Fekete retek

A fekete retek – bár az összes retek közül a legegészségesebb – mégsem túl népszerű hazánkban. Ennek oka lehet a színe és talán erős illata is. Ezek különböztetik meg a többi retek fajtától. Bár a héja fekete, a húsa teljesen hófehér. Ez a retek is – akárcsak a hónapos, vagy fehér retek – a káposztafélék családjába tartozó növény, melynek a gyökerét fogyasztjuk. Kerek vagy akár hosszúkásabb formájú, fekete színű gyökérzöldség, melynek az íze enyhén csípős, az illata nem túl kellemes. Jellegzetes ízének és szagának okozója a hagyma csípősségéért felelős hatóanyaghoz hasonló. Többek között ennek köszönheti nagyon egészséges mivoltát is.

Fekete retek vitamin – és ásványi anyag tartalma

A friss gyökérzöldség mustárolaj glikozidokat, C-, B1-, B2-, B3-vitaminokat, vasat, kalciumot, magnéziumot és foszfort tartalmaznak. Az alacsony energiatartalmának köszönhetően a fekete retek könnyedén bevezethető a fogyókúrás étrendekbe. Nyers salátákhoz is fel lehet használni vagy együtt párolni egyéb zöldségekkel. Leginkább nyers fogyasztása ismert, de felhasználható saláták, hidegtálak alapanyagaként is. Rendkívül hatásos a tavaszi fáradság ellen, de rendkívül jól enyhíti a megfázásos tüneteket is.

Fekete retek hatása

A fekete retek hatása igazán rendkívüli a szervezet számára. Egészségre gyakorolt jótékony hatása már évszázadok óta ismert, hiszen a népi gyógyászatban is hatékonyan alkalmazták különböző megbetegedések kezelésére, megelőzésére egyaránt. De főleg köhögés elleni hatásáról volt ismert, szinte csodaszer számba vették. Fogyasztása, alkalmazása többféle, de talán az egyik legismertebb a retek mézzel. Ez is különbözőképpen elkészíthető. A retek és a méz jótékony hatásai rendkívül felerősítik egymás külön-külön is jótékony hatásait.

Vásárlása, tárolása

Ha lehetőségünk van rá, érdemes fekete retket vetni a kertbe. A saját termesztésű gyökereket hűvös helyen, nedves homokban érdemes tárolni úgy, hogy időnként átválogatásra kerülnek. Zöldségesnél, a piacon beszerezve érdemes a leveleket megnézni, ha nagyon fonnyadtak, sárgásak, akkor már nem friss a zöldség. Friss a retek, ha a héja szép fényes, élénk színű. Ha pettyes, puha, akkor már ne vegyük meg. A hűtőszekrény zöldségtároló rekeszében sokáig eláll. Ezt a retek fajtát érdemes meghámozni fogyasztás előtt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Retek

Címlapkép: Fekete retkek (forrás: https://proaktivdirekt.com/magazin/cikk/a-mezes-citrusos-retek-es-meg-10-ok-amiert-jo-a-fekete-is)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom