Daikon retek

A daikon retek vetŇĎmag egy keresett n√©pszerŇĪ retek fajta. H√≠vj√°k m√©g jap√°n, k√≠nai, melior√°ci√≥s reteknek is. A T√°vol-KeletrŇĎl sz√°rmazik, az √Āzsiai konyha egyik nagyon n√©pszerŇĪ alapanyaga.  Jap√°nban nyersen lereszelve, sz√≥jasz√≥sszal √©s citrommal √≠zes√≠tve, vagy savany√ļs√°gk√©nt sz√°mos √©telt (szusit, tempur√°t) gazdag√≠tanak vele, √©s a jap√°n levesekben (oden, miso) is gyakran megtal√°lhat√≥. K√≠n√°ban √©s a koreai konyh√°ban is nagyon kedvelt n√∂v√©ny.

Daikon ‚Äď avagy Jap√°n, K√≠nai, Melior√°ci√≥s retek jellemzŇĎi

Haszn√°lata haz√°nkban is egyre n√©pszerŇĪbb. A daikon retek hossz√ļ, v√©kony kar√≥gy√∂keret fejleszt, ez√©rt hasonl√≥ a j√©gcsapretekhez, de nem azonos vele. Hossz√ļ, karcs√ļ form√°j√ļ, azonban a s√ļlya esetenk√©nt t√∂bb kg is lehet. Minim√°lis oldalgy√∂kereket n√∂veszt, ez√°ltal a legt√∂bb energi√°t a fŇĎgy√∂k√©r n√∂veked√©s√©re tudja ford√≠tani. Fontos k√ľl√∂nbs√©g az egyes daikon retek fajt√°k k√∂z√∂tt az, hogy milyen gyorsan k√©pesek gy√∂keret fejleszteni √©s magot hozni, amit a vet√©s d√°tuma √©s az √©ghajlati k√∂r√ľlm√©nyek is befoly√°solnak. Sok nedvess√©get ig√©nyel, sz√ľks√©ges a folyamatos √∂nt√∂z√©se, de a pang√≥ vizet nem szereti. Enyhe t√©l eset√©n k√©pes tavasszal regener√°l√≥dni is.

Ez a retek fajta Kelet-√Āzsi√°ban a legfontosabb z√∂lds√©gf√©l√©k k√∂z√© tartozik. √ćze az eur√≥pai retek fajt√°kkal √∂sszehasonl√≠tva gyeng√©bb, kev√©sb√© cs√≠pŇĎs, erŇĎs, rendk√≠v√ľl √≠zletes. Haszn√°lj√°k reszelve elt√©ve levesbet√©tk√©nt, vagy m√°rt√°sokban egyar√°nt. De m√©g reszelve √©s sz√°r√≠tva is kaphat√≥.

Daikon retek vetŇĎmag

A retek magja, csírája is egyre keresettebb, mivel számos jótékony hatással bír:

  • term√©szetes antibiotikum
  • m√©regtelen√≠tŇĎ, tiszt√≠t√≥
  • immunerŇĎs√≠tŇĎ
  • vizelethajt√≥
  • tiszt√≠tja a h√ļgyutakat, a ves√©t

A mag k√∂nnyed√©n cs√≠r√°ztathat√≥. A cs√≠r√°ztat√°s folyamat√°nak elŇĎnye, hogy bizonyos t√°panyagok jobban el√©rhetŇĎv√© v√°lnak a szervezet sz√°m√°ra, √©s t√∂bb j√≥t√©kony hat√°s√ļ enzim tal√°lhat√≥ benn√ľk.

Daikon retkek termesztése

A k√≠nai retek sokf√©le fajt√°ja l√©tezik, b√°r a legt√∂bbet csak Kelet-√Āzsi√°ban termesztik. Mivel a Daikon retek nagyon szereti a meleg, napos idŇĎt, nem aj√°nlott kora tavasszal √ľltetni. √Āltal√°ban az √ľltet√©si idŇĎ j√ļliusra esik, √≠gy a gy√∂kereket m√©g az elsŇĎ fagy elŇĎtt be lehet takar√≠tani. Ez a fajta retek ak√°r ‚Äď szemben a t√∂bbi sek√©lyen vetett fajt√°val ‚Äď ak√°r 55-60 cm m√©lyen is a talajba ker√ľlhet. Emiatt a talaj elŇĎk√©sz√≠t√©s√©nek, az √°s√°snak alaposnak kell lennie, ne csak a talaj felsŇĎ r√©teg√©t t√°pl√°lja tr√°gya vagy mŇĪtr√°gya. 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Retek