Fekete retek vetése

Tartalomjegyzék

A fekete retek vetése nem teljesen egyezik meg az egyéb retek fajták vetésétől. Hazánkban a retek termesztésre és fogyasztásra egyaránt időszakosság és szezonalitás a jellemző. Nem sokat fogyasztunk belőle – bár nagyon egészséges és a retek hatása a szervezetre igazán jótékony – azt is mindössze egy néhány hetes időszakban tavasz elején. Az év nagy részében jellemzően nincs rá kereslet, ezért a termesztése is minimális.

A retek szezon ezért főképpen tavasszal van, bár a számos fajtának köszönhetően, szinte egész évben elérhető lenne. A tavaszi fajták, a hónapos retkek, melyek tenyész ideje – vagyis a csírázástól a termés beéréséig szükséges időtartam – a legrövidebb mindössze 55-60 nap. Ezek a legkeresettebb fajták, bár a téli retkek egészségre gyakorolt hatása, ha lehet még ezeknél is jelentősebb. A téli retek fajták színükben, méretükben, de még botanikailag is különböznek a tavasszal termelt hónapos retektől. Ugyanis a téli retkek termésének kialakulásában a gyökér is részt vesz, míg a hónapos retek termése szárgumó.

Fekete retek mag

A fekete héjú retkek jellemzően a téli retkek, ilyen például az Erfurti kerek fekete, vagy a Black Spanish.  Ezek jóval hosszabb tenyész idejűek, jellemzően 3-4 hónap alatt beérő fajták, ezért is hívják őket őszi vagy téli reteknek.  Az őszi retkek közül nálunk a fehér színű Müncheni sör a legismertebb.

A fekete retek mag általában másodvetésként, nyáron kerül a földbe. Ezért a rendkívül nagy éretűre növő gumók érése nagyrészt a párás, hűvös őszi időszakra esik.

Fekete retek vetése

Ezek a fajták is a lazább szerkezetű, homokos talajt kedvelik. Vetésük előtt érdemes a talajt előkészíteni. Mivel jellemzően július végétől, augusztus elejétől vethetők, ezért rendkívül jól beilleszthetők a zöldséges vetésforgókba másodnövényként. A talajt érdemes alapos ásással esetleg trágyázással előkészíteni számára. Figyeljünk rá, hogy napos helyre kerüljön – tehát szőlősorokba, gyümölcsfák alá ne, – mert az árnyékos helyen a száruk megnyúlik és a gumóképződés nem megfelelő.

Az őszi-téli fajtákat augusztus elején-közepén, a rövid tenyész idejűeket szeptember elején lehet vetni, így október végére, a nagyobb fagyok beállta előtt már felszedhetők. Mivel nagyobb gumót és lombozatot fejlesztenek, mint a hónapos retkek, érdemesebb őket nagyobb sor – és tőtávolsággal vetni. Kb. 35-40 cm széles sorokba és 10-15 cm tőtávolságra, 2-2,5 cm vetés mélységgel.

A 3-15 0C körüli hőmérséklet számukra az ideális, ezért még az őszi hűvösebb éjszakák sem okoznak gondot termesztésükben. Ugyanis a kisebb fagyokat még károsodás nélkül elviselik.

Felszedés után pincében, vermekben rendkívül jól tárolható – akárcsak a sárgarépa, petrezselyem vagy a cékla. Ezáltal is biztosítva a téli időszakra a megfelelő vitamin ellátást. A fekete retek hatása ugyanis rendkívül jótékony, így rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető.

Retek vetése és gondozása tojástartóban:

https://balintgazda.hu/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom