Fehér retek

Hazánkban a retek fajták között a legismertebbek, legnépszerűbbek a piros gumósok, pedig számos fehér retek is megtalálható a fajták között. A retket szokás tavaszi és téli vetése lapján megkülönböztetni, de nyári retek fajták is vannak. Azonban a leggyakoribb vetési idő a tavaszi és az őszi, ugyanis a nyári nagy melegben és a hosszú nappalok következtében hamar felmagzik és kicsiny gumót növeszt. A tavaszi és a nyári vetésűek között is megtalálhatóak a fehér retkek is. A téli retek fajták inkább fekete színűek, melyek húsa azonban szintén fehér. Rendkívül egészségesek a fekete retek hatása rendkívül jótékony.

Ismertebb fehér retek fajták hazánkban:

A tavaszi hónapos retek fajták közül:

Jégcsap retek: Szabadföldi termesztésre alkalmas, jó minőségű, 40-50 napos tenyész idejű hónaposretek. Gumója üvegesen fehér, közepesen nagy méretű, hosszúkás, répára hasonlító alakú. Tömött szerkezetű, pudvásodásra, repedésre nem hajlamos, enyhén, de kellemesen csípős ízű.

Fehér retek a fajták közül:

János napi retek: Hagyományos magyar fajta. Rendkívül ízletes, ropogós fajta, 50-70 napos tenyész idejű, kedvelt nyári retek, elsősorban szabadföldi termesztésre. Termése nagy méretű, világosbarna héjszínű, répára hasonlító formájú. Húsa fehér, ropogós, jó minőségű, pudvásodásra nem hajlamos.

Mikepércsi: Fehér héjszínű, kedvelt nyári retek szabadföldi termesztésre. Gumója nagy méretű, lapított gömb alakú, jó minőségű, pudvásodásra kevésbé hajlamos.

Őszi retek fajták közül:

Müncheni sör: Hosszú tenyész idejű (90-110 napos), jól tárolható fajta. Dús lombja sötétzöld. Gumója széles vállú, kúp vagy tojás alakú, fehér színű, rendkívül finom, ízletes. Nem pudvásodik, nyári és őszi fogyasztásra is termeszthető.

Elsősorban friss fogyasztásra, salátának, krémleveseknek felhasználható fajták. Többnek a levele is felhasználható, melyből szintén krémleves, pesto, mártás is készíthető.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Retek

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom