Hónapos retek

Hazánkban a retek fajták közül a hónapos retek a legismertebb, legkeresettebb. Bár a számos fajtának köszönhetően a retek szinte egész évben elérhető lenne a retek szezon mégis inkább tavaszra tehető. Ugyanis a retek fogyasztás – ehhez igazodva pedig a termesztése is – leginkább egy néhány hetes tavaszi időszakra korlátozódik. Ilyenkor nagyon várjuk már a piacokon megjelenő, vagy a földből kibújó piros kis gumókat, amik a tavasz hírnökei is.

Azonban mire a többi fajta beérhetne nyárra és őszre, addigra már számos egyéb zöldség és gyümölcs előtérbe kerül, hátrébb sorolva ezzel a retek iráni keresletet. A ropogós, kissé csípős hónapos retek a hosszú téli hónapok után az év első friss zöldségei közé tartozik. Ezek a primőr zöldségek tavasszal már nagyon keresettek, így a kertészetekben melegágyban, vagy fóliasátor védelme alatt termesztik.

Hónapos retek vetése

A retek különböző fajtái színükben, alakjukban és tenyészidejükben – vagyis a csírázástól a betakarításig tartó időben – is különböznek. A tavaszi fajták földbe került magja egy-két hónap alatt ízletes retekké válik, az őszi-téli vetésű fajtáknál ehhez sokkal hosszabb idő szükséges.

A retek vetése előtt már nagyon fontos:

  • a hely megválasztása – mely árnyékos, félárnyékos terület nem lehet
  • a talaj előkészítése – ásással, gyom mentesítéssel, trágyázással

A hónapos retek gumói és a lombozata nem nőnek olyan nagyra, mint a téli retek esetében, így a sor- és tőtávolsága nem kell olyan nagy legyen. Elegendő 15-20 cm x 8-9 cm sor- és tőtávolsággal vetni, sekélyen 1-1,5 cm vetésmélységgel. A retek a laza szerkezetű, jó vízelvezetésű talajt kedveli. A kötöttebb talaj esetében a gumók fejlődése nehézkesebb és deformálódásukkal is számolni kell. A magok vetése már január végétől megkezdődhet, ha fűtött fóliasátorba kerülnek. Szabad földbe csak március elején, közepén kerüljön, lehetőleg talajtakaró fóliával takarva, hogy a nedvességet és a meleget is jobban meg tudja tartani.

Növényvédelme, gondozása

A vetést szükséges a továbbiakban ritkítani, folyamatosan öntözni, gyom mentesíteni. Ahogy nőnek a nagyobb gumókat húzzuk ki először, ezzel is helyet biztosítva a maradók növekedésének.

A retek legjelentősebb kártevője a gyökérlégy, de a földibolha is igen kártékony számára. A földibolha a levelek nedvét szívja ki, a leveleken megjelenő kifehéredett foltok jelzik a jelenlétét. Hideg vizes permetezéssel még gyéríthetők, ha idejében észrevesszük őket. A gyökérlégy lárvja a gumókban található meg, a járatai nyomán. Ellenük védekezni úgy lehet, hogy a magvetéskor kihúzott barázdába talajfertőtlenítőszert kell szórni.

A legismertebb hónapos retek fajták

A legismertebb fajták a szabályos, gömb alakú, élénk piros színű, fehér húsú fajták. Ezekkel találkozunk leggyakrabban a piacok és zöldségesek polcain. Ezek közül a legismertebbek a Korai piros, a Korai legjobb, az Óriás vajretek és a Jégcsapretek. Érdemes a szezonban napi rendszerességgel fogyasztani belőlük, ugyanis a retek hatása a szervezetre igazán jótékony.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Retek

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom