vetés nem is olyan sikeres, mint a tavaszi. Ezért is a retek vetése jellemzően tavasszal és ősszel történik. Bár a retek szezon nemcsak tavasszal, hanem – néhány hónap kivételével szinte – egész évben tart.

Nyári retek fajták

A nyári retkek között is számos formájú, színű, ízvilágú megtalálható. Igazán változatosak, hiszen vannak fajták, amik gömb, szív, tojás és henger alakúak. A színük is változó, hiszen piros, fehér és lila héjú nyári retek fajták is vannak. A gumók húsa jellemzően fehér, esetleg enyhén pirosas. A nyári retkek ismertebb fajtái: a János napi, a Húsvéti Rózsa, a Mikepércsi fehér retek. Általánosságban elmondható, hogy a retek gumóját fogyasztjuk, de néhány fajtának a levele is feldolgozható. Ezekből rendkívül finom krémleves, mártás és akár pesto is készíthető.

János napi retek

Az egyik legismertebb nyári retek fajta a Jánosnapi, mely egy régi magyar fajta.  Ezek a nyári fajták a hónapos reteknél hosszabb tenyészidőt igényelnek. Tavasszal vetik őket, de májustól augusztusig folyamatosan vethető. 6-14 0C fokon 6-8 napig csírázik. Kikelése után ritkítani szükséges. A májusban vetett nyárra nő meg, de a májustól előforduló meleg napok miatt hiába öntözik naponta akár többször is, a legtöbb esetben rágós-csípős termést adnak. A János napi retek gumója nagy barnás sárgás színű, alakja hasonlít a sárgarépára. Húsa fehér, ropogós, jó ízű. Nem hajlamos a pudvásodásra, de folyamatos vízellátást igényel. Májustól augusztusig folyamatosan vethető. A homokos, laza szerkezetű talajt kedveli, mely jó víz elvezetésű, ugyanis a pangó víz árt neki.

Friss fogyasztáson túl, saláták, előételek alapanyaga is lehet, de ízletes krémleves is készíthető belőle.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Retek

Címlap kép: János napi retkek (forrás: https://retekinfo.hu/category/retek-fajtak)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom