A fekete retek – bár az összes retek közĂĽl a legegĂ©szsĂ©gesebb – mĂ©gsem tĂşl nĂ©pszerű hazánkban. Ennek oka lehet a szĂne Ă©s talán erĹ‘s illata is. Ezek kĂĽlönböztetik meg a többi retek fajtátĂłl. Bár a hĂ©ja fekete, a hĂşsa teljesen hĂłfehĂ©r. Ez a retek is – akárcsak a hĂłnapos, vagy fehĂ©r retek – a káposztafĂ©lĂ©k családjába tartozĂł növĂ©ny, melynek a gyökerĂ©t fogyasztjuk. Kerek vagy akár hosszĂşkásabb formájĂş, fekete szĂnű gyökĂ©rzöldsĂ©g, melynek az Ăze enyhĂ©n csĂpĹ‘s, az illata nem tĂşl kellemes. Jellegzetes ĂzĂ©nek Ă©s szagának okozĂłja a hagyma csĂpĹ‘ssĂ©géért felelĹ‘s hatĂłanyaghoz hasonlĂł. Többek között ennek köszönheti nagyon egĂ©szsĂ©ges mivoltát is.
Fekete retek vitamin – és ásványi anyag tartalma
A friss gyökĂ©rzöldsĂ©g mustárolaj glikozidokat, C-, B1-, B2-, B3-vitaminokat, vasat, kalciumot, magnĂ©ziumot Ă©s foszfort tartalmaznak. Az alacsony energiatartalmának köszönhetĹ‘en a fekete retek könnyedĂ©n bevezethetĹ‘ a fogyĂłkĂşrás Ă©trendekbe. Nyers salátákhoz is fel lehet használni vagy egyĂĽtt párolni egyĂ©b zöldsĂ©gekkel. Leginkább nyers fogyasztása ismert, de felhasználhatĂł saláták, hidegtálak alapanyagakĂ©nt is. RendkĂvĂĽl hatásos a tavaszi fáradság ellen, de rendkĂvĂĽl jĂłl enyhĂti a megfázásos tĂĽneteket is.
Fekete retek hatása
A fekete retek hatása igazán rendkĂvĂĽli a szervezet számára. EgĂ©szsĂ©gre gyakorolt jĂłtĂ©kony hatása már Ă©vszázadok Ăłta ismert, hiszen a nĂ©pi gyĂłgyászatban is hatĂ©konyan alkalmazták kĂĽlönbözĹ‘ megbetegedĂ©sek kezelĂ©sĂ©re, megelĹ‘zĂ©sĂ©re egyaránt. De fĹ‘leg köhögĂ©s elleni hatásárĂłl volt ismert, szinte csodaszer számba vettĂ©k. Fogyasztása, alkalmazása többfĂ©le, de talán az egyik legismertebb a retek mĂ©zzel. Ez is kĂĽlönbözĹ‘kĂ©ppen elkĂ©szĂthetĹ‘. A retek Ă©s a mĂ©z jĂłtĂ©kony hatásai rendkĂvĂĽl felerĹ‘sĂtik egymás kĂĽlön-kĂĽlön is jĂłtĂ©kony hatásait.
Vásárlása, tárolása
Ha lehetĹ‘sĂ©gĂĽnk van rá, Ă©rdemes fekete retket vetni a kertbe. A saját termesztĂ©sű gyökereket hűvös helyen, nedves homokban Ă©rdemes tárolni Ăşgy, hogy idĹ‘nkĂ©nt átválogatásra kerĂĽlnek. ZöldsĂ©gesnĂ©l, a piacon beszerezve Ă©rdemes a leveleket megnĂ©zni, ha nagyon fonnyadtak, sárgásak, akkor már nem friss a zöldsĂ©g. Friss a retek, ha a hĂ©ja szĂ©p fĂ©nyes, Ă©lĂ©nk szĂnű. Ha pettyes, puha, akkor már ne vegyĂĽk meg. A hűtĹ‘szekrĂ©ny zöldsĂ©gtárolĂł rekeszĂ©ben sokáig eláll. Ezt a retek fajtát Ă©rdemes meghámozni fogyasztás elĹ‘tt.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Retek
CĂmlapkĂ©p: Fekete retkek (forrás: https://proaktivdirekt.com/magazin/cikk/a-mezes-citrusos-retek-es-meg-10-ok-amiert-jo-a-fekete-is)
Vissza a kategĂłria cikkeihez