Hónapos retek fajták

Hazánkban a retek fajták közül a hónapos retek fajták a legnépszerűbbek. Annál is inkább, mert ezek a tavasz első hírnökei. Ezek a primőr zöldségek nagyon keresettek, így a kertészetekben melegágyban, vagy fóliasátor védelme alatt termesztik. Ha otthon nem rendelkezünk fóliasátorral, fóliával is takarhatjuk a talajt. Ez egyrészt nedvesebben tartja a talajt, másrészt melegebben is. A retek vetése nem túl bonyolult, a gondozása sem igényel nagyobb odafigyelést, ezért kezdő kertészkedők is bátran neki állhatnak a termesztésének.

Hónapos retek fajták:

A hónapos retek fajták formája és színe is igen változatos. Vannak közöttük szabályos kerek gömb, szív, tojás és henger alakú, piros, fehér és lila héjú hónaposretek-fajták is. A gumó húsa jellemzően fehér, esetleg enyhén pirosas. Némelyik növénynek nemcsak a gumója, de a levele is fogyasztható, melyből ízletes krémleves vagy akár pesto is készíthető.

A legismertebb hónapos retkek:

A legismertebb fajták a szabályos, gömb alakú, élénk piros színű, fehér húsú fajták. Ezekkel találkozunk leggyakrabban a piacok és zöldségesek polcain.

Korai piros: Korai szabadföldi és hajtatási fajta, mivel hajtatásra és korai szabadföldi termesztésre egyaránt alkalmas. Rendkívül jó minőségű – pudvásodásra, repedésre nem hajlamos – hónapos retek. Gumója középnagy, kemény, tömött, ragyogó piros színnel.

Korai legjobb: Pudvásodásra, repedésre nem hajlamos korai hajtatási fajta. Középnagy gumójú, fényes piros színű. Friss fogyasztásra, de előételnek, salátának is kitűnő alapanyag.

Kevésbé ismert, de egyre keresettebb, a jellegzetes színű és formájú francia reggeli.

Francia reggeli: A termése igen különleges, hiszen hengeres formájú, élénkpiros színű, melynek a vége fehér. Korai hajtatásra és szabadföldi termesztésre egyaránt alkalmas fajta, mely rendkívül jóízű. Különleges formája és finom íze miatt egyre keresettebb.

Szintén piros, kerek gumós termést hoznak az alábbiak is:

Óriás vaj: Ez a fajta rendkívül nagy gumókat terem, ennek ellenére pudvásodásra, repedésre nem hajlamos. Hajtatásra és korai szabadföldi termesztésre egyaránt alkalmas fajta. Gömbölyű, élénkpiros színű, nagy gumókat adó fajta. Jó minőségű, rövid – 40-50 napos – tenyész idejű hónapos retek. Lombja középnagy, világoszöld.

Saxa: Szintén korai fajta, mely gömbölyű, fényes skarlátpiros gumókat terem. Levelei aprók, rövidek.

A hónapos retkek között is létezik fehér színű és hosszúkás formájú retek, ez a jégcsap retek, mely a jellegzetes formája és színe miatt kapta nevét.

Jégcsapretek (vagy más néven daikon): Szabadföldi termesztésre alkalmas, jó minőségű, 40-50 napos tenyész idejű hónaposretek. Gumója üvegesen fehér, középnagy, hosszú, répa alakú, tömött, pudvásodásra, repedésre nem hajlamos, enyhén csípős ízű.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Retek

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom