Daikon retek

A daikon retek vetőmag egy keresett népszerű retek fajta. Hívják még japán, kínai, meliorációs reteknek is. A Távol-Keletről származik, az Ázsiai konyha egyik nagyon népszerű alapanyaga.  Japánban nyersen lereszelve, szójaszósszal és citrommal ízesítve, vagy savanyúságként számos ételt (szusit, tempurát) gazdagítanak vele, és a japán levesekben (oden, miso) is gyakran megtalálható. Kínában és a koreai konyhában is nagyon kedvelt növény.

Daikon – avagy Japán, Kínai, Meliorációs retek jellemzői

Használata hazánkban is egyre népszerűbb. A daikon retek hosszú, vékony karógyökeret fejleszt, ezért hasonló a jégcsapretekhez, de nem azonos vele. Hosszú, karcsú formájú, azonban a súlya esetenként több kg is lehet. Minimális oldalgyökereket növeszt, ezáltal a legtöbb energiát a főgyökér növekedésére tudja fordítani. Fontos különbség az egyes daikon retek fajták között az, hogy milyen gyorsan képesek gyökeret fejleszteni és magot hozni, amit a vetés dátuma és az éghajlati körülmények is befolyásolnak. Sok nedvességet igényel, szükséges a folyamatos öntözése, de a pangó vizet nem szereti. Enyhe tél esetén képes tavasszal regenerálódni is.

Ez a retek fajta Kelet-Ázsiában a legfontosabb zöldségfélék közé tartozik. Íze az európai retek fajtákkal összehasonlítva gyengébb, kevésbé csípős, erős, rendkívül ízletes. Használják reszelve eltéve levesbetétként, vagy mártásokban egyaránt. De még reszelve és szárítva is kapható.

Daikon retek vetőmag

A retek magja, csírája is egyre keresettebb, mivel számos jótékony hatással bír:

  • természetes antibiotikum
  • méregtelenítő, tisztító
  • immunerősítő
  • vizelethajtó
  • tisztítja a húgyutakat, a vesét

A mag könnyedén csíráztatható. A csíráztatás folyamatának előnye, hogy bizonyos tápanyagok jobban elérhetővé válnak a szervezet számára, és több jótékony hatású enzim található bennük.

Daikon retkek termesztése

A kínai retek sokféle fajtája létezik, bár a legtöbbet csak Kelet-Ázsiában termesztik. Mivel a Daikon retek nagyon szereti a meleg, napos időt, nem ajánlott kora tavasszal ültetni. Általában az ültetési idő júliusra esik, így a gyökereket még az első fagy előtt be lehet takarítani. Ez a fajta retek akár – szemben a többi sekélyen vetett fajtával – akár 55-60 cm mélyen is a talajba kerülhet. Emiatt a talaj előkészítésének, az ásásnak alaposnak kell lennie, ne csak a talaj felső rétegét táplálja trágya vagy műtrágya. 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Retek

error: Védett tartalom