Hónapos retek fajták

Haz√°nkban a retek fajt√°k k√∂z√ľl a h√≥napos retek fajt√°k a legn√©pszerŇĪbbek. Ann√°l is ink√°bb, mert ezek a tavasz elsŇĎ h√≠rn√∂kei. Ezek a primŇĎr z√∂lds√©gek nagyon keresettek, √≠gy a kert√©szetekben meleg√°gyban, vagy f√≥lias√°tor v√©delme alatt termesztik. Ha otthon nem rendelkez√ľnk f√≥lias√°torral, f√≥li√°val is takarhatjuk a talajt. Ez egyr√©szt nedvesebben tartja a talajt, m√°sr√©szt melegebben is. A retek vet√©se nem t√ļl bonyolult, a gondoz√°sa sem ig√©nyel nagyobb odafigyel√©st, ez√©rt kezdŇĎ kert√©szkedŇĎk is b√°tran neki √°llhatnak a termeszt√©s√©nek.

Hónapos retek fajták:

A h√≥napos retek fajt√°k form√°ja √©s sz√≠ne is igen v√°ltozatos. Vannak k√∂z√∂tt√ľk szab√°lyos kerek g√∂mb, sz√≠v, toj√°s √©s henger alak√ļ, piros, feh√©r √©s lila h√©j√ļ h√≥naposretek-fajt√°k is. A gum√≥ h√ļsa jellemzŇĎen feh√©r, esetleg enyh√©n pirosas. N√©melyik n√∂v√©nynek nemcsak a gum√≥ja, de a levele is fogyaszthat√≥, melybŇĎl √≠zletes kr√©mleves vagy ak√°r pesto is k√©sz√≠thetŇĎ.

A legismertebb hónapos retkek:

A legismertebb fajt√°k a szab√°lyos, g√∂mb alak√ļ, √©l√©nk piros sz√≠nŇĪ, feh√©r h√ļs√ļ fajt√°k. Ezekkel tal√°lkozunk leggyakrabban a piacok √©s z√∂lds√©gesek polcain.

Korai piros: Korai szabadf√∂ldi √©s hajtat√°si fajta, mivel hajtat√°sra √©s korai szabadf√∂ldi termeszt√©sre egyar√°nt alkalmas. Rendk√≠v√ľl j√≥ minŇĎs√©gŇĪ ‚Äď pudv√°sod√°sra, reped√©sre nem hajlamos ‚Äď h√≥napos retek. Gum√≥ja k√∂z√©pnagy, kem√©ny, t√∂m√∂tt, ragyog√≥ piros sz√≠nnel.

Korai legjobb: Pudv√°sod√°sra, reped√©sre nem hajlamos korai hajtat√°si fajta. K√∂z√©pnagy gum√≥j√ļ, f√©nyes piros sz√≠nŇĪ. Friss fogyaszt√°sra, de elŇĎ√©telnek, sal√°t√°nak is kitŇĪnŇĎ alapanyag.

Kev√©sb√© ismert, de egyre keresettebb, a jellegzetes sz√≠nŇĪ √©s form√°j√ļ francia reggeli.

Francia reggeli: A term√©se igen k√ľl√∂nleges, hiszen hengeres form√°j√ļ, √©l√©nkpiros sz√≠nŇĪ, melynek a v√©ge feh√©r. Korai hajtat√°sra √©s szabadf√∂ldi termeszt√©sre egyar√°nt alkalmas fajta, mely rendk√≠v√ľl j√≥√≠zŇĪ. K√ľl√∂nleges form√°ja √©s finom √≠ze miatt egyre keresettebb.

Szintén piros, kerek gumós termést hoznak az alábbiak is:

√ďri√°s vaj: Ez a fajta rendk√≠v√ľl nagy gum√≥kat terem, ennek ellen√©re pudv√°sod√°sra, reped√©sre nem hajlamos. Hajtat√°sra √©s korai szabadf√∂ldi termeszt√©sre egyar√°nt alkalmas fajta. G√∂mb√∂lyŇĪ, √©l√©nkpiros sz√≠nŇĪ, nagy gum√≥kat ad√≥ fajta. J√≥ minŇĎs√©gŇĪ, r√∂vid – 40-50 napos – teny√©sz idejŇĪ h√≥napos retek. Lombja k√∂z√©pnagy, vil√°gosz√∂ld.

Saxa: Szint√©n korai fajta, mely g√∂mb√∂lyŇĪ, f√©nyes skarl√°tpiros gum√≥kat terem. Levelei apr√≥k, r√∂videk.

A h√≥napos retkek k√∂z√∂tt is l√©tezik feh√©r sz√≠nŇĪ √©s hossz√ļk√°s form√°j√ļ retek, ez a j√©gcsap retek, mely a jellegzetes form√°ja √©s sz√≠ne miatt kapta nev√©t.

J√©gcsapretek (vagy m√°s n√©ven daikon): Szabadf√∂ldi termeszt√©sre alkalmas, j√≥ minŇĎs√©gŇĪ, 40-50 napos teny√©sz idejŇĪ h√≥naposretek. Gum√≥ja √ľvegesen feh√©r, k√∂z√©pnagy, hossz√ļ, r√©pa alak√ļ, t√∂m√∂tt, pudv√°sod√°sra, reped√©sre nem hajlamos, enyh√©n cs√≠pŇĎs √≠zŇĪ.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Retek

Vissza a kategória cikkeihez